De Labrador Retriever als hulphond of blindengeleidehond

De Labrador Retriever als hulphond of blindengeleidehond
Labrador Retrievers zijn één van de meest populaire rassen. Niet enkel voor hun mooie uiterlijk maar vooral omdat ze gebruikt worden als blindengeleidehonden en hulphonden. De vaardigheden voor deze twee jobs zijn zeer gevarieerd en fysiek en mentaal veeleisend.

Blindengeleidehond

Een Labrador Retriever is de ideale hond om een blinde te begeleiden. Hij beschikt namelijk over de volgende kwaliteiten:

  • Hij heeft een stabiel karakter
  • Hij is goed bestand tegen slechte weersomstandigheden
  • Hij kan lange wandelingen aan en is bereid te werken
  • Zowel fysiek als mentaal is hij heel sterk
  • Ook is hij leergierig, flexibel en heeft een gevoel van verantwoordelijkheid
  • De mentale, auditieve en lichamelijke gevoeligheid is zeer goed uitgebalanceerd
  • Bovendien beleeft hij plezier om de mens te behagen.

Enkele taken die hij aangeleerd krijgt:

  • De hond wordt geleerd om op een correcte manier aan de leiband te lopen
  • Hij leert hoe hij de straat moet oversteken en hoe hij moet aangeven dat er een afstap aanwezig is
  • Hij leert reageren op commando’s

Andere honden die ook geschikt zijn als blindengeleidehond zijn o.a. Golden Retrievers en Duitse Herders.


Hulphonden

Labradors worden ook opgeleid als hulphonden. Zij helpen mensen met een beperkte mobiliteit. De honden gehoorzamen in alle omstandigheden en verlenen hun baasje talloze diensten. Zo zal de hond leren voorwerpen te geven aan zijn baasje zoals potloden, creditcards of sleutels. Ook bestaan er hulphonden die opgeleid zijn om slechthorenden te helpen. Deze honden waarschuwen hun baasje als er geklopt wordt op de deur of als de baby huilt.

Gehandicapte mensen daarentegen gebruiken deze hulphond als steun, om op te leunen of vast te houden. Zo leert deze hond ook om personen in een rolstoel te helpen bij moeilijke verplaatsingen, het licht aan en uit te schakelen en zelfs sokken uit te doen.

Onafhankelijkheid

Deze honden zijn een zeer groot voordeel voor mensen met een beperking. Deze mensen zijn onafhankelijk van andere mensen en hebben een groter zelfrespect en eigenwaarde. Bovendien is de kans op contact met andere mensen groter door de schattige Labrador. Op deze manier voelt een vreemde zich minder ongemakkelijk.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


13 reacties

Waarom geen koningspoedel ???
Ik zal niet zeggen dat ze allemaal geschikt zijn d ene poedel is de andere niet
Maar zijn al de Labrador Retrievers geschikt ...

Hier heb ik pas mijn zwarte koningspoedel verloren ..Hij was een gewaardeerde therapie hond in de home, oudere mensen, alzheimer en ook autisten ....entertainen en doen lachen, spelen... een trooster vooral ..haalde eenzame mensen uit hun kamer en samen zich bij de groep te voegen
Leerde autisten dat ze niet bang hoefden te zijn en dat zij bijzonder waren

Wij hebben nog een oudere poedel ..een gepensioneerde wedstrijdspeler gehoorzaamheid en na een test werd hij ook goed bevonden..op een andere manier doet hij het ook goed ...De moeder was wel een hulphond.. dat zat er al in

Waarom geen koningspoedel ???
Ik zal niet zeggen dat ze allemaal geschikt zijn d ene poedel is de andere niet
Maar zijn al de Labrador Retrievers geschikt ...

Hier heb ik pas mijn zwarte koningspoedel verloren ..Hij was een gewaardeerde therapie hond in de home, oudere mensen, alzheimer en ook autisten ....entertainen en doen lachen, spelen... een trooster vooral ..haalde eenzame mensen uit hun kamer en samen zich bij de groep te voegen
Leerde autisten dat ze niet bang hoefden te zijn en dat zij bijzonder waren

Wij hebben nog een oudere poedel ..een gepensioneerde wedstrijdspeler gehoorzaamheid en na een test werd hij ook goed bevonden..op een andere manier doet hij het ook goed ...De moeder was wel een hulphond.. dat zat er al in EMO 4

John Reijnen

@abilly.... Als fokker en "leverancier" van redelijk veel blindengeleidehonden en hulphonden kan ik je waarschijnlijk wel wat opheldering verschaffen.
Als hulphond is een labrador uitstekend geschikt, daar hij zeer krachtig is, hij is daarentegen minder geschikt als geleidehond door zijn eigenzinnige karakter.
In principe kan elk ras opgeleid worden, maar niet elk ras is even geschikt, zo beschikt de Golden bijvoorbeeld over de eigenschap dat zij zich compleet kan oprollen en bv in de bus/trein onder een stoel kan "verdwijnen", vereiste is wel dat ze niet te groot is, dus ook hier weer klein maar geblokt.
Een normale poedel, kan zeker dienen als geleide hond, maar als hulphond lijkt het mij dan weer minder daar hij deuren moet kunnen openen en sluiten, en dat zie ik een poedel niet direct doen, als therapie hond zie daarentegen dan weer helemaal geen probleem. Maar je ziet er zijn voldoende mogelijkheden, als je wilt , informeer gewoon eens bij de diverse (erkende) centra voor meer informatie.

Anja Rahoens

Grote honden maken sneller vuil. Hoe doen deze mensen dit dan. Labradors Ruben hard.

Ik heb een shi shu . Hij meld mijn pijn. Ik heb zware pijnen. Als een grote hond tegen mij stoot komt dat. harder aan dan een kleien hond als deze perongelijk stoot voel ik dit nauwelijks ikik weet van ervaring want we hebben een goldenretriever.. Shi shu is in opleiding hulphond. Hij is lief, hij is leergierig, hij is hulpzaam. Hij vind het leuk om mij te helpen, hij werkt graag voor mij.
Waarom die grote honden. Als kleine honden het ook kunnen. Hij helpt,mij dagelijks om mijn kousen uit te doen, lange broek uit trekken. Schoenen open doen. Schoenenindustrie op plaats zetten. Deuren open doen, kast deur open en dicht doen voor mij. Mijn jas uit doen. Loopt perfect naast mijn electronische rolwagen, valt er iets op de grond raapt hij het op voor mij en geef het aan mij. Haald klein krantje. Leg ik drie smaken proteïne smaken op de e grond haal hij de juiste smaak uit. Zie op YouTube, rikik bij zoeken Rahoens Anja dan kan u het filmpje zien. Schoenen verdragen staat er nog niet bij. Maar binnen koet komt dit er ook bij. Ik k heb erg veel hulp van mijn hond. Maar nu ben 8k bezig met de minister om kleine honden ook toe te laten als hulp hond.
Ook wat nog niet bekent is hij meld mijn. Zware popkomende pijnstoten. Zie filmpje. Dank zij mijn hond dat Kan ik tijdig mijn medicatie nemen en ben ik mijn pijnstoten voor. Ik kan niet meer zonder hem. Een ding is jammer Hachiko wou mij niet helpen in de opleiding en ze haven mij een oplossing dit was hem leren met een hondentherapeut. Maar nu krijg ik het attest niet. Ookok niet boor pijn melden omdat ze daar nog geen ervaring in hebben.
Maar ik zorg er voor dat ik een attest krijg.ik ben nu bezig met de minister. We zien wel ik k zorg dat er nog andere mensen geholpen worsen want ik ben niet alleen met zeer zware pijnen

John Reijnen

@ Rahoens123.... Dat Hachiko je niet wilt helpen met de opleiding heeft rechtstreeks te maken met de grootte van je hond, en zijn te spierkracht. een Shi shu. Ik twijfel er geen moment aan dat hij je kan aangeven wanneer jij weer een opstoot van pijn kunt verwachten, en iets kan oprapen voor je, maar als hulphond zal hij véél meer moeten, en daar is hij veel te klein voor.
En de persoon die jou nu verteld dat hij van jouw Shi shu een volwaardige hulphond kan maken, is een charlatan en een zakkenvuller, stop direct bij deze mens(en) want hij helpt jouw lieve hondje alleen maar naar de kl*ten.
Hachiko weet heel goed waarover ze spreken, en je hoeft mij niet te geloven, ik geef je alleen maar een goede raad.

ik betwist niet dat een golden retriever beter geschikt kan zijn dan een koningspoedel..
Koningspoedels, zoals ik die ken, zijn nogal beschermend voor hun baasje . en dus is een goede socialisatie zeker gewenst
De vachtonderhoud kan ook al een probleem zijn
Maar dat oprollen onder stoel ...amaai kom mij niet vertellen dat een poedel dat niet kan
HAHA ..de onze kan zich goed onzichtbaar als we in gezelschap zijn
En onze buldozer doet elke deur open
Leer vooral een poedel niet aan om deuren te openen als je dat niet wenst

Natuurlijk is onze jongste poedel een stevige sportieve meid ...zeker geen poppemieke is

En de oudere die nu als therapie hond mensen entertaint komt wel van hulphonden ..
Rolstoelbegeleider ..maar het is een andere aanpak.
dat wel ....en een goldenretriever heeft om te beginnen minder onderhoud nodig en mogelijk een grotere "will to please "

Wat mij interesseerde is een hoorhond
Om een doof wordend famielielid lid bij te staan
Natuurlijk zijn er goede hoorapparaten ....maar een 'hoor' hond zou goede diensten kunnen bewijzen

John Reijnen

@ abilly.... zoals ik al schreef, is in principe elke hond geschikt voor een bepaald doel, net zoals de Shi shu, in mijn vorige comment, die is waarschijnlijk zeer geschikt als hond bij het waarschuwen van epileptische aanvallen of hypo's van een diabetische patient.
Vraag gewoon eens na bij een erkend opleidingscentrum.
Ik heb eerlijk gezegd nog niet gehoord van een "hoorhond", maar ja ik weet ook niet alles EMO 2

ergens heb ik zoiets gelezen over mensen die deels of helemaal doof waren

Voor zover ik het onthouden heb..hadden ze een deurbel met lichtsignaal enzo

kan het niet meer terugvinden ..spijtig
Honden kunnen op geluiden afgericht worden ....

ergens heb ik zoiets gelezen over mensen die deels of helemaal doof waren

Voor zover ik het onthouden heb..hadden ze een deurbel met lichtsignaal enzo

kan het niet meer terugvinden ..spijtig
Honden kunnen op geluiden afgericht worden ....

er zijn idd hoorhonden die hun baasje heel wat diensten kunnen bewijzen , zowel binnenshuis als buitenhuis
.....
maar hoe en waar / of op welke manier men deze honden opleid vond ik tot hiertoe niet

Of er in België zo een hondentraining bestaat is niet zeker

Anja Rahoens

wieie op mijn bericht gereageerd heeft kijk eens op YouTube naar Rahoens Anja. Mijn. Filmpje wat mi!n ho,d al doet voor mij. Erger erg voor ik kan niet meer zonder hem. Dat ze mij dan eenattest geven voor het melden van mijn pijn. Maar dat willen ze Ook nier. En dat ze mij niet wilden helpen te maken heeft met eengelte hond. Bijij mij is het aan gepaste hulp die ik persoonlijk nodig heb mijn trainer die hem nu verder helpr africhten kan wel. ,mijn hond doet verschrikkelijk veel. Zware dingen moet hij niet optillen want ik kan het zelf ook, niet aan n nemen omdat ik te vel pijn heb en het laar vallen.
Mijn hond help mij dagel8jks in de baad kamer en in de lievig en zo helpr hij mij op dagelijkse teke, jullie geloven mij nier he. Maar mijnhond is een zeer grote hulp. Ik ga morgen nog een stukje film bij plaatsen dat hij mijn schoenen op de plaats zet en het zijn. Geen gewone schoenen het zijn hoge met veters. Ikben zeer kwaad op Hachiko en ik. Maak er zeker geen reclame meer rond want door hen ben ik blok. Ik kan niet zonder mijn hond omdat hij mijn pijn meld maar attest krijg ik nier van hen waardoor ik k eens niet meer mee kan met mijn ma naar de winkels want als les ik daar zware pijnstoot krijg mer bewust verlies kan ik mer mijn elektrische rolstoel in winkel schade maken. . Is mijn hond bij mij dan meld hij mijn pijn en danan neem ik mijn pijn medicatie en ben ik die zware pi!n stoot voor. Maar hachiko zij j rade mij een honden therapeut aan maar zei mogen dan geen attest leveren. Dan ben je blok erg he. Dat ze zo iets durven doen. Ik k kan begrijpen dat ze voor ulp hond geen attest geven maar ik kan absoluut niet begrijpen dat ze geen attest geven vooor het melden van mi!n pijn . En trouwens de hulp doe mijn hond bied is inform veel ik heb er zeer grote hulp van hij doet al erg veel voor mij zelfs de deuren opzend en dIn dicht doen. Mijn schoene.n. Brengen tor bij mij en terug weg brengen. Schoenstrikken openen. Mijijn helpen bij uitkleden enzo voord. Maar ik laat dit Zo niet ik heb naar de minister gechreven en de ganse uitleg gedaan. Ik inziet alleen ben met dit probleem ik wil dat ik niet alleen geholpen word maar nog zoveel andere mensen.ik stuur binnen kort terug film naar hen meer bewij dat kleine honden ook perfect kunne helpen

de training van uw hondje kan ik niet vinden op you tube ????
alleen van uw paard

en veel reclame voor een shih tzu

de training van uw hondje kan ik niet vinden op you tube ????
alleen van uw paard

en veel reclame voor een shih tzu


Een reactie plaatsen