Bij mensen zijn hartaandoening aan van de grootste oorzaken van sterfgevallen. De stress, onze voeding en ons gebrek aan sport zorgt ervoor dat jaarlijks meer en meer mensen sterven als gevolg van een falend hart. Bij onze honden merken we echter de tegengestelde trend op. Honden leven langer en gezonder. Dankzij verbeterde technieken worden meer en meer hartaandoening opgespoord en zo goed mogelijk behandeld.
Hieronder volgt een lijstje met de meest voorkomende hartproblemen.
- Hartklepproblemen zijn het meest frequent bij honden. De hartklep zwelt op. Daardoor sluit ze niet goed meer af en lekt ze bloed terwijl het hart het bloed rondpompt.
- Myocarditis: een ontsteking van de hartspieren die ervoor zorgt dat het hart te weinig kracht heeft om keer op keer samen te trekken. De ontsteking wordt verwerkt door een bacterie, een virus of een parasiet.
- Hartritmestoornissen: De hersenen regelen de aansturing van het hart. Soms kan er een probleem optreden bij deze aansturing. Wanneer het aantal slagen van het hart extreem laag wordt, is de enige remedie die rest het inplanten van een pacemaker. Zo wordt het hart terug voorzien van een regelmatige hartslag.
- De ziekte van Pericard: Wanneer er zich in de borstholte een grote hoeveelheid ontstekingsvocht opstapelt, kan dit het goed functioneren van de hartspier verhinderen. Er is te weinig plaats voor het hart en daarom kan slechts een kleine hoeveelheid bloed in het lichaam worden rondgepompt.
- Hartfalen als gevolg van een slechte voeding (problemen met kalium en calcium)
- Aangeboren hartafwijkingen
- Te groot hart
- Fouten in de opbouw van het hart (kleppen, aders,…)
Het is belangrijk om enkele algemene symptomen van hartproblemen te kennen en herkennen. Hoe vroeger je problemen kan opsporen, des te gemakkelijker je ze kan verhelpen. Enkele veel voorkomende symptomen zijn: rusteloosheid, hoesten, vermoeidheid, verminderde eetlust, opgezwollen borstholte.
Net zoals bij mensen moeten honden regelmatig aan een grondige check-up onderworpen worden. Wanneer je ongerust bent, neem dan zeker eens contact op met je dierenarts.
Heb je nog vragen? Stel ze dan aan Inge, onze paraveterinair dierenartsassistente via: Vraag het aan Inge.
Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.
Bij Jesse is oktober 2010 2 lekkende hartkleppen geconstateerd. In 1 keer volop medicatie, maar het gaat redelijk met haar.