Dwergpinscher

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Pinschers en schnauzers
Land van oorsprong Duitsland
Fokkers 1 hondenfokker
Rasverenigingen 2 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

Zijn Dwergpinschers mini-Dobermanns? Dat lijkt wel zo, maar er is geen directe erfelijke band tussen de twee rassen. De Dwergpinscher (ook wel Reh Pinscher genaamd vanwege zijn gelijkenis met een klein soort hert) stamt af van grote gladharige Duitse Pinschers en werd gebruikt om de rattenbevolking in de stallen te minimaliseren. Deze kleine hond doet zijn naam 'pincher' (knijper) alle eer aan, in die zin dat hij tegenover vreemden zeer scherp kan zijn en zich graag vastklampt in been of broek, in zijn ogen dé manier om zijn geliefde baasje of vrouwtje te verdedigen. Vooral oudere mensen zijn dol op dwergpinchers, omdat dit ras zeer alert is en een scherp oor heeft voor ongewone geluiden en voor de deurbel of de telefoon. Bovendien is hij een trouwe begeleider en kameraad. Dwergpinchers vinden het ook heerlijk om met kinderen te dollen. Veel plaats heeft deze hond niet nodig, als hij maar dagelijks een eindje kan wandelen. Hij is de kleinste onder de pinchers. Hij komt voor in de kleuren reebruin, zwart-rood met gele tot roodbruine aftekeningen, en - zoals ook sommige schnautzers - in 'peper en zout' (grijs met zwarte vlekjes). Zijn vacht is kort en glanzend.

Een Dwergpinscher opvoeden

Veel mensen laten het na ‘iets’ te gaan doen met een klein hondje als de Dwergpinscher. Dat is jammer, want deze hond kan ontzettend goed leren en wil dat ook erg graag. Het is sowieso goed voor de socialisatie van Dwergpinschers om met hem naar een puppytraining of gehoorzaamheidscursus te gaan. Hier kan hij namelijk andere mensen en honden ontmoeten. U zult er versteld van staan hoe snel uw Pinschertje de bevelen opvolgt en begrijpt. Besteed veel aandacht aan de zindelijkheidstraining. Een plasje van zo’n klein hondje wordt vaak niet of te laat opgemerkt, waardoor de Pinscher het idee kan krijgen dat u ermee instemt dat hij zijn behoefte binnenshuis doet.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Dwergpinscher? Kijk dan op onze Dwergpinscher opvoeden pagina.

Uiterlijk

Grootte: 25-30 cm Gewicht: 3-4 kg Kleur: reebruin, zwart-rood met gele tot roodbruine aftekeningen, 'peper en zout'

Aard

De dwergpinscher is een zeer aanhankelijke hond. Hij heeft een grote bewegingsbehoefte. Wordt aan deze behoefte niet voldaan is het mogelijk dat hij gedragsafwijkingen ontwikkelt. Hij is zeer waaks en hij blaft makkelijk. De socialisatie van deze hond is bijzonder belangrijk. Hij heeft de neiging omwille van zijn moedige karakter grootheidswaanzin te ontwikkelen.

Beweging

De Dwergpinscher heeft genoeg aan gemiddelde beweging en spelen in de tuin. Het dier past zich gemakkelijk aan. Echter: lange wandelingen kan het ras ook goed aan.

Erfelijke ziekten

Dit ras neigt tot patellaluxatie (los zittende of ontwrichtte knieschijf).

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.