Congestief hartfalen bij honden

Congestief hartfalen bij honden
Congestief hartfalen bij honden is een zeer ernstige aandoening die wordt veroorzaakt door een afwijking in de structuur van de hartfunctie. Er zijn twee vormen waarin het congestief hartfalen zich kan uiten.

Vormen van congestief hartfalen

De eerste vorm van hartfalen zorgt ervoor dat de wanden van de hartkamers dikker worden. Om even efficiënt te kunnen blijven pompen zal het hart veel harder moeten werken.

De tweede vorm zorgt er dan weer voor dat de spieren in de wanden van de hartkamer dunner worden waardoor het hart vergroot. Wanneer het hart vergroot gaat de linkerkant van het hart op een minder efficiënte wijze bloed kunnen pompen. De rechterkant moet dan bijspringen om deze zwakte te compenseren. Wanneer het hart dit niet langer aankan, treedt er congestief hartfalen op.

Symptomen

In het beginstadium van de ziekte vertoont een hond amper symptomen. Dit kan maanden tot zelfs jaren duren. Naarmate de ziekte vordert zal je hond overdreven beginnen te kwijlen en heel snel moe worden. Na een wandeling komt het vaak voor dat de hond veel moet hoesten. In sommige gevallen hoest de hond zelfs zonder enige aanleiding tijdens het rusten. Andere vaak voorkomende symptomen van congestief hartfalen bij honden zijn grijze membranen in de mond en een blauw uitslaande tong.

Diagnose

Wanneer je bovenstaande symptomen opmerkt bij je hond trek je best onmiddellijk naar de dierenarts die congestief hartfalen kan vaststellen door middel van een elektrocardiogram. Deze detecteert eventuele afwijkingen in het hart. Om vergroting van het hart vast te stellen maakt men daarnaast vaak gebruik van een echografie of een röntgenfoto.

Behandeling

Eens de diagnose gesteld is, kan de behandeling worden ingezet. Een beperking van sport en natriuminname is hierbij de eerste stap. Verder zal er medicatie worden toegediend om de hoeveelheid calcium in de hartspieren te verhogen. Dit zal het hartpompen efficiënter maken en de hartslag verlagen.

Daarnaast worden er diuretica en ACE remmers toegediend. Deze lossen de bijkomende problemen in de longen, buik en bloedaders op die het hartfalen met zich meebracht.

Heb je verder nog vragen? Stel ze dan aan Inge, onze Paraveterinair Dierenartsassistente.Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


0 reacties


Een reactie plaatsen