Kinderen en schoothondjes (Toy Dogs)

Kinderen en schoothondjes (Toy Dogs)

Enkele feiten op een rijtje

Misschien klinkt de naam Toy Dog je niet bekend in de oren. De naam komt uit het Engels en is de verzamelnaam voor verschillende kleine hondenrassen zoals kleine Spaniëls, Terriërs en Pinschers. De meeste Toy Dogs zijn gekweekt om te knuffelen. Bij ons worden ze meestal schoothondjes genoemd.

Wanneer je op zoek gaat naar een Toy Dog, kan je wel eens in contact komen met veeleisende kwekers. De eisen die ze je opleggen lijken dan buiten proportie en lijken meer te maken te hebben met een persoonlijke obsessie dan met het welzijn van het hondje. Maar dat is niet zo. De fokkers hebben meestal echt het beste voor met de hondjes. Een betere kweker wil je ook helpen nadat je het hondje hebt gekocht.

De kinderen-test

De volgende horde om te nemen is de ‘kinderen-test’. Sommige kwekers knappen af op het feit dat er in het gezin kinderen aanwezig zijn. Ze vrezen voor een onstabiele situatie, die voor de hond in kwestie veel stress kan opleveren. Het tegendeel is immers waar. Het blijkt dat in gezinnen zonder kinderen de honden meer te lijden hebben van fysieke ongemakken. Dit is simpelweg te verklaren doordat de zorgende handelingen nog niet vervat zitten in het dagdagelijkse functioneren van een gezin zonder kinderen. Voederen, verzorgen, verwennen is een proces dat moet aangeleerd worden.

Het is ontegensprekelijk wel zo dat peuters en kleuters nooit met een hond alleen mogen gelaten worden. Wanneer het kind de leeftijd bereikt van een lagere schoolkind kan het wel geleerd worden hoe voor een hond te zorgen en kan het de last verlichten die op de schouders van de volwassenen ligt. Je kan het lagere schoolkind meteen een gevoel van verantwoordelijkheid aanleren.

Kinderen leren altijd uit voorbeeldsituaties. Wanneer ze merken dat volwassen zorgzaam omgaan met huisdieren, zullen ze automatisch dat gedrag kopiëren en zelf een zorgzame houding aannemen. Veel basisattitudes zoals voederen, de hond uitlaten, de poep opruimen zijn dingen die eenvoudig aan kinderen kunnen worden aangeleerd.

Zowel kinderen als volwassenen moeten wel beseffen dat hoewel een hond veel vreugde kan bijbrengen binnen een gezin, het ook onophoudelijk noden en behoeften heeft die niet kunnen worden onderbroken voor vakanties of uitstapjes. Daarom moet er grondig overlegd worden binnen het gezin en moet iedereen op één lijn staan.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


0 reacties


Een reactie plaatsen