Honden voor gezinnen met kinderen

Honden voor gezinnen met kinderen
Ben je van plan een hond te kopen? Maar heb je nog kleine kinderen in huis? Kijk dan goed uit welke hond je in huis haalt. Grote, werkende honden zijn handig als je een hond zoekt die je huis bewaakt of de gezinsleden beschermt. Toch kunnen ze veel schade aanrichten bij de kinderen. Ze bedoelen het niet slecht, maar door hun zwaar gewicht en grote bouw kunnen ze gevaarlijk zijn. Ze zouden jouw kind kunnen omver lopen. De voorkeur gaat dus zeker naar een kleine hond.

Verzorging

Kleine honden zijn kwetsbaar en hebben extra zorg nodig. Zij zijn zeer vatbaar voor twee gezondheidsproblemen, namelijk uitdroging en hypoglycemie. Hypglycemie is een ander woord voor een te lage bloedglucosespiegel.

De honden moeten ook verplicht worden gevaccineerd. Wanneer wordt een vaccin toegediend? Als hij bijvoorbeeld veel in contact komt met andere dieren, als je van plan bent met hem op reis te gaan en natuurlijk tegen allerlei ziektes.

De juiste hond kiezen

Kleine honden zijn geweldige vriendjes voor kinderen. Ze houden namelijk allebei van spelen en worden graag geknuffeld.

Let wel op! Niet alle honden zijn geschikt. Kies een hond die niet te groot maar ook niet te klein is en informeer je steeds naar het karakter. Er zijn namelijk honden die het liefst buiten rondrennen en honden die het liefst in het bijzijn van hun familie zijn. Kies ook voor een hond die het niet erg vindt als er een keer aan zijn haar of staart getrokken wordt. Kan je hierbij wat hulp gebruiken? Probeer dan onze hondentest.

Je moet ook rekening houden met de gezondheid van je kinderen. Sommige kunnen allergisch zijn voor de vacht van honden of voor hondenvoer.

Er bestaan enorm veel hondenrassen. Enkele honden die bekend staan als goede kindervrienden: een Mopshondje, een Yorkshire Terriër, een Pekinees en een mini poedel.


Ook de kindjes hebben een bezigheid

Kinderen houden enorm van honden. Voor de kleintjes is een hond een trouwe viervoeter waar ze alles mee kunnen delen. Een voordeel is dat jouw kinderen waarschijnlijk liever thuis blijven om met hun geliefde hond te spelen dan met vriendjes weg te gaan. Bovendien gaat hun aandacht naar de hond, waardoor de ouders meer tijd hebben. En het belangrijkste is dat je jouw kinderen leert zorg te dragen voor hun huisdier waardoor ze al heel vroeg leren verantwoordelijk te zijn.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


7 reacties

Waarom zou je juist een "kleine" hond willen voor gezinnen met jonge kinderen? Een kleine hond heeft een kleine bek maar die zit nog steeds vol met scherpe (puppy) tanden en ook een kleintje kan door opspringen een kind uit balans brengen en beschadigen.

Een kleine hond nodigt veel meer uit tot oppakken en andere handelingen waar de hond niet altijd even blij mee hoeft te zijn. Gaat een kind onbewust over de grens dan gaat het alsnog fout. Vooral de kleine(re) honden zijn vaak voorzien van een dosis pit en karakter waar zelfs volwassenen hun handen aan vol hebben. Laat staan kinderen!

Wat veel belangrijker is en wat tot mijn verbazing ontbreekt in dit hele stukje is OPVOEDING. En dan niet alleen van de hond. Ook kinderen moeten leren hoe ze met een hond om moeten/mogen gaan. Wanneer ze een hond met rust moeten laten, waar en hoe ze mogen aaien, hoe er mee gewandeld wordt. En natuurlijk moeten ook de ouders zich bewust zijn van hun verantwoordelijkheid. Honden en (kleine) kinderen nooit alleen laten of onbewaakt bij elkaar laten komen.

Kies liever voor een volwassen hond met een bekende historie (herplaatser) dan voor een pup. Zeker als het je eerste hond is. Ga er mee naar een hondenschool die zowel ouders als kinderen goed kan begeleiden. Laat je goed voorlichten, praat en lees over de hond of het ras van je keuze/

Maar boven alles: DENK NA! Waarom neem je een hond? Kun je zelf niet zonder? Wil je je kinderen leren omgaan met dieren? Of zoek je een manier om het gezeur van je kind om een hond te laten stoppen?

Een hond is een verantwoordelijkheid, kinderen zijn een verantwoordelijkheid. De combinatie is een heel grote verantwoordelijkheid.

Davy Agten

Bedankt R1200C

Je geeft een goede aanvulling op het artikel. Opvoeding is en blijft natuurlijk belangrijk.

Eerlijk gezegd is het niet als aanvulling bedoeld. Het hele idee achter "kleine honden" bij jonge kinderen snap ik niet.

Tuurlijk een dog loopt je makkelijker omver dan een jack russel. Maar de meeste doggen die ik ken vertrouw ik meer met kinderen dan de meeste jack russels. Het lijkt er op dat hoe groter de hond hoe rustiger (en vaak ook sulliger) ze zijn. Even los van de puppy fase want daar zijn zowat alle honden ongeleide projectielen EMO 4

evi v

ikzelf ben op zoek naar een middelgroot-grote hond en ook specifiek voor baby's-peuters aangezien ik enige tijd fertiliteitsbehandelingen bezig ben en na onze bouw, eind dit jaar, zou ik tegen tochwel eind 2012 begin 2013 een hond willen. Tegen dan hoop ik men kindje ook te hebben dus ze zullen samen opgroeien. Een hond die goed luistert, speels is, beetje kan waken en overal mee op reis kan (vooral campings en vakantiehuisjes)
Ik vertrouw geen kleine hond! Of anders gezegd, ik vertrouw eerder een grotere hond aangezien ik zelf opgevoed ben met 2 groenendaelers en nadien een duitse herder (bij men grootouders) en men ouders hadden een Lassie en een Terrier als wij kinderen waren, daarna hebben we nog een BernerSennen gehad en nu hebben we sinds 7jaar onze 2e Berner toen de andere gestorven was.

Bij deze, ik ben zelf ook altijd grote honden gewend. Uit deze puppytest voor miij mij kwam ik uit op een Eurasiër, Duitse herder, Zwitserse herder, Hovawart en nog 2 andere die ik niet zo graag zag.

Is dit écht zo? van een Duitse herder weet ik dit maar van de andere rassen niet zo...

Het blijft natuurlijk een persoonlijke keuze maar ik zou eerst het een en dan het ander pas doen. Zeker met een kleintje op komst of net in huis heb je daar je handen aan vol. Een hond, volwassen of pup heeft in de eerste maanden minstens zoveel aandacht nodig. En je wilt niet moeten kiezen voor je kind of je hond...

Of neem je hond in huis ruim voordat je bevallen bent, dan kan hij wennen aan alles wat er bij komt en heb je zelf de tijd om je hond goed te leren kennen. Weet je beter wat voor vlees je in de kuip hebt voordat je kind er is...

Peter Vingerhoed

Is een golden retriever een aanrader?

Het is inderdaad heel goed om kinderen van jongs af aan te leren zorgdragen voor hun huisdier. Op dit blog kwam ik wat tips tegen om je kinderen hier al vroeg bij te betrekken: http://puppypagina.wordpress.com/2013/05/09/hoe-betrek-je-kinderen-bij-de-verzorging-van-huisdieren/


Een reactie plaatsen