Tibetaanse spaniël

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Tibetaanse rassen
Land van oorsprong Tibet
Fokkers 5 hondenfokkers
Rasverenigingen 2 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

Dit pekineesachtige hondje stamt uit Tibet, waar het zijn taak was gebedsrollen te laten draaien. Over de precieze ontstaansgeschiedenis is tot op heden niets met zekerheid te zeggen. Men vermoedt dat het ras afstamt van de pekinees en de lhasa-apso. Het werd pas na de Tweede Wereldoorlog in Europa bekend. In Engeland, waar ruim duizend exemplaren leven, heeft de Tibetaanse spaniël zelfs een eigen club. Het ras is geliefd in de VS en vooral ook in India. De Tibetaanse spaniël is een oplettende en vitale metgezel, die niet veel van vreemden moet hebben en waakzaam is. Hij speelt graag met kinderen en blaft zelden. Veel beweging heeft hij niet nodig. Zijn dichte, fijne vacht vormt bij hals en schouders manen. Oren en poten zijn bevederd, de staart vormt een pluim en wordt over de rug gerold gedragen. De Tibetaanse spaniël wordt 25 a 28 cm hoog en weegt 2,3 tot 6,8 kg.

Een Tibetaanse spaniël opvoeden

Een tibbie moet consequent en met geduld opgevoed worden. Ze zijn wat eigenwijs, wat zich uit in het feit dat ze echt wel weten wat je bedoelt, maar soms gewoon hun eigen gang gaan. Hard roepen om iets van ze gedaan te krijgen heeft meestal een averechts effect.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Tibetaanse spaniël? Kijk dan op onze Tibetaanse spaniël opvoeden pagina.

Uiterlijk

Grootte: 25-28 cm Gewicht: 2,3-6,8 kg Kleur: meestal goudgeel, geel maar ook crèmekleurig, wit, bruin en zwart, verder gevlekt en zwart met goud

Aard

Dit is een sympathiek hondje dat graag in de omgeving van mensen vertoeft. Hoewel hij gereserveerd is ten overstaande van vreemden, zal hij hen als familielid beschouwen indien hij met hen vertrouwd geraakt. Ze mogen nooit agressie vertonen hoe waaks ze ook zijn. Het zijn vrolijke hondjes die af en toe heel actief, maar nooit nerveus of opgejaagd zijn. Ook met kinderen gaan ze heel goed samen indien ze goed opgevoed worden. De Tibetaanse Spaniëls zijn gevoelige honden die gemakkelijk de sfeer in huis of het humeur van het baasje aanvoelen. Ze willen steeds de aandacht van het baasje en zullen hier alles voor doen.

Beweging

Tibetanen hebben niet zo veel beweging nodig. Drie maal daags een blokje om en daarnaast wat los rennen en spelen in de tuin is genoeg om hen in goede conditie te houden.

Erfelijke ziekten

Geen erfelijke ziektes bekend

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.