Honden hebben OOK allergieën!

Veel dingen hebben honden en hondeneigenaars gemeen. Bijvoorbeeld ze kunnen beiden obesitas krijgen als ze niet regelmatig eten en geen beweging hebben.

Daarenboven kunnen mens en hond ook kwalen opdoen die te wijten zijn aan een ongewoon dieet ten gevolge van diabetes, hartziektes etc.

Bovendien is het fijnste dat mens en dier delen hun kwetsbaarheid voor allergieën.
Klinkt dit onmogelijk? Denk eens na.

Dierenexperts beweren dat honden ook allergieën hebben. Een van de primaire tekenen van allergie zijn jeuk aan hun huid. Luchtwegen kunnen ook aangetast worden door allergie.
Normaal manifesteren honden de allergie op de luchtwegen door te niezen, piepen en te kuchen. Hun neus en hun ogen kunnen ook met snot en tranen deze allergie manifesteren, net zoals bij mensen die een verkoudheid of griepje hebben.

Er zijn ook allergieën die werken op het spijsverteringsstelsel met als gevolg platte stoelgang, diarree en maagpijn.

Experts beweren dat 20% van de honden allergietypes. Voor mensen die hierover meer willen weten volgt nu een opsomming van de meest voorkomende allergieën:

Vlooienallergie

Het is algemeen geweten dat honden veel besmet worden met vlooien. Wat de meesten niet weten is dat vlooien ook de oorzaak zijn van allergieën.

Het zijn niet de vlooien zelf die de oorzaak zijn van deze allergieën, maar hun speeksel. Bijgevolg is het belangrijk dat de hond een onderzoek ondergaat naar huidallergie om te zien of hij gevoelig is aan vlooienspeeksel.

In het geval dat de hond allergisch is aan vlooienspeeksel, laat de eigenaar best een grondige controle uitvoeren naar vlooienbesmetting en moet hij de hond een behandeling laten volgen om deze vlooienbesmetting uit te roeien en zo de allergische reacties te verminderen. Let wel op dat iedere behandeling tegen vlooien veilig moet zijn voor de honden.

Voedselallergie

Zoals bij mensen kunnen honden evenzeer gevoelig zijn aan voedselallergieën. In het voedsel kunnen substanties voorkomen die hun gestel niet kan verdragen zoals tarwe, soyaproducten, varkensvlees, rundsvlees, gras, vis, eieren, melk, koren, kunstmatige zoetstoffen en chemische conservatieven vermengd in het voedsel.

Bovendien kunnen honden allergieën opdoen van voedsel dat ze nooit voorheen geproefd hebben. Het beste is de hond te voeden met commercieel hondenvoedsel eerder dan met zelfgemaakt eten.

Uitwendige tekens van allergische voedselreacties bij honden zijn schudden van de kop, dabben aan de oren, huiduitslag, bijten en lekken aan de voorste poten, oorontsteking, niezen, veranderingen in het gedrag, braken, diarree, etc..

Atopische dermatitis (algemeen is dit een triade omvattende astma, hooikoorts en eczeem)

Bij honden is het bekend als huidallergie of eczeem. Dit is te wijten aan de overgevoeligheid van het immuniteitssysteem van de hond voor gewone substanties die kunnen voorkomen in het milieu zoals schimmels of huisstofmijten. Men zegt dat een hond lijdt aan atopic dermatitis als hij fel begint te lekken en te knabbelen aan z’n poten, te lekken aan zijn onderbuik en zijn achterste pootzolen. Atopic dermatitis kan voorkomen als speekselvlekken in de oksels, tussen de tenen van de poten en in het kruis. Bij lichtkleurige honden komt atopic dermatitis voor als roodbruine vlekken op de voornoemde plaatsen.


Bacteriële allergieën

Bacteriën zijn de meest voorkomende oorzaak van ernstige allergieën bij honden. Over het algemeen zijn er bepaalde bacteriën die goed gedijen in het vel van honden. Deze zijn bekend als Staphylococcus bacteriën. In de meeste gevallen veroorzaken deze geen allergieën bij honden. Toch zijn er bepaalde types van honden die er allergisch op reageren.

Het meest voorkomende symptoom van deze allergie is haaruitval met ontwikkeling van op ringworm lijkende vlekken op het vel van de hond. Waar deze vlekken verschijnen ontstaat meestal infectie. Het is belangrijk om deze met antibiotica te behandelen.

Inderdaad allergie komt niet alleen voor bij mensen. 20% van de hondenpopulatie is hier aangetast door een allergie, wat een alarmerend aantal is. Daarom is het belangrijk dat de hondeneigenaars deze hondenallergieën kennen en de passende preventieve maatregelen nemen bij eerste tekenen van een aantasting.

Heb je v erder nog vragen? Stel ze dan aan Inge, onze paraveterinair dierenartsassistente via: Vraag het aan Inge.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


3 reacties

jeanet boeijsma

ja een hond kan er erg last van hebben.
hij kan zich gaan kaal bijten en tot bloedens toe bijten.
een kap om de kop is een oplossing
maar ook wassen met jeukstillende shampoo
ander voer, ander vlooienmiddel en wat ook helpen kan is een allergie tabletje.
ook de groei van de vacht, het door breken van haren doet pijn, hiervoor kun je druppels en of poeder gebruiken wat vit B7 bevat, het verminderen van pijn bij het doorbreken van haren, snel doorgroeien van de vacht.
in veel voedsel brokken of blikvoer is de toevoeging van vit B7 te weinig en dan kun je dit nog als extra toevoegen aan het voer.
jeanet

nancy willaert

Eri heeft een huisstofmijtallergie en een voedingsallergie, kwestie van voeding is het op granen, melkproducten en kip.
Ze verdraagt gelukkig maïs en rijst, en de rest van vlees.
Voor het moment kook ik zelf voor haar, op aanraden van de dierenarts, ervoor kreeg ze speciaal voeding.
In de handel staat er veel voeding voor hyperallirginetics, alleen nog altijd een deel granen en kip.
Dat vind ik nog het gemakkelijkste deel. De beloning die je je hond toch ook graag geeft of zo.
Je vindt daar weinig over, dus koop ik Rijstkoeken, zonder zout, en maïskoek. Maar vind dat toch maar eentonig. Dus zoeken en proberen!

wilma menken-schutte

Ik ben met mijn allergische hond (voedselallergie) naar holistische kliniek Den Hoek in De Bilt gegaan, ze boeken daar hele goede resultaten met allergische honden. Overigens ook met andere dieren.


Een reactie plaatsen