Portugese waterhond

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Waterhonden
Land van oorsprong Portugal
Fokkers 2 hondenfokkers
Rasverenigingen 0 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

Zoals zijn rasnaam al aangeeft, helpt de Portugese Waterhond ( of de Cao de Agua ) al eeuwen de vissers bij hun werk, zoals het binnenhalen van netten, het oppikken van over boord gevallen gereedschap, het dienst doen als misthoorn en het overbrengen van berichten naar andere schepen van de vloot. Sommige deskundigen beweren dat ze vissen in de netten drijven. In het land van oorsprong wordt deze hond dan ook soms de Portugese Vissershond genoemd. Over hun eerdere geschiedenis is weinig bekend: ze kwamen met de Moren uit Afrika of met de West-Goten uit Oost-Europa. Door veranderingen en schaalvergroting in de visserij verdween hij bijna. Maar liefhebbers, waaronder Dr. Vasco Bensuade, wisten hem van de ondergang te redden. Zijn uiterlijk en type suggereren dezelfde afstamming als de Ierse Waterspaniel en andere Europese waterhonden. Hij heeft een waterafstotende, niet verharende vacht. Het is een gezond ras dat redelijk oud wordt ( gemiddeld zo'n 14 jaar ). Deze energieke gezelschapshond is gek op water.

Een Portugese waterhond opvoeden

Consequent. De Portugese Waterhond heeft namelijk een eigen wil. Een gehoorzaamheidscursus in het begin van zijn hondenleven is zeer aan te raden.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Portugese waterhond? Kijk dan op onze Portugese waterhond opvoeden pagina.

Uiterlijk

Schofthoogte van de Portugese Waterhond reu 50-57 cm, en die van de teef 43-50 cm. Gewicht van de Portugese Waterhond reu 20-25 kg, dat van de teef 15-20 kg. Kleur: Zwart en bruin en variaties van deze kleuren met wit. Wit mag, indien volledig wit en indien de oogleden, de neus en de lippen zwart zijn. Bij zwarte, witte en zwart-witte honden is de huid blauwachtig.

Aard

Intelligent, moedig en met veel energie. De Portugese Waterhond is gehoorzaam, trouw, sociaal, leert snel en heeft een uitstekend aanpassingsvermogen. Wel is de Portugese Waterhond veeleisend en heeft hij een eigen willetje. De Portugese Waterhond heeft behoefte aan veel beweging. Het is een ideale hond voor bijvoorbeeld flyball of behendigheid.

Beweging

De Portugese Waterhond heeft behoefte aan veel beweging, gezien het een actief ras is. Het is de ideale hond voor bijvoorbeeld flyball of behendigheid. Het zijn goede zwemmers en je kunt ze beslist een plezier doen met een bezoek aan het strand. Door de eigen wil en het veeleisende karakter van deze hond, is het wel degelijk een ras waarbij een gehoorzaamheidscursus raadzaam is.

Erfelijke ziekten

Geen erfelijke ziektes bekend.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.