Ruiven van honden

Ruiven van honden
Wie honden of katten in huis heeft zal het wel weten; ze laten hun sporen na. Hier en daar kan je in je woonst plukjes haar vinden van je huisdier. Het spreekt voor zich dat dit niet altijd even aangenaam is. Vooral voor mensen die last hebben van allergieën kan dit een doorn in het oog zijn. Voor zulke mensen is het misschien aangeraden om te kiezen voor een hond die weinig ruift. 

Er zijn geen honden die absoluut niet ruiven, maar er zijn wel heel wat gradaties in. Dat wil ook zeggen dat mensen die allergisch zijn heel wat minder last kunnen hebben wanneer ze een bepaalde hondensoort in huis halen.

Hondenrassen die minder ruiven

Zo kan je bijvoorbeeld opteren voor een poedel. Deze ruiven van nature erg weinig. Het is wel noodzakelijk om ze regelmatig te borstelen. Je kan ook kiezen voor een shihtzu. Laat je niet bedriegen door diens lange haren. Ze ruiven erg weinig, en je kan hun opvallende haren ook vrij snel opmerken en dus verwijderen.

Nog een andere optie is een teckel. Deze langgerekte honden met hun korte benen ruiven erg weinig. Wel moet worden opgemerkt dat de vrouwtjes doorgaans iets meer ruiven dan de mannelijke teckels.

Als deze hondenrassen je niets zeggen, kan je altijd nog een airedaleterriër overwegen. Het ruiven bij deze hondensoort valt ook erg goed mee. De airedaleterriër heeft een erg compacte en ruwe huid.

Door het huis regelmatig te poetsen kan je ook al heel wat hinder voorkomen. Als je de haren snel opmerkt en kan verwijderen heb je heel wat minder last. Ook je huisdier regelmatig borstelen en wassen kan heel wat irritatie verhinderen.

Het normale proces van verharen

Normaal gesproken hebben honden twee ruiperioden. In het voorjaar wordt de wintervacht vervangen door de zomervacht. In het najaar maakt dan de zomervacht plaats voor de dikkere wintervacht. Bij honden die het hele jaar door buiten zijn, zien we dat ook nog vaak heel duidelijk; de gehele vacht laat in een paar weken los en wordt vervangen door een nieuwe.Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


8 reacties

Ingrid De Meulemeester

Ook havanezers verliezen weinig haar, maar je hebt wel veel werk aan het onderhoud van hun lange "jasje".

Anne-lise Adam

Wij hebben een 5 border collie's ( die verliezen toch wel een hoopje haar EMO 7 en dan een maltezer. De maltezer word tijdig geschoren want die loopt samen met de borders rond, mooi lange haren voor haar is niet echt van toepassing. Maar de matlezer verliest in mijn ogen anders niets van haren.EMO 8

J H

Het is al gezegd in het artikel, in het voor- en najaar ruien de honden het meest. Onze Boxer verliest ook veel haar, door het korte haar zit alles er onder, haren van een langharige hond pak je makkelijk op, heeft wellicht veel voordelen t.o.v. een korthaar.

Als ik ooit een andere hond neem dan wordt het waarschijnlijk een Airedaleterriër of soortgelijk beharing..

E E

Wij hebben een Boxer en idd op dit moment ruift ze MAAR als je 2x per jaar in de ruif naar het hondenkapsalon gaat en om de 2 weken haar kamt met de Furminator valt het allemaal nog wel mee.
Een hond in huis is nu eenmaal iets meer vuil in huis !
Love to my Boxer xxx

Son de Jager

Ruiven zijn voerbakken voor paarden; dieren die hun verharen RUIEN!

E E

Ruiven is ons dialect voor Ruien EMO 4

Mijn hovawart zit ook in de rui. Speciale stofzuiger, en een keertje extra borstelen helpt ook enorm. bovendien laat hij zich makkelijk onder de douche zetten ('oortjes wassen' zeggen en hij zit in de inloopdouche tegen de tijd dat ik de trap opgelopen ben).
Vervelend wel, maar zou daarom mijn hond niet willen inruilen voor een ander ras.

J H

Onze Boxer verhaart het hele jaar door, en niet een klein beetje ook. Hebben andere Boxer-eigenaren dit ook ook met hun hond?


Een reactie plaatsen