De kanker ontwikkelt zich diep in het bot en groeit naar buiten toe naarmate de ziekte vordert. Het bot wordt op die manier langzaam vernietigd. De kanker kan elk bot in het lichaam aantasten maar vooral de ledematen worden getroffen.
Oorzaken
Botkanker kan erfelijk zijn waardoor de hond een genetische aanleg heeft voor deze vorm van kanker. Andere honden kunnen reeds bestaande afwijkingen hebben.Maar ook straling, chemische stoffen en vreemde voorwerpen zoals kogels of metalen implantaten kunnen oorzaken zijn.
Symptomen
Naarmate de ziekte vordert, zal de hond meer pijn ervaren. De eerste symptomen zijn manken en pijn op de plaats van de tumor. De getroffen ledemaat gaat opzwellen en de hond gaat kreupel lopen.Diagnose
De dokter zal een röntgenfoto maken van de getroffen ledemaat. Deze röntgenfoto geeft voldoende beelden weer om te weten of de hond botkanker heeft. Er is echter minstens 40% botontkalking nodig in de tumor vooraleer het probleem zichtbaar wordt op een röntgenfoto. Dit zorgt er voor dat de dokter pas laattijdig achter de kanker komt. Het is dus mogelijk dat de hond botkanker heeft maar het nog niet zichtbaar is.Soms wordt er ook een biopsie gedaan om een definitieve diagnose te stellen. Dit is echter een pijnlijke behandeling voor de hond.
Behandeling
Botkanker moet zo snel mogelijk behandeld worden om het verspreiden van de tumor te voorkomen. De dierenarts zal medicatie voorschrijven om de groei te controleren. Ook zal de hond medicatie krijgen om de pijn te bestrijden.In sommige gevallen is het noodzakelijk om de getroffen ledematen te amputeren. Dit kan echter worden vermeden als het aangetaste bot kan worden vervangen.
Ook bestraling en chemotherapie zijn behandelingsmethoden.
Tenslotte als er niks meer gedaan kan worden tegen de kanker, gaat de dokter alles doen om de pijn te bestrijden en volgt er vaak euthanasie.
Voorkomen
Iedere mankende hond van de grote rassen vanaf 5 jaar heeft een hoog risico op botkanker. Wanneer hij blijft manken wordt een CT-scan aangeraden, omdat men zo de kanker vroegtijdig kan opsporen.Verder nog vragen over de gezondheid van je hond? Kijk dan zeker eens op "EHBO voor honden, tips voor een gezonde hond"
Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.
Berner Sennenhonden hebben er jammer genoeg ook veel last van