Botkanker bij je hond

Botkanker bij je hond
Botkanker komt hoofdzakelijk voor bij grote hondenrassen zoals Rottweilers, Duitse Doggen en Golden Retrievers. Het kan zelfs op vrij jonge leeftijd optreden. In de meeste gevallen gaat het om een osteosarcoma, de meest kwaadaardige. Osteosarcomen vind je vooral terug in de lange beenderen.

De kanker ontwikkelt zich diep in het bot en groeit naar buiten toe naarmate de ziekte vordert. Het bot wordt op die manier langzaam vernietigd. De kanker kan elk bot in het lichaam aantasten maar vooral de ledematen worden getroffen.

Oorzaken

Botkanker kan erfelijk zijn waardoor de hond een genetische aanleg heeft voor deze vorm van kanker. Andere honden kunnen reeds bestaande afwijkingen hebben.

Maar ook straling, chemische stoffen en vreemde voorwerpen zoals kogels of metalen implantaten kunnen oorzaken zijn.

Symptomen

Naarmate de ziekte vordert, zal de hond meer pijn ervaren. De eerste symptomen zijn manken en pijn op de plaats van de tumor. De getroffen ledemaat gaat opzwellen en de hond gaat kreupel lopen.

Diagnose

De dokter zal een röntgenfoto maken van de getroffen ledemaat. Deze röntgenfoto geeft voldoende beelden weer om te weten of de hond botkanker heeft. Er is echter minstens 40% botontkalking nodig in de tumor vooraleer het probleem zichtbaar wordt op een röntgenfoto. Dit zorgt er voor dat de dokter pas laattijdig achter de kanker komt. Het is dus mogelijk dat de hond botkanker heeft maar het nog niet zichtbaar is.

Soms wordt er ook een biopsie gedaan om een definitieve diagnose te stellen. Dit is echter een pijnlijke behandeling voor de hond.

Behandeling

Botkanker moet zo snel mogelijk behandeld worden om het verspreiden van de tumor te voorkomen. De dierenarts zal medicatie voorschrijven om de groei te controleren. Ook zal de hond medicatie krijgen om de pijn te bestrijden.

In sommige gevallen is het noodzakelijk om de getroffen ledematen te amputeren. Dit kan echter worden vermeden als het aangetaste bot kan worden vervangen.

Ook bestraling en chemotherapie zijn behandelingsmethoden.

Tenslotte als er niks meer gedaan kan worden tegen de kanker, gaat de dokter alles doen om de pijn te bestrijden en volgt er vaak euthanasie.

Voorkomen

Iedere mankende hond van de grote rassen vanaf 5 jaar heeft een hoog risico op botkanker. Wanneer hij blijft manken wordt een CT-scan aangeraden, omdat men zo de kanker vroegtijdig kan opsporen.

Verder nog vragen over de gezondheid van je hond? Kijk dan zeker eens op "EHBO voor honden, tips voor een gezonde hond"


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


9 reacties

Davy Agten

Berner Sennenhonden hebben er jammer genoeg ook veel last van

[B]volgens U- Gent kan botkanker naast genetische aanleg ook mee veroorzaakt worden door chemische castratie. helaas moesten wij begin dit jaar een van onze eigen honden laten inslapen owv botkanker. het was een helse zoektocht naar de oorzaak van zijn steeds erger wordend manken. deze hond was vorig jaar dus eenmalig chemisch gecastreerd (tardac) en heeft hier bijzonder agressief op gereageerd (karakterverandering in de zin van agressie en het ontwikkelen van een osteosarcoom). het heeft ons heel veel geld gekost (duizenden euro's)om alleen maar tot een diagnose te komen (de botkanker zat aan de achterkant van zijn knie) met uiteindelijk dus het hele trieste verloop van laten inslapen....

dit artikeltje ter ere van Goya en hopelijk ter voorkoming van meerder gevallen van deze vreselijke ziekte!

Ann Hoornaert

Onze 1ste hond heeft op 13 maanden botkanker gekregen. Amputatie rechter voorpoot, en op dat moment nergens uitzaaiingen, 3x chemo via infuus, helaas niets heeft geholpen, de kanker was verspreid in de longen, de 3 nog voorziene chemosessies werden gestopt en we moesten maar genieten van onze meid tot we vonden dat het niet meer mogelijk was. We hebben haar over de regenboogbrug laten gaan op 18 maand. Denken nog zeer veel aan haar.

Ann Hoornaert

Was vergeten te melden dat het een labrador was.

Ann Hoornaert

Was vergeten te melden dat het een labrador was.

Ann Hoornaert

Was vergeten te melden dat het een labrador was.

De Rop Gonda

Vorige week hebben we het verdict gekregen dat onze rottweiler Loena botkanker heeft op 8 jarige leeftijd. We hebben allerlei medicatie meegekregen voor de pijn maar soms doet het echt pijn als ze buiten moet voor te plassen. Buiten haar doffe vacht en manke poot is ze echt goed om te zien. Ze is nog alert en eet nog goed. We maken het haar zo aangenaam mogelijk maar vrezen dat ze niet lang meer onder ons zal zijn😢 onze vorige rottweiler is gestorven op 6 jarige leeftijd aan leukemie. Hebben toen chemo laten geven maar dit zou ik nooit meer doen. Ze heeft 2 maand langer gekregen maar enorm ziek geweest.

Petra

In oktober ontstond er een kleine knobbel in de elleboog van onze hond en ze mankte een beetje. DA constateerde botkanker tot ons verdriet. We zitten nu in december en behalve dat ze niet goed kan staan op 1 poot en een harde knobbel daar heeft is het compleet nog onze hond, ze speelt, eet, drinkt en rollebolt op haar rug als altijd. Wat moeten we nu toch? Zoals ze is, we zien geen tekenen van pijn ,kunnen we haar echt niet laten inslapen. Wat te doen? Wat is de prognose? Wanneer moeten we haar laten inslapen? Heel graag advies

Nan

Afgelopen vrijdag hebben wij te horen gekregen dat onze hond een osteosarcoom heeft in zijn bovenbeen. De dierenarts geeft voor 95 procent zekerheid. De laatste tijd gebruikte hij zijn rechterpoot niet meer.
Tevens heeft hij op diverse plaatsen in zijn rug artrose plekken en een hernia bij zijn staartbeen. Het is een herder en pas 5 jaar oud.
Hij heeft nu dagelijks metacam en hij lijkt geen pijn meer te hebben.
Het feit dat hij weer "gewoon" loopt, goed eet en buiten enthousiast is, staat zo haaks op de diagnose dat ik gewoon niet kan geloven dat het (volgens prognose) binnen max een aantal maanden dusdanig verergert dat wij hem moeten laten inslapen.
Wie herkent deze onzekerheid?


Een reactie plaatsen