Hoe herken je maagtorsie bij jouw hond?

Hoe herken je maagtorsie bij jouw hond?
Maagtorsie is een levensbedreigende ziekte. De maag vult zich met lucht en zwelt op als een ballon. Door deze opzwelling worden zowel de ingang als de uitgang van de maag geblokkeerd. Het kan nog erger… Het is ook mogelijk dat de mild, die zich naast de maag bevindt, geklemd raakt en scheurt. Wanneer dit gebeurt, is van een natuurlijke oplossing geen sprake meer. Alleen een chirurgische ingreep kan je hond dan nog redden.


Hoe kan ik het herkennen?

Een maagtorsie of maagdraaiing is een bedreiging die meestal alleen bij grotere rassen voorkomt. Zowel puppy’s, honden van middelbare leeftijd als oude honden kunnen er last van hebben. Enkele symptomen:

  • Overdreven braken zonder dat de hond effectief iets overgeeft, behalve wat slijm
  • Een opgezette buik
  • Onrustig of extreem slap
  • De hond vertoont tekenen van kortademigheid


Wat te doen bij noodgevallen?

Herkent u enkele van bovenstaande symptomen? Dan moet u niet aarzelen en onmiddellijk uw dierenarts raadplegen. Een maagtorsie kan immers binnen het halfuur dodelijk zijn. De dierenarts zal de maag inprikken, zodat de overbodige lucht kan ontsnappen. Zo komen alle organen weer tot rust. Nadien zal de dierenarts ook nog medicatie toedienen om de shock waarin de hond zich bevindt te behandelen. Tot slot zal hij proberen om de dichtgeklemde ingang van de maag door middel van een buis te deblokkeren.

Kan je een maagtorsie voorkomen?

Men is het niet eens over de oorzaken van een maagtorsie, dus een sluitend advies om een maagtorsie te voorkomen kunnen we je niet geven.
Enkele kleine tips zijn wel mogelijk:

  • Het helpt wel om je hond 4 keer kleinere porties eten te geven, dan 2 of 3 grote porties. Zo voorkom je dat de maag zich uitrekt in de borstholte van je hond.
  • Probeer je hond te beletten om te grote hoeveelheden water te drinken.
  • Beperk de inspanningen na de maaltijd. Zo kan het eten rustig verteren.
  • Pas op met nieuw hondenvoer. Andere en onbekende producten kunnen soms leiden tot overdreven gasproductie in zijn spijsverteringsstelsel.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


3 reacties

John Reijnen

Een belangrijke tip voor nieuwe eigenaars met een puppy, laat je puppy zeker het eerste 1/2 uur nadat het gegeten heeft gerust, til het zeker niet op, om buiten zijn behoefte te gaan doen, Maar mocht je het toch moeten optillen, omdat het niet uit eigen beweging naar buiten gaat doe dit dan door 1 hand onder het achterwerk en 1 hand tussen de voorpoten, maar zeker niet/nooit met je hand op de buik.

VAN KERKHOVE MARC

KAN HET OOK DOOR STRESS OF VERANDERING ZIJN

William Ogiers

Wist niet dat maagtorsie een ziekte was?!


Een reactie plaatsen