Haarverlies bij honden

Haarverlies bij honden

Iedere hondeneigenaar is bekend met het probleem; kleren die volhangen met haren nadat je je hond geaaid hebt, de zetel die je een aantal keren per dag moet stofzuigen, plukken haren die door het huis dwarrelen,… Haarverlies is een volstrekt normaal probleem. De hond verliest vooral haren bij de overgang naar een nieuw seizoen maar ook tussenin kan de hond last hebben van haarverlies.
 

De vacht weerspiegelt de gezondheid

Het is normaal dat je hond wat haren verliest, maar als je hond kampt met een doffe vacht, kale plekken of abnormaal veel haarverlies, kan dit duiden op een gezondheidsprobleem.

Een tekort aan vitaminen kan leiden tot haarverlies bij honden. Je dierenarts kan je een vitaminesupplement verschaffen waardoor het tekort al snel weggewerkt is. Als je hond een droge vacht met schilfertjes heeft, kan een gebrek aan onverzadigde vetzuren aan de oorzaak liggen. Ook hier kan je dierenarts het tekort op peil brengen door capsules of tabletten toe te dienen.

Neem altijd de verpakking van het hondenvoer mee na de dierenarts. Soms komt het wel eens voor dat dit voer niet al de essentiële voedingsstoffen bevat wat kan leiden tot haarverlies.


Borstel je hond

Door je hond minstens een keer per week uitgebreid te borstelen, verwijder je oude haren en zorg je ervoor dat de huid van de hond beter kan ademen. Verder biedt borstelen nog wat andere voordelen; het versterkt namelijk de band tussen jou en je viervoeter en het zorgt voor een betere bloedsomloop.


Bezoek een trimsalon

Om het half jaar een bezoekje brengen aan het trimsalon kan ook wonderen doen. Dode haren worden uit de vacht verwijderd met behulp van een trimmes. Dit zorgt ervoor dat de vacht luchtiger wordt, zodat de huid niet kan verstikken.

Naast alle traditionele middeltjes om hondenharen op een efficiënte manier te verwijderen, is er nu ook een speciale stofzuiger op de markt gebracht die hondenharen in een handomdraai verwijdert. Als je liever voorkomt dan geneest, kan je overwegen bij de aankoop van een hond eentje te kiezen die weinig haren verliest. Portugese waterhonden, Maltezers en Poedels staan erom bekend weinig tot geen haren te verliezen en zijn geschikt voor mensen met allergieën.
 


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


12 reacties

Jan Mahler

gewoon goed voer dan ben je 99% van al die kwaaltjes kwijt, een dierenarts brengt kosten met zich mee en als je dat geld aan goed voer besteed is je hond het hele jaar door lekker gezond.
onze honden verhare nnet als alle honden, maar ik hoef nooit extra vitamientjes en al die andere ...EMO 14 toe te voegen.
als een hond de hele dag thuis in de kamer zit zal die ook altijd eenbeetje haren, onze honden zitten in de kennel en die verharen 2 keer per jaar en dan moet ik zo ook minimaal 1 keer per dag borstelen, voor de rest kan dat 1 keer per week of 2 weken.

AnneMarie van Krimpen

jammer dat er wordt gezecht in dit artikel dat een bezoek aan de trimmer om het half jaar moet
sorry....
er zijn rassen die elke 8 weken getrimd meoten worden
er zijn rassen die elk kwartaal getrimd moeten worden.
en niet alle rassen moeten met een trimmes getrimd worden, plukken/scheren/effileren hoort er ook bij.
ook de rassen die genoemd worden als niet verharen moeten toch heel regelmatig naar de trimsalon.
en met borstelen kom je er nog niet eens
de meeste vachten moeten juist gekamt worden.
want met een bostel kom je niet bij de ondervacht, denk maar eens aan langharige vachten
als je dan alleen met een borstel aan de slag gaat, gaat de ondervacht vervilten en dan moet alsnog de hond "kaal"geschoren worden in de trimsalon.

Margot Smets

Verliest een labrador veel of weinig haar? Is hij geschikt voor mensen met allergieën?

Joseph Willems

Mijn Caesar verhaarde ook erg veel. Nu behandel ik hem eens in de 2 maanden met "the Furminator", een speciale kam om dood haar uit de vacht te halen. Het resultaat is werkelijk verbluffend!
Natuurlijk doe ik hem ook nog 2 a 3 keer per week met een gewone kam om het vuil en eventuele klitten te verwijderen. Veel buiten rennen en spelen draagt ook bij tot een gezonde vacht, net als een goede voeding.

Sunchelai Poelman

Ik denk dat dit allemaal per ras verschilt of je hond veel haart of niet..
Een poedel verhaard echter helemaal niet, een ruwhaar verhaard ook bijna niet.
Hoewel een jack russel weer wel kan haren, evenals bv een husky..
Echter heeft dit ook met voeding en gezondheid te maken.
even een reactie op de vraag van margotsmets: een labrador verliest haar ja, deze is zeker niet geschikt voor mensen met allergieen. Iemand die allergisch is voor een hond is meestal allergisch voor de vacht, dit geld ook voor mensen die last hebben van astma. Honden zoals de poedel of de labradoedle zijn geschikt voor mensen die last hebben van allergieen of astma, deze verliezen namelijk 'geen' haar.EMO 1

graag had ik een malthezer aangeschaft daar ik allergie-testen heb ondergaan en allergisch blijk voor honden twijfel ik nu maar ik ben reeds naar een pup gaan kijken en we hadden reeds de naam bateau voor hem alsook de spulletjes, bench met kussen, eetbakjes, leiband
als ik de artikels lees denk ik eraan toch te overwegen om hem te gaan halen
wie weet nog advies

om het half jaar naar de trimsalon? dat hangt helemaal af van het hondje
heb je een poedel? dan heb je een grote probleem als je om het half jaar gaat

Kristel De Reymaeker

Lang leve de herderhonden. Trimmen: niet nodig. Wel tijdens de ruifperiodes een beetje uitkammen maar das 5 minuten per dag: valt goed mee.

jeanet boeijsma

er is wel een middeltje voor om de vacht van je hond weer iets sneller te laten groeien dus eerder herstel van de vacht bij kale plekken.
het kan gebruikt worden voor elke hond en elke soort voeding die je geeft.
en de vacht van de hond herstelt zich volledig.
wil je meer weten mail dan maar zal ik je het vertellen hoe het heet.

onze franse buuldog verloor extreem veel haar . ben begonnen met hem paardemelkcapsules te geven , is voor 99 procent zonder haarverlies ( alleen bij stress en bij ziek zijn ) binnen 1 week tijd ...een super goed en natuurlijk middel : aan te bevelen !!

Siem Mokum

Zo'n hondeborstel voor op een stofzuiger ... moet je je wel eerst een Dyson aanschaffenEMO 8.
http://www.dyson.nl/landing/groom/howWorks.asp. En bij mijn hondje zou het niet werken, die is niet erg dol op het geluid van de stofzuiger.EMO 3

Van de Velde Jef

Hallo,ik ben hier voor het eerst. heb een vraagje aan Pastisjoe, onze franse bulldog heeft ook enorm veel haarverlies,en als we hem borstelen ook schilfertjes.
ffenWaar kan ik die paardenmelcapsulles aanschaffen? Bedankt voor je goede raad!


Een reactie plaatsen