Diabetes bij honden

Diabetes bij honden
Drinkt en urineert jouw hond plots veel meer? Vermagert hij terwijl hij meer eet dan gewoonlijk? Dan kan jouw hond aan diabetes lijden. Diabetes is een ziekte die zo snel mogelijk behandeld moet worden. Breng je hond dus zeker op tijd naar de dierenarts voor een bloedonderzoek.

Wat is diabetes?

Diabetes of suikerziekte is een aandoening waarbij de pancreas of de alvleesklier te weinig insuline gaat produceren. Insuline is een hormoon dat er voor zorgt dat glucose vanuit het bloed kan worden opgenomen in het lichaam. Is er een te kort aan insuline, dan hoopt de glucose zich op in het bloed met als gevolg een te hoge glucosegehalte.

Symptomen

Een opmerkelijk symptoom is dat je hond plotseling veel meer gaat drinken en urineren. Ook heeft hij altijd honger en eet hij meer dan gewoonlijk. Ondanks deze enorme eetlust gaat het dier sterk vermageren. Bovendien gaat jouw hond zijn adem zoet ruiken. In een later stadium zal je hond zich ziek voelen en braken. Het dier is steeds moe en er treedt zwakte en traagheid op.

Diagnose

Een bloedonderzoek zal uitwijzen of je huisdier lijdt aan diabetes. Er wordt dan namelijk een te hoog glucosegehalte aangetoond.

Behandeling

Diabetes is ongeneeslijk. De behandeling vraagt veel energie. Ook zullen de dagelijkse kosten sterk oplopen.

  • Insuline

    Er zal levenslang insuline toegediend moeten worden. Dit laat de glucosespiegel dalen. Deze injectie moet dus direct na het eten gegeven worden. Zorg er wel zeker voor dat jouw hond wilt eten, anders kan de bloedglucosespiegel te sterk gaan dalen. 7 uur na de injectie moet er een tweede maaltijd volgen. 

     
  • Juiste voeding

    Een evenwichtige en regelmatige voeding is belangrijk. Jouw huisdier moet op vaste tijdstippen, dezelfde hoeveelheid voedsel krijgen. 

     
  • Dagelijks bewegen

    Zorg er voor dat jouw hond elke dag ongeveer dezelfde inspanning levert. Als hij plotseling veel meer inspanning verricht, verbrandt de hond meer glucose. Hierdoor zal het bloedsuikergehalte sterk dalen. 


Complicaties

Wanneer een hond de juiste voeding, beweging en insuline krijgt zal hij een vrijwel normaal leven kunnen leiden. Indien hij slecht behandeld wordt, kan de hond blind worden of een zenuwaandoening krijgen aan de poten. En uiteindelijk kan diabetes zelfs leiden tot de dood.

Heb je nog een vraag over diabetes bij honden? Stel ze dan aan Inge, onze paraveterinair dierenartsassistente via: Vraag het aan Inge.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


0 reacties


Een reactie plaatsen