De Basset hound

De Basset hound
De Basset hound werd opgemerkt in de 16de eeuw en heeft een Franse herkomst. Deze kortbenige hond werd vroeger gebruikt voor de dassenjacht. Ook tijdens de Franse Revolutie waren deze honden zeer populair.

De naam “Basset” is Frans en is afgeleid van “Bas” wat “dwerg” betekent.

Voor jagers was dit de ideale hond. Hij was namelijk intelligent en kon met zijn merkwaardige reukvermogen veel prooien vangen. Bovendien was hij niet te snel door zijn korte benen waardoor de jagers hem konden volgen. Zijn dwergachtige lichaam was dus perfect voor de jacht.

Karakter

De Basset hound is één van de rustigste honden die er bestaan. Ze zijn zeer sociaal, goedhartig en lief en kunnen met iedereen goed overweg. Zowel voor mensen als voor andere dieren is het een echte vriend. De Basset is dan ook enorm geschikt voor kinderen.
Hij heeft een zeer groot uithoudingsvermogen en zijn reukvermogen is uitstekend. Dit kan echter voor problemen zorgen als je gaat wandelen. Als hij een spoor ruikt, zal hij er onmiddellijk naar toe willen lopen. Bovendien zijn deze honden zeer goede waakhonden.
Als pup is hij zeer speels en zal hij regelmatig de clown uithangen en kattenkwaad willen uithalen.

Verzorging

De Basset heeft niet veel verzorging nodig. Een wekelijkse borstelbeurt en een bad zijn voldoende. Let er wel op dat deze honden vaak de neiging hebben om te kwijlen.

Beweging

Omdat het een actieve hond is, heeft hij dagelijks een wandeling nodig. Vergeet hem niet aan de leiband te houden, omdat hij door zijn jachtinstinct elk spoor zal volgen wat hij ruikt. Basset hounden houden heel erg van actieve spelletjes.

Gezondheid

De Basset heeft een levensverwachting van 9 à 12 jaar. Net zoals alle andere rassen is ook dit ras vatbaar voor bepaalde ziekten en problemen.

Ernstige problemen dat vaak voorkomen bij deze honden zijn:

  • Maagtorsie: de maag van de hond gaat kantelen
  • Trombopathie: een gestoorde werking van de bloedplaatjes
  • Otitis externa: een ontsteking van de huid van de gehoorgang
  • Elleboogdysplasie: aandoeningen aan het ellebooggewricht.

Minder ernstige problemen kunnen zijn:

  • Luxatie: het uit de kom schieten van een gewricht
  • Obesitas: overgewicht.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


0 reacties


Een reactie plaatsen