Maagtorsie: Een probleem bij honden

Maagtorsie: Een probleem bij honden
Maagtorsie is een van de meest voorkomende doodsoorzaken bij honden. Deze aandoening doet zich voor wanneer de maag van een hond aanzienlijk zwelt als gevolg van een teveel aan vloeistof of gas. Minder dan één uur na de zwelling kan de situatie al levensbedreigend worden.

Oorzaken maagtorsie

Er zijn verschillende onschuldig ogende oorzaken mogelijk van maagtorsie. Zo kan een hond maagtorsie ontwikkelen indien hij te snel voor of na het eten sport, als hij te hoog moet reiken voor aan zijn voederbak te komen, als hij stress heeft of teveel lucht naar binnen slikt.

Symptomen

De symptomen van maagtorsie zijn helaas niet makkelijk te herkennen. De buik zal opgezwollen zijn, maar vaak niet genoeg om herkenbaar te zijn.
Naast de zwelling van de buik zal een hond die aan maagtorsie lijdt meer kwijlen, overdreven hijgen en braakneigingen hebben die vaak zonder succes zijn. Ook zal hij meer jammeren en lichtgeraakt zijn.

Diagnose

Aangezien maagtorsie binnen het uur van de zwelling reeds een dodelijke afloop kan hebben, start de dierenarts al vaak de behandeling nog voor de definitieve diagnose werd gesteld. Eens de behandeling begonnen is zullen een bloedonderzoek en een röntgenfoto uitsluitsel kunnen geven.

Behandeling maagtorsie

Aangezien maagtorsie wordt veroorzaakt door de ophoping van overtollige vloeistoffen of gassen, zullen deze moeten verwijderd. Dit wordt gedaan via een buisje dat in de keel van je hond wordt ingebracht zodat de gassen of vloeistoffen kunnen ontsnappen.

Helaas is deze methode niet altijd even succesvol en zal men moeten overgaan tot een spoedoperatie. Tijdens deze ingreep maakt men een snede in de maag waardoor de opgestapelde vloeistoffen of gassen kunnen vrijkomen.

Naast een van de ingrepen kan het nodig zijn dat je hond bijkomende medicijnen moet innemen. Het kan gaan om antibiotica, steroïden en medicijnen om eventuele hartritmestoornissen aan te pakken.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


3 reacties

Kristel De Reymaeker

Wij zijn onze vorige hond verloren na een maagtorsie.... op tijd gezien, direct naar de dierearts: gaatje in de longen gestoken, dan naar de dierenkliniek: scan , maag teruggekanteld.... alles gedaan en dan overleeft hij de verdoving niet.
Het is iets dat blijkbaar zeer courant voorkomt bij Deense doggen en andere honden met brede borstkassen (vooral reutjes). Het vreemde bij mijn hond was dat hij eigenlijk niets had gedaan dat dit kon veroorzaken, niet gestressed, niet snel at of dronk en ook niet zeer actief was na het eten....wel een oudere hond (bijna 10) met brede borstkas.

Ik voel me nu nog schuldig dat ik hem die dag van hot naar her heb gesleurd in de hoop hem te kunnen redden... had hem beter direct een spuitje laten geven gezien zijn leeftijd en ook het feit dat zelfs als halen ze het er zoveel beschadigingen intern kunnen zijn dat de hond alsnog overlijdt een tijdje erna. Maar op zo een moment denk je maar aan 1 ding: mijn vriend is aan het sterven en ik moet alles doen om hem te redden.....

Bieke Van Gijsegem

Daar word ik nu toch ongerust van. Christo heeft ook zo'n brede, stevige borstkas en die kan wel regelmatig overdrijven, vooral met water drinken. Het eten is een beetje genormaliseerd nu, hij schrokt zo niet meer.
Hoe kan een hond een maagtorsie krijgen als hij voor het eten sport? Dan zit er toch geen eten meer in de maag? Moet je dan vermijden uitgebreid met de bal te spelen vooraleer ze eten?
'k Ga er meer over opzoeken, nu ik dit gelezen heb, denk ik...

Kristel De Reymaeker

Nee het is best honden na het eten rustig houden... voor het eten ook al rustig houden lijkt me een beetje overbodig. Misschien bedoelen ze in het artikel dat een hond die net 10 minuten hard heeft gegaloppeerd eerst rustig moet worden voor hij kan eten (dat hij niet teveel lucht binnen krijgt)
Als Christo erg veel drinkt komt hij wel in een riscovakje terecht... veel eten, veel drinken, brede borstkas: allemaal risicofactoren. Maar ik zou me toch ook niet teveel zorgen maken: komt eigenlijk maar weinig voor bij Labradors hoor.
Je zal het heel snel zien mocht hij een maagkanteling meemaken: ze zwellen langst een kant op en hijgen vies: kunnen niet overgeven maar verliezen wel slijm. Direct mee naar een dierenkliniek rijden.
Ik was dan nog eerst naar de dierenarts gereden die een gat in de maag (niet in de longen zoals ik hierboven schreef) heeft gestoken maar niet de benodigde apparatuur had om de maag zelf te kantelen.... zo dus wel veel tijd verloren.... Voor mij was maagtorsie tot die dag een tamelijk ver-van-mijn-bed gebeuren. Zoiets dat anderen overkomt maar toch niet mijn sterke gezonde hond? Tja .... niet dus, de dag ervoor nog heerlijk samen gewandeld en de dag erna ligt hij daar ineens stijf en koud EMO 2
Achteraf bekeken viel er eigenlijk niets aan te voorkomen... hij had niet wild gelopen, snel en veel gegeten, veel gedronken.... maar hij had wel een brede borst.


Een reactie plaatsen