Soorten beroertes
- Trombo-embolisch: een bloedprop schiet los en komt vast te zitten in een slagader. Dit kan gebeuren in de hersenen of in een ader die bloed naar de hersenen brengt.
- Atherosclerotisch: de beroerte wordt veroorzaakt door een aderverkalking. Vetten zetten zich vast aan de binnenkant van de bloedvaten. Wanneer hiervan een stukje afbreekt en een bloedvat in de hersenen blokkeert, ontstaat een beroerte.
Hoe ziet een beroerte er uit?
Soms start de aandoening met krampen. Vervolgens valt de hond om en verliest hij het bewustzijn. De tong kleurt donker en het oogwit rood. Wanneer de hond bijkomt, lijdt hij aan verlammingsverschijnselen. Zolang de aanval duurt, moet je je hond in een donkere ruimte houden. Oorzaken van een beroerte bij je hond
- Hoofdtrauma (bijvoorbeeld na een aanrijding door een auto)
- Eten van giftige stoffen
- Onderliggende medische aandoeningen zoals het syndroom van Cushing, hartziekte, nierziekte, diabetes en hersentumors.
Symptomen
- Kantelen van het hoofd
- Rondjes lopen
- Moeilijkheden bij het wandelen
- Verandering van gedrag
- Verlies van controle over de blaas
- Blindheid
Diagnose
Als je hond een beroerte heeft gehad, raadpleeg dan meteen een dierenarts. Hij zal eerst een lichamelijk onderzoek uitvoeren. Vervolgens neemt hij een CT-scan en MRI om de oorzaak van het herseninfarct te achterhalen. Bij beide procedures moet je honden worden verdoofd. Behandeling
De behandeling hangt af van de onderliggende oorzaak van het herseninfarct. Als de behandeling slaagt, worden nieuwe beroertes vermeden. Jammer genoeg is de schade van de eerste beroerte onomkeerbaar. Bij de meeste honden herstellen gelukkig wel hun motorieke functies binnen enkele weken. Een verandering in het gedrag kan echter altijd zichtbaar blijven.Heb je verder nog vragen? Stel ze dan aan Inge, onze paraveterinair dierenartsassistente via: Vraag het aan Inge.
Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.
Oei! Ik zal m'n twee kleppers in de gaten houden, maar via de uitleg kan je er niet naast kijken! Ik controlleer m'n honden iedere dag om eigenaardigheden, er moet maar een haartje scheef liggen ( grapje!) en ik ga uit de bol!
Een goed idee om die aandoening herkenbaar te maken! Bij je eigen DA raak je niet zo gemakkelijk aan adviezen in geval van... Kan ook niet als je ziet hoeveel mensen er iedere dag met hun huisdieren op consultatie gaan!
Ik zou zo zeggen: dank je wel voor de tip!