Honden centrum

Laatste nieuwe interessante informatie

 • Cataract of Grijze staar

  Davy Agten
  Cataract of Grijze staar
  Cataract of grijze staar is een veelvoorkomende ziekte bij honden. Staar komt voor bij alle soorten honden en bij dieren uit elke leeftijdscategorie. Al moet er worden gezegd dat sommige hondenrassen, zoals Cocker Spaniëls, Poedels, Schnauzers en Terriërs er een grotere kans op maken.

  Wat is grijze staar?


  Normaal gesproken is de lens van het oog transparant en laat het de lichtstralen makkelijk binnen. Je hond kan dan duidelijk zien. Bij staar of cataract is die lens vertroebeld waardoor het gezichtsveld van je hond deels wordt weggenomen. Het kan zijn dat de lens slechts lichtjes vertroebeld raakt en dat je huisdier weinig problemen ondervindt, maar soms wil het zo erg zijn dat je huisdier zijn gezichtsveld volledig verliest.

  Staar en ouderdom


  Naarmate je hond ouder wordt, wordt de lens dikker, waardoor de ogen er grijzer uitzien. Deze toestand komt bij honden al vanaf zes jaar voor en is niet nadelig voor het gezichtsveld van het beestje. Maak je dan ook niet direct zorgen, als je zo'n blauwgrijze schijn in de ogen ziet dan is er niet noodzakelijk behandeling nodig.
  De aandoening kan echter wel door ouderdom eerder opduiken.

  Staar en erfelijkheid


  Grijze staat kan ook erfelijk zijn. De erfelijke vorm kan al bij geboorte opduiken of kan zich ontwikkelen van zeer jonge leeftijd. De erfelijke variant komt het meeste voor.


  Andere oorzaken van Cataract


  Ook een wonde of aandoening als diabetes kan ook de oorzaak zijn van grijze staat bij je huisdier. In het geval van diabetes mag je gerust zijn: cataract kan verminderd worden door een adequate behandeling.

  Genezing


  Er zijn geen echte medicijnen tegen cataract. Het voordeel is dat de aandoening niet pijnlijk is. Maar het kan natuurlijk zijn dat het gezichtsverlies hinderlijk is, waardoor je kan besluiten om te opteren voor een chirurgische ingreep. Bij chirurgie wordt de lens vervangen door een protheselens zodat het zicht 90 tot 95 % zeker beter wordt. Als je chirurgie overweegt, houd er dan rekening mee dat je je hond daarna uitgebreid moet verzorgen.

  Na de chirurgie moet je hond een halsband om tot het oog genezen is. En het beestje moet zo rustig mogelijk blijven om de genezing te bevorderen. Ook zijn er vaak oogdruppels nodig, gedurende een vijftal dagen.

  Die uitgebreide zorg en de mate van gezichtsverlies zijn overigens bepalende factoren bij het overwegen van chirurgie. Ga vooral bij je dierenarts langs als je chirurgie overweegt. Met hem/haar kan je het beste de voor- en nadelen van chirurgische ingrepen bespreken.

  Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Als je jezelf registreert kan je bovendien reacties toevoegen en krijg je toegang tot ons forum. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.
geplaatst op tags: Ouderdom , Cataract , Grijze Staar , Ogen , Erfelijk
terug naar overzicht

3 reacties

 1. davy

  rank: 14

  Misschien dat het ondertussen wel kan. Haar reactie is ook al een jaar geleden. Maar als het nu kan is dat natuurlijk goed nieuws!
  geplaatst op 02-01-2011 om 15:13
 2. rovaro29

  rank: 408

  Wat Inge zegt klopt NIET. Mijn hond is afgelopen vrijdag geopereerd aan staar en heef een nieuw lens gekregen. Ze kan weer normaal zien. De genezing loopt voorspoedig en zij moet tot 2 augustus haar kraag om houden Let wel dag en nacht. Ze gaat hier prima mee om. Geen hinder en het geeft mij veel plezier te zien dat zij weer normaal kan zien.
  geplaatst op 23-07-2010 om 10:06
 3. Inge

  rank: 17

  Het is niet mogelijk om deze operatie in Nederland uit te voeren. Het gaat dan om een lens transplantatie en dat wordt naar mijn weten enkel nog maar in Amerika gedaan. Het gaat hier toch vrij vaak om een cosmetische operatie omdat honden over het algemeen zich vrij goed aanpassen aan het gezichtsverlies.
  geplaatst op 04-01-2010 om 19:39
Lees hier de laatste reacties van onze leden op dit artikel. Zelf interesse om te reageren op dit artikel?
Maak snel een eigen account aan! of Meld je hier aan.
Download nu GRATIS:
"De perfecte hond"
even geduld
sluiten x