King Charles-spaniël

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Engelse dwergspaniëls
Land van oorsprong Engeland
Fokkers 11 hondenfokkers
Rasverenigingen 1 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

De King Charles Spaniel ( of English Toy Spaniel ) behoort tot de rassengroep van de Gezelschapshonden ( groep 9 van de FCI ), maar ooit waren deze honden ( die klein gefokt zijn ) jachthonden. Vóór de 20ste eeuw konden er verschillende maten en typen Spaniels in één nest voorkomen. In hetzelfde nest konden in theorie een Cocker Spaniel, een Springer Spaniel en een 'schootversie' voorkomen. Rassen zoals we ze heden ten dage onderscheiden, bestonden toen nog niet. Deze 'schootversies' waren niet de kleine Spaniels van tegenwoordig. Ze waren eerder de kleinere variatie ( dwergen ) van de grotere jachthonden. De mens, die altijd op zoek is naar gezelschap, zou deze dwergen eens onder zijn hoede nemen. De vraag naar de kleinere honden groeide en de fokkers realiseerden zich plots de waarde van deze 'bastaarden'. Zij begonnen met kleine honden te fokken. Door kruising met Oostaziatische Dwerghonden kregen zij een relatief groot hoofd en een korte neus. Naast de twee reeds bestaande kleurvarianten ( black and tan, gefokt door de hertog van Norfolk en rood met wit, de Blenheimspaniel ) ontstonden nog twee nieuwe kleuren : de Rubyspaniel ( éénkleurig rood ) en de Prins Charles Spaniel ( tricolor ). Uiteindelijk werd het ras in 1923 vastgelegd. In het begin gebruikte men de benamingen voor de kleurvarianten, maar nu vallen zij onder de gemeenschappelijke naam 'King Charles Spaniel'. Naast de King Charles Spaniel bestaat ook de Cavalier King Charles Spaniel. Het onderscheid tussen deze twee apart erkende rassen door de FCI zit hem in de grootte van de hond en de vorm van het hoofd.

Een King Charles-spaniël opvoeden

De King Charles Spaniël leert snel en makkelijk. Hij doet snel wat er van hem verlangt wordt, mits het zelf akkoord gaat met deze zaken. En de King Charles Spaniël is slim en elegant, en uiterst zindelijk van aard.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je King Charles-spaniël? Kijk dan op onze King Charles-spaniël opvoeden pagina.

Uiterlijk

Hoogte van de King Charles Spaniël is 25-30 cm, gewicht tussen de 3,5 en de 6 kg. Kleur: De King Charles Spaniël komt voor in vier kleuren: black and tan, zwart met bruin: een diep glanzend zwart met heldere mahoniekleurige aftekeningen op snuit, benen en borst, boven de ogen en onder de staart. Ruby: effen eenkleurig in diep kastanjerood. Driekleur: op een zuiver witte ondergrond verdeelde zwarte platen met heldere mahoniekleurige aftekeningen op de wangen, boven de ogen, binnenkant van de oren en onder de staart. Een witte bles tussen de ogen en op het voorhoofd. Blenheim: op een zuiver witte ondergrond goed verdeelde kastanjerode platen. Een witte bles met een spot op het midden van de schedel, ter grootte van een Engelse sixpense munt.

Aard

Vriendelijk en bescheiden, maar wel met een eigen wil. Wanneer de King Charles Spaniël iets niet wil, zal hij zijn tegenzin laten blijken door een soort algehele weigering tentoon te spreiden, die door de kenners wordt omschreven als 'lijdelijk verzet'. Niettemin is het een vriendelijke, vrolijke en sociale hond die makkelijk leert en een elegante manier van doen heeft.

Beweging

De King Charles gaat graag naar buiten en gaat graag met de baas mee op allerlei uitstapjes, maar past zich qua beweging aan, aan het gezin waarvan hij deel uitmaakt.

Erfelijke ziekten

Geen erfelijke ziektes bekend.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.