Vaak voorkomende gezondheidsproblemen bij honden

Net als mensen, kunnen ook honden uiteraard ziek worden. Sommige ziektes komen echter vaker voor dan andere. Er zijn eerst en vooral de typische hondenziektes die vaak voor komen bij honden in het algemeen. Daarnaast zijn er de typische gezondheidsproblemen eigen aan het ras. Alvorens je overgaat tot de aanschaf van een hond moet je hiermee rekening houden en bereid zijn je hond de nodige medische verzorging te geven.

Veelvoorkomende infecties bij honden in het algemeen:

Oorontsteking

Oorontsteking is een vaak voorkomende infectie bij honden, vooral bij honden met flaporen. Als je hond vaak aan zijn oren krabt zou het kunnen zijn dat hij een oorontsteking heeft. Als je merkt dat het oorsmeer stinkt ga je best naar de dierenarts. Hij zal de oorontsteking kunnen behandelen. Daarnaast zijn er enkele preventieve oorsprays op de markt die een oorontsteking kunnen helpen voorkomen. Al kan je zelf ook al een deel van de ellende voorkomen door de oren regelmatig te reinigen. Let er wel bij op dat je niet te diep in de gehoorgang gaat.

Oogontsteking

Conjunctivitis of bindvliesontsteking is een ontsteking van het oogwit en de binnenkant van de oogleden. Dit is een infectie die zowel bij mensen als dieren voorkomt, ook bij honden. De ontsteking wordt uitgelokt door een bacteriële of virale infectie of een allergische reactie. De symptomen zijn roodheid van de ogen, tranende ogen en een slijmerige afscheiding van de ogen. De ontsteking verdwijnt vaak vanzelf. Indien dit niet gebeurt ga je best naar de dierenarts
.


Vaak voorkomende ziektes eigen aan het ras

De meeste erkende hondenrassen hebben bepaalde gezondheidsproblemen die eigen zijn aan het ras. Door het selectieve fokken werden niet enkel de goede eigenschappen overgenomen, maar jammer genoeg ook de negatieve eigenschappen. Hierdoor komt het dat vele hondenrassen specifieke gezondheidsproblemen hebben die vaak voorkomen binnen dat ras. Zo zal een mopshond vaak ademhalingsproblemen hebben door de platte neus, een dalmatiër krijgt dan weer sneller nierproblemen, terwijl een golden retriever eerder last van de heup krijgt. Alvorens je een rashond aanschaft ga je best eerst even na welke deze gezondheidsproblemen en de bijbehorende symptomen zijn. Zo kan je deze problemen tijdig ontdekken en laten behandelen.

Preventie

Het is van belang dat je tijdig met je huisdier naar de dierenarts te gaat bij ziekte, maar het is ook belangrijk om preventief op te treden. Je hond een gezonde maaltijd voorschotelen samen met de juiste verzorging en voldoende beweging is alvast een goede start om je hond fit en gezond te houden. Daarnaast is het van belang dat je hond jaarlijks de verplichte vaccins krijgt en medisch onderzocht wordt door de dierenarts.

Heb je verder nog vragen? Stel ze dan aan Inge, onze paraveterinair dierenartsassistente.Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


3 reacties

Bieke Van Gijsegem

Je zou al ongeduldig op het volgende artikeltje zitten wachten, alleen om het fotootje te zien dat er bij staat! EMO 1

Cardon

Top

Karine

Dank voor de fijne artikelen


Een reactie plaatsen