Een andere hond, een ander karakter

Groep honden
De meeste mensen die opteren voor een hond als huisdier, houden het niet bij één exemplaar. Honden zijn echte gezelschapsdieren en ze maken vaak zeer gauw een erg belangrijk deel uit van het leven van hun baasjes. Het zijn huisdieren die je ergens mee naar toe neemt en die dolgraag buiten komen. Meestal kan je jouw hond efficiënt opvoeden, in de hondenschool bijvoorbeeld of zelfs op eigen initiatief via bijvoorbeeld een boek. Toch zijn er verschillen tussen de exemplaren onderling. Geen enkele hond is hetzelfde en elke viervoeter heeft een ander karakter met een eigen willetje. Maar hoe ga je eigenlijk verstandig om met een hond die het je in het dagelijkse leven niet altijd even makkelijk maakt? Hieronder volgen twee tips.

Diversiteit alom

Je hoort hondeneigenaars wel eens uitleggen waarom ze precies één bepaald type ras hebben gekozen om mee samen te leven. Zo zal een jong koppel met kleine kindjes makkelijk opteren voor een kindvriendelijke en rustige gezelschapshond. Denk daarbij maar aan de iconische Golden Retriever of een kortharige donkere Labrador.

Daartegenover staan dan weer de uitbaters van pakweg grote garages die voor miljoenen euro’s aan auto’s bewaren. Zij vinden het vooral belangrijk dat hun viervoeters sterke en uit de kluiten gewassen dieren zijn die verdedigend en, indien nodig, ook agressief kunnen optreden. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat je op het terrein van een garagist ’s nachts vaak blaffende Rottweilers of Boxers aantreft.

Een bejaarde weduwe die alleen leeft in een appartementje, kiest dan weer vlugger voor een kleine en lieve metgezel, zoals een Yorkshireterriër. Er zijn kortom ongelooflijk veel verschillende hondenrassen die elk bekend staan om enkele zeer specifieke kwaliteiten. Toch is het goed mogelijk dat je als baasje, zelfs na een weloverwogen keuze voor een specifiek hondenras, voor verrassingen komt te staan. Elke hond heeft immers zijn eigen willetje en persoonlijkheid. Maar wat doe je eigenlijk wanneer jouw eigen exemplaar voor problemen zorgt in het dagelijkse leven?

Hondenschool

Elke hondeneigenaar moet beseffen dat viervoeters best wel wat training kunnen gebruiken. Wanneer je opteert voor een hond, kies je immers voor een huisdier waarvan je bepaalde sociale vaardigheden verwacht. Aan de leiband naar een markt gaan of zonder geblaf wandelaars kruisen zijn daarvan maar twee voorbeelden. Dat je een hond doorgaans op een fatsoenlijke manier kan trainen, is trouwens waardevol en zeker geen evidentie. Zo zijn katten en konijnen maar twee voorbeelden van huisdieren die je veel moeilijker kan africhten. Een groot voordeel van de hond als huisdier is net dat het een sociaal wezen is. Door zijn sociale aard wil een hond, die zijn baasje eigenlijk als lid van zijn roedel beschouwt, het de andere leden immers zo makkelijk mogelijk maken. Toch lijkt het wel alsof heel wat baasjes vergeten dat er gekwalificeerde trainingsmethoden bestaan. Een verstandige en logische keuze voor de training van je hond is natuurlijk de hondenschool. Er is geen plekje in ons land zonder dat er ergens dichtbij wel een hondenschool aanwezig is. Daarom de eerste tip: hondenscholen bestaan, dus alstublieft gebruik ze ook!

Probeer positief te blijven

Er zijn weinig dingen vervelender dan je voortdurend te moeten verontschuldigen tegen anderen, omdat jouw hond besloten heeft het beest uit te hangen. Een hond heeft natuurlijk niet veel tijd nodig om dingen te doen die de meeste mensen maar matig kunnen appreciëren. Op het gazon van de buren een drol achterlaten of grommen naar jonge kinderen die jouw huisdier gewoon wilden aaien, kan bij weinig mensen op gejuich rekenen.

Wanneer dergelijke incidenten toch voorvallen, is het een natuurlijke reactie van het baasje om zelf kwaad te worden. Je eigen humeur raakt er door verpest en je werkt bovendien makkelijk je frustratie uit op de hond zelf. Natuurlijk moet je jouw huisdier duidelijk maken dat stout gedrag niet aanvaardbaar is, maar er zijn toch grenzen. Een goed idee kan zijn om je irritatie niet de bovenhand te laten nemen. Probeer daarom om na de berisping van jouw hond op een positieve manier met de situatie om te gaan. Je kan bijvoorbeeld drie argumenten bedenken die aantonen dat jouw huisdier wel degelijk de moeite waard is. En die vind je gemakkelijk ;-)

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


12 reacties

HS kan niet OPLOSSEN
Specifieke gedragsproblemen moeten individueel aangepakt worden
Onze hond heeft een groot wantrouwen t.o. vrouwen
En dan is hij bij vrouwelijke baasjes gevallen héhé
Ik zie soms een onzeker gedrag t.0. zijn vrouwelijk baasje EMO 11

Nancy Vanooteghem

Ik heb een border collie van 1 jaar oud. Het is een zeer lieve en sociale hond naar de mensen en kinderen. Van puppy af ga ik al naar de hondenschool. Op de leeftijd van ongeveer 11 maand begint hij de honden te selecteren welke hij wel mag en welke hij niet mag, ik laat hem niet fixeren wat ook al niet gemakkelijk is zodat hij niets kan uitlokken. Hij heeft ook een implantaat om zijn hormonen onder controle te houden, want hij was zeer vroeg puber. Nu heb ik besloten om niet meer in de groep te trainen maar aparte training te volgen. Wat er precies mis gelopen is weet ik niet. Heeft er iemand raad voor mij en mijn hond Mikos? Ik zou zeer graag kunnen trainen met zijn soortgenoten en als is eens ga gaan wandelen of naar een hondenweide ga bezoeken mij geen zorgen te hoeven maken dat er een gevecht zou ontstaan.

Veerle Robijn

Wij hebben recent een 2de Entlebucher Sennenhond in huis gehaald en inderdaad... het karakter van onze pup (teefje) is dag en nacht verschillend van dat van onze Jenne (4 jaar). Hij is eerder rustig en houdt van knuffelen en bij ons zijn. Onze pup is zo actief als een Duracell-konijn, venijnig, bazig ... maar o zo lief en blij als ze ons ziet. Ze leert ook sneller dan onze oudste Entlebucher... Dus ja, 2 dezelfde honden maar 2 o zo verschillend!!!! EMO 3

[B]ikkheb een beagle en laat hem nu een maskertje dragen zodat hij geen kind meer kan bijten.Met masker zaaaalige hond zonder masker levensgevaarlijk voor kleine kids

ik heb beagle en draag hem nu maskertje zodat hij niet meer kan bijten.Met masker zaalig beest.Zonder masker gevaar voor kidsQuote:

wij hebben verschillende honden van hetzelfde ras en ze hebben allen een ander karakter
Kleine gelijkenissen zijn er wel, specifiek aan het ras

een hond die zou bijten krijgt ook een maskertje hoor

Mijn eerste hond is een maltezer, mijn tweede een shih-tzu, wat een wereld van verschil. De maltezer is heel waaks en wantrouwend tegenover vreemde mensen en vreemde vooral grote honden. De shih-tzu iseen allemandsvriendje en heel sociaal met andere honden. Mijn shih-tzu is ook makkelijker te trainen dan mijn maltezer die slechts 82 punten gehaald had bij de puppycursus terwijl de shih-tzu 94 punten kreeg. Wat kinderen betreft, ze zijn allebei dol op kinderen en zullen ze nooit bijten of happen.

jeanet boeijsma

Zoveel honden ze zijn allemaal anders van karakter en van aard, maar dat moet je leren te warderen en mee leren om te gaan, mensen zijn niet gelijk en honden ook niet, geniet van de verschillende karakters van honden en schaf een hond aan die bij je past, waar je de baas over bent en niet andersom!

Joke Hendrickx

Alle honden kunnen verschillende karakters hebben. In de tekst wordt gesproken van blaffende woeste rottweilers op terreinen om te waken, mijn rottweiler zat in huis en was super!
Mijn Duitse Herder nu is super sociaal hoewel mensen dat ook nooit in dat ras zien.

Bieke Van Gijsegem

Labradors rustig??? De Christo lag over de grond te rollen van 't lachen toen hij dat las!EMO 3

mAGDALENA Bielein

Wij hebben een jack russel, nu twee jaar.Honden school gevolgd en ga nu nog iedere week voor onderhoud en sociaal gedrag met zijn klasgenoten EMO 1.Moet eerlijk toegeven het heeft mij enorm om geduld gevraagd hele sterk willetje junior gaf niet op.Dank zij de hulp van mijn lesgevers en castreren van junior is hij een heel lieve sociale hond voor kinderen mensen en andere honden en luisterd hij perfect.Een klein probleem als wij de woning verlaten gaat hij al blaffend (luid gr ) zijn benc in. Zodra de deur gesloten is en wij weg zijn is hij stil. Junior gaat al blaffend zijn benc in zodra hij merkt dat wij weg gaan.Wij hebben al vele tips uitgetest maar niets helpt.Dus iemand tips laat maar komen, wij willen rustig onze woning verlaten EMO 1

Roland Van der Elst

Ik heb al wat honden gehad ,helaas allen overleden van ouderdom en sommige van ziekte nu ondertussen heb ik twee bouviers die al drie jaar zijn.deze zijn twee zussen van elkaar en verschil is toch zo groot maar ze staan er steeds voor elkaar.Ik heb voor deze noch een zestal bouviers gehad allen gestorven wegens ouderdom en ziekte.Maar geen enke bouvier had zo een karakter dat ze voorspelbaar zouden zijn du iedere hond welk ras ook heeft een verschillend karakter ,al mijn honden zijn door mezelf opgeleid en nog nooit problemen gehad


Een reactie plaatsen