Is jouw hond klaar voor de winter?

Is jouw hond klaar voor de winter?

Als de winter nadert, halen wij onze wintergarderobe boven, draaien de verwarming een graadje hoger en zorgen dat we ons tijdig terug opwarmen als we lang buiten geweest zijn. Een hond kan ook lijden onder de koude, maar hij kan het ons niet vertellen, dus dienen wij hem hiertegen te beschermen.


Welke honden zijn extra vatbaar voor koude?

In welke mate een hond tegen de kou kan, hangt af van het gewicht, de leeftijd en het ras. Zo zal een Husky beter tegen de kou kunnen dan een Duitse Herder en een Duitse Herder op zijn beurt beter dan een Chihuahua. Verder zijn extreem magere of dikke honden minder bestand tegen de kou dan zijn soortgenoot met een acceptabel gewicht.
 

Hoe kan ik mijn hond tijdens de wandeling beschermen?

Je kleine viervoeter kan je beschermen door hem tijdens het wandelen een jasje aan te trekken. We hebben het nu niet over de tegenwoordig erg populaire hondenaccessoires voor Chihuahua’s zoals diadeempjes, mutsen en stropdassen, maar over een eenvoudig manteltje dat het kleine lijfje van je hondje beschermt.

Verder bestaan er ook speciale hondenlaarsjes in alle maten om zijn kussentjes te beschermen tegen de kou en tegen scherpe voorwerpen die onder de sneeuw liggen.
 

Honden die buiten leven

Honden die buiten leven kunnen over het algemeen beter tegen de koude, maar toch moeten ze beschikken over een goed geïsoleerd en verlucht schuilhok. Verder moet ook hun voeding aangepast worden. Om zich beter te weren tegen de koude, verbruiken ze namelijk meer energie, en dat dient gecompenseerd te worden met een rijkere voeding.
 

Kloven

Kloven ontstaan bij honden die niet goed tegen de koude kunnen en honden die meestal buiten verblijven. De oren, staart en poten zijn de meest gevoelige delen. Vooral op de poten komt dit vaak voor en kenmerkt het zich doordat de hond begint te manken. De betere dierenspeciaalzaak of je dierenarts verkoopt een speciale crème op basis van vaseline die je moet opbrengen op de kussentjes van de hond.
 

Hypothermie

Het gevaar van extreme koude is dat het de lichaamstemperatuur van je hond enorm snel kan doen dalen zodat hij last kan krijgen van hypothermie. Dit zorgt ervoor dat de hond onophoudelijk gaat beven, niet meer reageert op prikkels en uiteindelijk in een coma belandt.

Zorg dus voor een goede bescherming en als de hond een van deze symptomen vertoont, breng hem dan zo snel mogelijk naar een warme plek. Indien de hypothermie zich al in een vergevorderd stadium bevindt, moet je zo snel mogelijk de dierenarts contacteren.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


19 reacties

Arjan X

Hondenkleding vind ik onzin, of je moet naakthonden hebben zonder vacht. Draai liever de thermostaat thuis een paar graden naar beneden. 19-20 graden is warm zat en eigenlijk nog te warm voor de gemiddelde hond. Hierdoor past hij zich ook beter aan tegen de kou. De meeste europese rassen zijn bestand tegen ons weerklimaat.

+ punten
1 minder stookkosten
2 geen aanschaf van produkten, laarsjes, jasjes, sokjes voor de hond ( ik heb daar nog al een uitgesproken mening over, maar die vertel ik je nietEMO 3

- punten.

vertel ze maar.

Cindy Kasius

Ik heb een Berner Sennen en die komen van oorsprong uit de bergen . Dus die kan beter tegen kou als tegen hite .......
Jasjes e.d. vind ik wel grappig maar dat iets voor de kleine hond als een chihaohao ofzo .....

Karin Lotterman

Ik heb een mini Bull Terrier en ik zal alles doen om hem goed tegen de kou te beschermen. Zelf vind ik hondenkleding wel grappig EMO 4, maar mijn wederhelft vertikt het om hem in kleding te hijsen EMO 6. Dit vind hij echt verschrikkelijk. Maar ja, wat is wijsheid, nietwaar????EMO 8

Heb zelf twee staffordshires dus kortharige honden zonder onderpels, ze wonen gewoon in huis, voor zulk soort honden is het niet aan te raden om ze buiten te laten slapen in de winter.
Wat betreft jasjes; hoe meer je een dier inpakt hoe minder de natuur zijn werk zal doen en dus in dit geval minder winterhaar krijgen wat feitelijk eerder nadelig is. Bij paarden leggen ze zelfs dekens op om geen winterhaar te krijgen wat voor de baasjes makkelijker is om te rijden (zadel vast te zetten etc..) maar voor de paarden minder behaaglijk is dan hun eigen pels.

Johnny Sas

Zelfs een kortharige hond die in een goed geïsoleerd honenhok slaapt kan tegen ons klimaat. Het hok dient weliswaar tochtvrij te zijn. Belangrijk is ook hun voeding omdat ze meer calorieën verbranden.

Evy De Weird

Ik heb een Cane Corso en die kan helemaal niet tegen de koude... Hij zit dan volledig te beven enzo (onophoudelijk). Wij hebben hem dus een ook een pull gemaakt omdat we het zo zielig vinden. Het is daarmee over EMO 8.

s s

Op de radio en tv zeiden ze dat je ALLE HUISDIEREN MOET binnen nemen (zeker s'nachts) wat ik heel normaal vind of als dat niet gaat zorg je voor een goed hok maak er een warm nestje met stro of slechte dekens in (die vind je gemakkelijk in een kringloopwinkel voor een 2 of 3 € EMO 15 ),langharige dieren kunnen in het algemeen beter tegen de kou .. je hond zit al een pak warmer en zal je nog zo dankbaar zijn ! Beter deze kosten dan ze aan de dierenarts te moeten uitgeven want van deze vrieskou kan je hond in een coma belanden of erger nog aan een gruwelijke dood EMO 7 tot gevolg .... EMO 2 Geef je viervoeter warmte in deze kou ! That's <3 REAL LOVE !

wij trekken alleen onze terrier een jasje aan, maar die kan heel slecht tegen de kou. de labrador krijgt niets. allen savond in het donker een reflecteren jasje maar deze is heel dun zodat ze er geen last van heeft. verder smeren wij als we gaan wandelen de pootjes in met vaseline zodat ze geen last van de poten krijgen door het zout.EMO 8

wij trekken alleen onze terrier een jasje aan, maar die kan heel slecht tegen de kou. de labrador krijgt niets. allen savond in het donker een reflecteren jasje maar deze is heel dun zodat ze er geen last van heeft. verder smeren wij als we gaan wandelen de pootjes in met vaseline zodat ze geen last van de poten krijgen door het zout.EMO 8

kelly sels

Mijn hondje (pincher) draagt een rood jasje met een pelske aan EMO 1
De vaseline moet ik precies nog gaan halen...

Eddy Reniers

Raar maar waar! mijne labie is blijkbaar een kruising tussen een ijsbeer en een hond, hij doet niet liever dan in de sneeuw rollen en ijs kopotbreken en door het water stuiven.... Brrr ik krijg het er zelf kou van en ben toch ook wat gewoon, zeven jaar in de bergen van Oostenrijk gewoond. Denk dat het is als bij mensen de ene kan er al beter tegen dan de andere.EMO 3

Noëmi Noëmi Weiss

Mijn honden kunnen realtief goed tegen de kou. Maar als er veel sneeuw ligt krijgen ze brokken sneeuw en ijs aan hun poten, hier smeer ik gewone vaseline op, bij kloven doe ik dat ook. Maar meestal is dit nogig omdat ze regelmatig naar buiten gaan voor een lnage wandeling, ook tijdens de winterperiode. Dit doen ze al jaren en ieder jaar zijn er minder problemen terwijl ze toch een dagje ouder worden. Hondenkleding zou ik nooit aandoen bij mijn honden, dit zorgt er juist voor dat ze minder snel gewend raken aan de kou.

annemie dekens

ik ben ook niet echt een liefhebber van kleding voor hondjes, maar sloeber heeft korte pootjes en lange haren, het duurt heel lang vooraleer hij droog is als we terugkomen van de dagelijkse wandeling, daarom doe ik hem bij deze koude toch een jasje aan! en de vaseline smeer ik ook op zijn pootjes! EMO 9

Rosette Muylle

Een jasje in de vrieskou is een must vind ik. Mijn galgo is een kouwelijk baasje en beter voorkomen dan genezen hè. Mijn JR is 9 jaar oud en nog héél actief maar in de winter doe ik haar ook een jasje aan.

corry lenaerts

Ik zelfs heb een chowchow,en ze kan heel goed tegen de koude,we gaan dan ook elke dag een wandeling maken ook worden haar pootjes met vaseline ingevreven maar een jasje heeft ze niet nodig,wel overwogen om een regenjasje te gaan kopen ,
s'nachts slaap ze lekker in haar mand dicht bij mijn bed,EMO 4

er is helemaal niets mis met jasjes voor honden, zolang ze het zelf niet vervelend vinden. onze kleine terier wordt helemaal blij als hij zijn jas ziet. en hij heeft het heel snel koud dus voor heb ik het ook prettig. hij ligt namelijk graag in de zon of onder een deken, maar het alleliefste tegen de labrador aan.

Onze Weimaraner Mouse - reutje van nu 15 maanden - vindt de sneeuw ook prachtig!!!
3x per dag doen we een goede wandeling, ongeacht het weertype.
Mouse heeft geen jasje en blijkbaar heeft hij ook geen last van zijn poten.
We wandelen meestal in het bos en vermijden plaatsen waar veel gestrooid wordt.
Na de wandeling kuisen we Mouse zijn poten af met een lauwe vochtige doek, waarbij we veel aandacht besteden aan de ruimten tussen de voetkussens en tenen.
Zolang mouse kan rennen en bezig is, is er geen probleem. Als hij te lang gaat stilzitten, dan zie je wel dat hij na een tijdje gaat rillen.

ja onze Entlebucher Sennenhond is een zitsers ras en kan heel goed tegen sneeuw en kou maar
tijdens het wandelen naar het bos ga ik toch de stoepen mijden waar dik gestrooid is en voor elke
wandeling ga ik ook zijn poten insmeren met vaseline en tot nu toe helpt het heel goed

Hans Dümmer

Onze Charlene is nu 10 jaar en vermaakt zich nog steeds uitstekend in de sneeuw. Ze is een kruising tussen een border collie en een labrador. Ze loopt (rent) uren door de sneeuw, onvermoeibaar, zonder jasje en zonder last van de kou of haar poten te krijgen. Als ze stil moet zitten krijgt ze het wel snel koud, dat hoeft ze dus niet te doen. Het liefst rent ze gewoon achtersneeuwballen aan om ze uit de lucht te vangen. Lopen in een dikke laag sneeuw gaat verrassend goed en ze heeft geen last van sneeuw tussen de tenen. Als ze de kans krijgt springt ze ook nog in het water tussen het ijs. Eigenlijk iz ze gewoon een hele makkelijke hond in de winter hond in de winter. In de zomer ligt het wat moeilijker, dan moet je heel goed oppassen dat ze niet oververhit raakt en is regelmatig zwemmen een must omdat ze zo actief is.


Een reactie plaatsen