Honden centrum

Laatste nieuwe interessante informatie

 • Pas op voor vergiftiging van je hond

  Davy Agten
  Pas op voor vergiftiging van je hond
  Bij kinderen letten we er altijd op dat we alle medicijnen en schoonmaakmiddelen keurig opbergen, zodat het kind veilig is en gezond blijft. Maar besteden we bij onze honden ook voldoende aandacht aan hun veiligheid?

  Pijnstillers


  Pijnstillers worden bij honden altijd in een bepaalde dosis voorgeschreven. De dosis is niet te vergelijken met die van mensen. Als een hond onze pijnstillers dan ook inneemt kunnen de gevolgen ernstig zijn. Bloedarmoede, maagbloeding, darmproblemen, al die aandoeningen kunnen al door een pijnstiller worden veroorzaakt. Voor een kleine hond is een dosis van 200 gram al giftig.

  Van die pijnstillers is paracetamol wel de meest gevaarlijke voor dieren. Het zuurstofgehalte in het bloed kan erdoor aangetast worden, waardoor het huisdier last van een ernstige depressie kan krijgen. Ook honden krijgen veel buikpijn van paracetamol. Maar dat niet alleen: ze kunnen ook overgeven, last van depressie krijgen en een gebrek aan eetlust krijgen. Katten zullen last krijgen van slijmen en zwellingen in het gezicht en van de poten. Een hogere dosering is zo giftig voor de huisdieren dat ze er zelfs aan doodgaan.

  Neurologisch gif


  Je huisdier kan ook vergiftigd worden door pesticiden, insekticiden, rattengif en shampoos. Let daar dus goed mee op. Je kan dit soort vergiftiging herkennen aan de volgende symptomen:

  • overmatig kwijlen
  • overgeven en diarree
  • trillen
  • (epileptische) aanvallen
  • overdreven opgewonden gedrag
  • depressie
  • afwijkende grote van de pupillen


  Heeft je hond rattengif opgegeten, dan kan het huisdiertje, net als muizen en ratten, doodbloeden. Zorg er dan ook voor dat je onmiddellijk naar de dierenarts gaat als je merkt dat je rattenvergif plots weg of op is. Doe dat ook als je hond last heeft van neusbloedingen en bloederige ontlasting.

  Afval


  We denken snel dat afval niet giftig is. Toch worden er giftige stoffen geproduceerd door rottingsbacteriën. Een hond kan door het eten of drinken van afval ernstige ziekteverschijnselen krijgen:

  • overgeven
  • bloederige diarree
  • buik- of maagpijn
  • rillingen
  • shock


  Voorkomen is beter dan genezen


  De volgende tips kunnen ervoor zorgen dat je hond niet snel zal worden vergiftigd.

  • zorg ervoor dat je alle pesticiden netjes opbergt en zorg ervoor dat de verpakkingen niet beschadigd zijn
  • sluit je vuilniszakken goed af en zorg ervoor dat ze niet kunnen worden omgestoten
  • houd je hond uit de buurt van je bloemen- of moestuin
  • gebruik voor je hond nooit medicijnen die je voor jezelf gebruikt, tenzij de dierenarts je dat aanraadt.


  Soorten gif


  Vergif is er in verschillende soorten. Sommige giffen hebben een invloed op het hart en de bloedvaten. Tabak en avocado kunnen het hart en de bloedvaten van je hond mogelijk beschadigen. Bovendien is avocado ook gevaarlijk voor de spijsverteringskanalen bij honden.

  Dat laatste geldt ook voor chocola, uien, tomaten en courgettes. Daarnaast kunnen die lekkernijen ook slecht zijn voor de ademhaling van de dieren. Ui heeft, net als knoflook, ook een giftige werking op bloed. Daarnaast zijn er ook talloze plantsoorten die levensgevaarlijk zijn voor je huisdier.

  Dus als je vermoedt dat je dier een giftige stof heeft ingenomen, of als je vreemd gedrag bij je huisdier opmerkt, ga dan direct naar de dierenarts.

  Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Als je jezelf registreert kan je bovendien reacties toevoegen en krijg je toegang tot ons forum. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.
geplaatst op tags: Rattenvergif , Honden , Voorkomen , Vergif , Afval , Pijnstillers
terug naar overzicht

4 reacties

 1. goldenretriever

  rank: 728

  @ Wimbo1 Hoort je moestuin/bloemenperk niet tot verboden terrein voor je hond, of met andere woorden, hoort dit niet tot de opvoeding van je hond?
  geplaatst op 11-09-2016 om 10:54
 2. bie123

  rank: 5318

  De zogenoemde "kerstroos" valt ook zeker onder de giftige planten; opletten dus, zeker rond deze tijd!
  geplaatst op 03-01-2016 om 16:01
 3. Wimbo1

  rank: 30

  Ik kan dit alleen maar onderschrijven. Maar wees ook erg voorzichtig met meer "normale" dingen. Daarin schuilt ook gevaaar, zoals bijvoorbeeld huiskamerplanten! Er zijn een heleboel erg giftige planten die soms gewoon bij de mensen binnenstaan (Dieffenbachia bijvoorbeeld, érg giftig) Op Internet zijn voldoende lijsten waarop die vermeld staan.
  Ook tuinplanten kunnen érg giftig zijn, evenals sommige fruitsoorten.
  Nu heeft een hond ook een ingebouwde veiligheid maar beter voorkomen dan... juist.

  http://www.puppyopvoeden.nl/giftige-planten-voor-honden/

  http://www.dierenziekenhuis.nl/Bibliotheek/tabid/69/ItemID/324/Default.aspx

  http://www.vvd-dierenkliniek.be/medischeinfo/43-hondenkat/106-giftige-planten

  Fruit en groenten die giftig zijn voor de hond:
  http://www.puppyplaats.nl/giftigvoorhonden.php
  geplaatst op 05-12-2014 om 07:46
 4. JOSKE2011

  rank: 11849

  MIJN HOND IS GESTORVEN DIT WAS EEN DUITSE HERDERS HOND HEB IK 14 JAAR ALS GOEDE VRIEND NU BEN IK OP ZOEK NAAR EEN ANDERE MAAR WEL VAN KLEINS AF VEEL GROETEN EMO 2
  geplaatst op 08-10-2011 om 18:03
Lees hier de laatste reacties van onze leden op dit artikel. Zelf interesse om te reageren op dit artikel?
Maak snel een eigen account aan! of Meld je hier aan.
Download nu GRATIS:
"De perfecte hond"
even geduld
sluiten x