Honden centrum

Laatste nieuwe interessante informatie

 • Botkanker bij je hond

  Davy Agten
  Botkanker bij je hond
  Botkanker komt hoofdzakelijk voor bij grote hondenrassen zoals Rottweilers, Duitse Doggen en Golden Retrievers. Het kan zelfs op vrij jonge leeftijd optreden. In de meeste gevallen gaat het om een osteosarcoma, de meest kwaadaardige. Osteosarcomen vind je vooral terug in de lange beenderen.

  De kanker ontwikkelt zich diep in het bot en groeit naar buiten toe naarmate de ziekte vordert. Het bot wordt op die manier langzaam vernietigd. De kanker kan elk bot in het lichaam aantasten maar vooral de ledematen worden getroffen.

  Oorzaken


  Botkanker kan erfelijk zijn waardoor de hond een genetische aanleg heeft voor deze vorm van kanker. Andere honden kunnen reeds bestaande afwijkingen hebben.

  Maar ook straling, chemische stoffen en vreemde voorwerpen zoals kogels of metalen implantaten kunnen oorzaken zijn.

  Symptomen


  Naarmate de ziekte vordert, zal de hond meer pijn ervaren. De eerste symptomen zijn manken en pijn op de plaats van de tumor. De getroffen ledemaat gaat opzwellen en de hond gaat kreupel lopen.

  Diagnose


  De dokter zal een röntgenfoto maken van de getroffen ledemaat. Deze röntgenfoto geeft voldoende beelden weer om te weten of de hond botkanker heeft. Er is echter minstens 40% botontkalking nodig in de tumor vooraleer het probleem zichtbaar wordt op een röntgenfoto. Dit zorgt er voor dat de dokter pas laattijdig achter de kanker komt. Het is dus mogelijk dat de hond botkanker heeft maar het nog niet zichtbaar is.

  Soms wordt er ook een biopsie gedaan om een definitieve diagnose te stellen. Dit is echter een pijnlijke behandeling voor de hond.

  Behandeling


  Botkanker moet zo snel mogelijk behandeld worden om het verspreiden van de tumor te voorkomen. De dierenarts zal medicatie voorschrijven om de groei te controleren. Ook zal de hond medicatie krijgen om de pijn te bestrijden.

  In sommige gevallen is het noodzakelijk om de getroffen ledematen te amputeren. Dit kan echter worden vermeden als het aangetaste bot kan worden vervangen.

  Ook bestraling en chemotherapie zijn behandelingsmethoden.

  Tenslotte als er niks meer gedaan kan worden tegen de kanker, gaat de dokter alles doen om de pijn te bestrijden en volgt er vaak euthanasie.

  Voorkomen


  Iedere mankende hond van de grote rassen vanaf 5 jaar heeft een hoog risico op botkanker. Wanneer hij blijft manken wordt een CT-scan aangeraden, omdat men zo de kanker vroegtijdig kan opsporen.

  Verder nog vragen over de gezondheid van je hond? Kijk dan zeker eens op "EHBO voor honden, tips voor een gezonde hond"


  Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Als je jezelf registreert kan je bovendien reacties toevoegen en krijg je toegang tot ons forum. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.
geplaatst op tags: hond , Dierenarts , Symptomen , Diagnose , Behandeling , Kanker , Botkanker , Osteosarcomen , Bot , hondenziektes
terug naar overzicht

6 reacties

 1. AnnH

  rank: 178

  Was vergeten te melden dat het een labrador was.
  geplaatst op 20-02-2018 om 11:59
 2. AnnH

  rank: 178

  Was vergeten te melden dat het een labrador was.
  geplaatst op 20-02-2018 om 11:59
 3. AnnH

  rank: 178

  Was vergeten te melden dat het een labrador was.
  geplaatst op 20-02-2018 om 11:58
 4. AnnH

  rank: 178

  Onze 1ste hond heeft op 13 maanden botkanker gekregen. Amputatie rechter voorpoot, en op dat moment nergens uitzaaiingen, 3x chemo via infuus, helaas niets heeft geholpen, de kanker was verspreid in de longen, de 3 nog voorziene chemosessies werden gestopt en we moesten maar genieten van onze meid tot we vonden dat het niet meer mogelijk was. We hebben haar over de regenboogbrug laten gaan op 18 maand. Denken nog zeer veel aan haar.
  geplaatst op 20-02-2018 om 11:57
 5. herkenrode

  rank: 2849

  [B]volgens U- Gent kan botkanker naast genetische aanleg ook mee veroorzaakt worden door chemische castratie. helaas moesten wij begin dit jaar een van onze eigen honden laten inslapen owv botkanker. het was een helse zoektocht naar de oorzaak van zijn steeds erger wordend manken. deze hond was vorig jaar dus eenmalig chemisch gecastreerd (tardac) en heeft hier bijzonder agressief op gereageerd (karakterverandering in de zin van agressie en het ontwikkelen van een osteosarcoom). het heeft ons heel veel geld gekost (duizenden euro's)om alleen maar tot een diagnose te komen (de botkanker zat aan de achterkant van zijn knie) met uiteindelijk dus het hele trieste verloop van laten inslapen....

  dit artikeltje ter ere van Goya en hopelijk ter voorkoming van meerder gevallen van deze vreselijke ziekte!
  geplaatst op 30-11-2010 om 09:25
 6. davy

  rank: 14

  Berner Sennenhonden hebben er jammer genoeg ook veel last van
  geplaatst op 23-11-2010 om 16:11
Lees hier de laatste reacties van onze leden op dit artikel. Zelf interesse om te reageren op dit artikel?
Maak snel een eigen account aan! of Meld je hier aan.
Download nu GRATIS:
"De perfecte hond"
even geduld
sluiten x