Nierfalen bij je hond

Nierfalen bij je hond
Nierfalen is een zeer ernstige aandoening omdat het levensbedreigend kan worden. De nieren zijn dan niet meer in staat om de normale nierfuncties uit te voeren.
Nieren zijn belangrijk voor de gezondheid, het zijn ontgiftings- en uitscheidingsorganen en spelen een rol bij de aanmaak van rode bloedcellen en bij de water- en mineralenhuishouding.

Symptomen

De hond zal veel gaan drinken en plassen en zal een slechte eetlust krijgen waardoor hij gaat vermageren. Zijn spieren verzwakken, hij zal regelmatig braken en last hebben van diarree. Bovendien gaat zijn conditie achteruit en zal hij last hebben van coördinatiestoornissen.

Oorzaken


Bacteriën

Bacteriën kunnen de urinebuis binnendringen en uitmonden in de blaas. Dit zorgt vaak voor urineweginfecties. Als deze infectie niet tijdig behandeld wordt, vinden de bacteriën hun weg naar de nieren. De nieren worden hierdoor beschadigd. Deze beschadiging is onomkeerbaar en kan leiden tot nierfalen.

Letsels

Je hond kan letsels oplopen doordat hij hard geschopt is geweest of omdat hij bijvoorbeeld aangereden is door een auto. Door deze letsels kunnen de nieren aangetast worden waardoor ze hun functie verliezen.

Er kunnen ook letsels aan het nierweefsel voorkomen als gevolg van een schimmelinfectie. De twee meest voorkomende schimmelinfecties die nierfalen veroorzaken zijn de rift valley fever en blastomycosis.

Opstoppingen

De nieren kunnen ook beschadigd geraken door opstoppingen in de blaas of urinewegen. Deze obstructies worden veroorzaakt door nier- of blaasstenen. Bovendien zijn deze stenen zeer vatbaar voor bacteriën en dus ook voor infecties. Als de urinestroom enige dagen geblokkeerd wordt, is dit levensbedreigend.

Giftige stoffen

Honden vinden het lekker om aan antivries te likken vanwege de zoete smaak. Helaas heeft dit een dodelijke werking op de nieren. Ook rattenvergif, zware metalen en bepaalde planten kunnen schade veroorzaken.

Medicatie

Tenslotte kunnen ook sommige medicijnen schadelijk zijn. Deze medicatie wordt genomen om bepaalde ziekten te bestrijden. Enkele voorbeelden zijn antibiotica, immunosuppressiva en medicijnen om kanker te bestrijden.

Behandeling

De hond krijgt infusen toegediend om gifstoffen af te voeren en uitdroging te voorkomen. Hij zal een nierdieet moeten volgen dat minder eiwitten bevat dan normaal voer. Consulteer je dierenarts om de juiste behandeling te kunnen hanteren en consulteer eventueel een hondendiëtist voor een dieet.

Heb je nog vragen? Stel ze dan aan Inge, onze paraveterinair dierenartsassistente via: Vraag het aan Inge


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


0 reacties


Een reactie plaatsen