Beroertes bij honden

Beroertes bij honden
Hoewel beroertes zeldzaam zijn bij honden kunnen ze toch voorkomen. Daarom is het belangrijk dat je weet hoe je ermee moet omgaan. Een beroerte of herseninfarct ontstaat door een blokkade van een bloedvat in de hersenen. Hierdoor komt een deel van de hersenen zonder zuurstof en voedingsstoffen te zitten. Dit hersendeel ondervindt bijgevolg schade en gaat minder functioneren of sterft zelfs af.

Soorten beroertes

 • Trombo-embolisch: een bloedprop schiet los en komt vast te zitten in een slagader. Dit kan gebeuren in de hersenen of in een ader die bloed naar de hersenen brengt.

 • Atherosclerotisch: de beroerte wordt veroorzaakt door een aderverkalking. Vetten zetten zich vast aan de binnenkant van de bloedvaten. Wanneer hiervan een stukje afbreekt en een bloedvat in de hersenen blokkeert, ontstaat een beroerte.
   


Hoe ziet een beroerte er uit?

Soms start de aandoening met krampen. Vervolgens valt de hond om en verliest hij het bewustzijn. De tong kleurt donker en het oogwit rood. Wanneer de hond bijkomt, lijdt hij aan verlammingsverschijnselen. Zolang de aanval duurt, moet je je hond in een donkere ruimte houden.

Oorzaken van een beroerte bij je hond


Symptomen

 • Kantelen van het hoofd
   
 • Rondjes lopen
   
 • Moeilijkheden bij het wandelen
   
 • Verandering van gedrag
   
 • Verlies van controle over de blaas
   
 • Blindheid


Diagnose

Als je hond een beroerte heeft gehad, raadpleeg dan meteen een dierenarts. Hij zal eerst een lichamelijk onderzoek uitvoeren. Vervolgens neemt hij een CT-scan en MRI om de oorzaak van het herseninfarct te achterhalen. Bij beide procedures moet je honden worden verdoofd.

Behandeling

De behandeling hangt af van de onderliggende oorzaak van het herseninfarct. Als de behandeling slaagt, worden nieuwe beroertes vermeden. Jammer genoeg is de schade van de eerste beroerte onomkeerbaar. Bij de meeste honden herstellen gelukkig wel hun motorieke functies binnen enkele weken. Een verandering in het gedrag kan echter altijd zichtbaar blijven.

Heb je verder nog vragen? Stel ze dan aan Inge, onze paraveterinair dierenartsassistente via: Vraag het aan Inge.Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


5 reacties

Christina Ryckelynck

Oei! Ik zal m'n twee kleppers in de gaten houden, maar via de uitleg kan je er niet naast kijken! Ik controlleer m'n honden iedere dag om eigenaardigheden, er moet maar een haartje scheef liggen ( grapje!) en ik ga uit de bol!
Een goed idee om die aandoening herkenbaar te maken! Bij je eigen DA raak je niet zo gemakkelijk aan adviezen in geval van... Kan ook niet als je ziet hoeveel mensen er iedere dag met hun huisdieren op consultatie gaan!
Ik zou zo zeggen: dank je wel voor de tip! EMO 4

Veerle Robijn

De DA ziet ons ook geregeld binnen springen als we nog maar eens ongerust zijn over iets. Tot nu toe nog iets ernstigs meegemaakt maar ik ben blij dat ik dit gelezen heb. Bij mensen weet ik ongeveer welke symptomen er zich voordoen bij een beroerte en nu kan ik daar ook mijn hond bijzetten!
Bedankt!!! EMO 4

Rakker is nu bijna 20 jaar...hij heeft een paar jaar geleden zijn eerste beroerte gehad. Helemaal verstijfd liggend in zijn uitwerpselen vonden we hem. De dierenarts had injecties gegeven maar gaf het weinig kans. We zijn steeds bij hem gebleven en de volgende dag liep hij al weer wat. In de jaren daarna heeft hij nog 2 keer een attack gehad.Maar hij was weer in orde voor we bij de dierenarts konden zijn. Enfin, hij is blij als we met hem lopen of als hij bij ons kan liggen. Dus ook al is hij doof en blind en kan hij zijn behoefte vaak niet meer ophouden tot hij uit gaat, hij heeft nog plezier in het leven. De enige vraag die ik me stel is of ik er goed aan doe hem niet rustig te laten inslapen maar te wachten op zijn natuurlijke dood.

Myriam De Smet

Mijn vorige hond, een Bobtail, heeft op 12jarige leeftijd een beroerte gehad maar is er niet meer van bovenop gekomen. Hij kon alleen niet meer recht uit zijn mand, op dat moment was ik ook heel erg ziek en had de kracht niet hem overeind te helpen. Met véél pijn in mijn hart heb ik hem toen laten inslapen.
Die schat van een Bram, hij zal altijd een speciaal plaatske in mijn hart hebben!EMO 9

Ramon El Rey

Hopelijk blijft Ramon hiervan gespaard, al weet men dit nooit op voorhand! Helaas!
Mijn Chow krabt haast nooit, wél echter wanneer iets te lang duurt! Wanneer ik zijn leiband al aandeed en nog even iets moet pakken binnen alvorens te vertrekken dan krabt hij. Of wanneer ik tijdens onze wandeling even sta te praten met mensen en het duurt te lang, geeft hij al krabbend aan dat het welletjes is... Hij is écht een schat!


Een reactie plaatsen