Hartaandoeningen bij de hond

Bij mensen zijn hartaandoening aan van de grootste oorzaken van sterfgevallen. De stress, onze voeding en ons gebrek aan sport zorgt ervoor dat jaarlijks meer en meer mensen sterven als gevolg van een falend hart. Bij onze honden merken we echter de tegengestelde trend op. Honden leven langer en gezonder. Dankzij verbeterde technieken worden meer en meer hartaandoening opgespoord en zo goed mogelijk behandeld.

Hieronder volgt een lijstje met de meest voorkomende hartproblemen.
 

  • Hartklepproblemen zijn het meest frequent bij honden. De hartklep zwelt op. Daardoor sluit ze niet goed meer af en lekt ze bloed terwijl het hart het bloed rondpompt.
     
  • Myocarditis: een ontsteking van de hartspieren die ervoor zorgt dat het hart te weinig kracht heeft om keer op keer samen te trekken. De ontsteking wordt verwerkt door een bacterie, een virus of een parasiet.
     
  • Hartritmestoornissen: De hersenen regelen de aansturing van het hart. Soms kan er een probleem optreden bij deze aansturing. Wanneer het aantal slagen van het hart extreem laag wordt, is de enige remedie die rest het inplanten van een pacemaker. Zo wordt het hart terug voorzien van een regelmatige hartslag.
     
  • De ziekte van Pericard: Wanneer er zich in de borstholte een grote hoeveelheid ontstekingsvocht opstapelt, kan dit het goed functioneren van de hartspier verhinderen. Er is te weinig plaats voor het hart en daarom kan slechts een kleine hoeveelheid bloed in het lichaam worden rondgepompt.
     
  • Hartfalen als gevolg van een slechte voeding (problemen met kalium en calcium)
     
  • Aangeboren hartafwijkingen

    - Te groot hart
    - Fouten in de opbouw van het hart (kleppen, aders,…)

 


Het is belangrijk om enkele algemene symptomen van hartproblemen te kennen en herkennen. Hoe vroeger je problemen kan opsporen, des te gemakkelijker je ze kan verhelpen. Enkele veel voorkomende symptomen zijn: rusteloosheid, hoesten, vermoeidheid, verminderde eetlust, opgezwollen borstholte.

Net zoals bij mensen moeten honden regelmatig aan een grondige check-up onderworpen worden. Wanneer je ongerust bent, neem dan zeker eens contact op met je dierenarts.

Heb je nog vragen? Stel ze dan aan Inge, onze paraveterinair dierenartsassistente via: Vraag het aan Inge.

 

 


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


5 reacties

Marga de Keijzer

Bij Jesse is oktober 2010 2 lekkende hartkleppen geconstateerd. In 1 keer volop medicatie, maar het gaat redelijk met haar. EMO 1

Herman Leijendekkers

Onze 1e Leonberger reu is op bijna 9-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een vergroot hart. Ik heb destijds begrepen dat dit een veel voorkomend probleem is bij de reuzenrassen, omdat het hart harder moet werken. Uit dit artikel begrijp ik nu dat zoiets aangeboren is.

Met onze huidige Leonberger reu (nu 7,5 jaar) gaan we, net als met onze 1e tenminste eenmaal per jaar naar de dierenarts, die hem dan ook onderzoekt. Ik betwijfel echter of bij zo’n onderzoek ook hartproblemen kunnen worden geconstateerd. Klopt dit en zijn er suggesties om hartproblemen in een zo vroeg mogelijk stadium te kunnen herkennen?

Santje

Onze dwergpoedel( nu 8 geworden) gaat op jaarlijkse controle bij de dierenarts daar stelde ze een hartgeruis vast( was toen 6,5jaar) we zijn op haar aanraden naar een cardioloog geweest , daar cardiogram en echo van het hart gedaan en een beginnende hartklepinsufficientie opgemerkt. Beginstadium nog geen nood aan medicatie. We gaan op zesmaandelijkse controle en nog steeds in een beginstadium daardoor nog geen hartmedicatie te starten. Binnen 6 maand terug naar de cardioloog voor een nieuwe check up va zijn hartje.

Marquita Battiau

Ik heb 2 rontgenfoto's van mijn Franse Bulldog waarop volgens arts in Nederland het hart te groot is en een arts in Belgie die dan een echo deed van het hart en zei dat alles oké was .
Nu weet ik nog altijd niet of zijn hart nu te groot is of niet .
Kan ik die foto's naar jullie sturen om eens te zien ?
Mvg.

Linda Alice Laureys


Ik heb eenJack Russel.
Toen hij bij mij kwam was ik de zevende eigenaar en het beestje was nog maar twee en een half jaar. Je wilt de voorgeschiedenis niet weten want dat is een lang verhaal een koste me mijn spaar rekening.
De doorslag toen ik hem in huis nam is namelijk, wij verjaren op dezelfde dag.
Ik heb hem beloofd om voor hem te zorgen tot zijne laatste dag.
Twee jaar geleden viel Jack ineens neer en liet alles lopen? heb hem vast genomen en zachtjes geschud in mijn armen, hij kwam terug bij zijn positieve, alle twee zwaar van slag, krijg er nog tranen van in mijn ogen als ik het neerschrijf. Ik gelijk ne zot direct naar de dierenarts gebeld.
Ik mocht direct komen.

Hij heeft hem onderzocht en bleek een te groot hart te zijn en zijn hart duwt zijn luchtpijp stilletjes dicht, daarmee dat hij dus neerviel, er zat ook nog vocht op.

Heb naar de dierenkliniek gebeld en gevraagd om de oude rontgen photo door te sturen. We hebben ze vergeleken en zijn hart was nog verder uitgezet.

De vorige dierenarts zei ook tegen mij dat Jack een groot hart heeft en dat hij medicatie moest nemen.
Ik zei hem dat jack een zware kineet is en constant ligt te spelen en te hollen
een sportman of sportvrouw heeft toch ook een groter hart tegenover andere mensen. ?
De dierenarts ging er niet op in. Hij had me beter goed ingelicht

Daar zit dus twee jaar tussen, tussen de eerste aanval
We zijn nu vier jaar verder

Mijn jack slikt nu al ruim twee jaar hart en plaspillen, onder tussen is hij al blind en doof geworden, soms denk ik dat hij met mijn kl.... speelt, ...... want een deugeniet zal hij altijd wel blijven.
Hij wordt in maart '22
16 jaar

Hoe het komt dat Jack zijn hart te groot is weten ze niet, er is niets tegen te doen?

Aangeboren, dat is wat ik dus ook denk. Wil je zekerheid, laat dan een photo nemen, zo ben je zeker.

Spijtig dat de meeste mensen niet openstaan voor kennis van andere
Maar je ziet ..... het is overal wel wat

Dank aan Davy Agten, door zijn site ben ik veel te weten gekomen.
Doe zo voort, nogmaals dank

Voor iedereen, fijne feesten



Een reactie plaatsen