Slovenský cuvac

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Herdershonden
Land van oorsprong Slowakije
Fokkers 0 hondenfokkers
Rasverenigingen 0 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

De Slowaakse Tchouvatch lijkt erg op de Tatra Hond (Poolse Owcharek Podhalanski). Waarschijnlijk is de Slowaakse Tchouvatch verwant met de Kuvasz. De boeren uit de Europese berggebieden hadden de poolwolven ontdekt en zagen het nut in van deze dieren. Dus probeerden ze de wolven te domesticeren. Waarschijnlijk zijn er op deze manier veel berghonden ontstaan. Na een aantal jaren bewees de Slowaakse Tchouvatch zich in het hoeden en beschermen van de kuddes. In het land van herkomst en in de nabijgelegen berggebieden, word de Slowaakse Tchouvatch al honderden jaren gebruik als waak- en herderhond. De Slowaakse Tchouvatch heeft veel gemeen met andere waak-, herder- en berghonden zoals de Berghond van de Maremmen en Abruzzen, de Hongaarse Kuvasz en de Tatra Hond. Ze zouden allemaal afstammen van grote Aziatische herderhonden die tijdens de volksverhuizingen naar verschillende plaatsen in Europa terecht kwamen. Hier pasten ze zich aan de eisen die op die plaats gesteld werden. In 1964 werd de Slowaakse Tchouvatch pas officieel erkend door de FCI. De Slowaakse Tchouvatch is altijd wit omdat hij hierdoor beter zou opvallen zodat de boer het verschil zou zien tussen zijn hond en de indringen (wolf). De Slowaakse Tchouvatch komt niet veel voor buiten zijn land van herkomst.

Een Slovenský cuvac opvoeden

De Slowaakse Tchouvatch heeft een grote aanpassingsvermogen. Als je hem gebruikt als bewaker van het huis of het erf moet je wel voorkomen dat de hond te zelfstandig wordt. Dit kun je voorkomen om hem toch veel aandacht te geven en hem behandelen als een echte gezinshond. Zo krijg je een hond die graag naar je zal luisteren het leuk zal vinden om uw commando's op te volgen. Hij moet wel het nut er van inzien in de commando's. De Slowaakse Tchouvatch heeft een consequente en harmonieuze opvoeding nodig.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Slovenský cuvac? Kijk dan op onze Slovenský cuvac opvoeden pagina.

Uiterlijk

Schofthoogte: 62 tot 70 centimeter Gewicht: 31 tot 44 kilogram

Aard

De Slovensky Cuvac is evenwichtig. De SC is niet snel ergens van onder de indruk en in de regel zeer zelfverzekerd. Hoewel ze buitenshuis behoorlijk actief kunnen zijn, zijn ze in huis vrij rustig. Ze hebben een goed territoriumgevoel. Het bewaken en beschermen van huid en haard ,maar ook van ‘hun’ mensen , is beslist aan ze toevertrouwd. De Slovensky Cuvac is zeer trouw aan hun baas en het gezin, maar tevens ook zelfstandig. Hoewel ze het gezelschap van mensen zeer op prijs stellen, kunnen ze zichzelf bepaalde delen van de dag ook redelijk goed vermaken. De dichte vacht Slovensky Cuvac beschermt uitstekend tegen weersinvloeden.

Beweging

Als je een grote omheinde tuin in bezit heeft zal hij zich zo al grotendeels uitleven. Dit wil nog niet zeggen dat je daarbuiten niet met hem moet gaan wandelen. Als je dit niet hebt zal je er regelmatig op uit moeten trekken. Wanneer je de Slowaakse Tchouvatch goed hebt getraind zijn onaangelijnde wandelingen zeker mogelijk.

Erfelijke ziekten

Incidenteel kan heupdysplasie voorkomen, maar er wordt ook geadviseerd om elleboogdysplasie te röntgenen. Heupdysplasie; afwijking die veroorzaakt wordt doordat de heupkop niet goed past in de heupkom. Hierdoor zit de heupkop min of meer los en kan overmatig schuren of uit de kom schieten. Elleboogdysplasie; vergroeiingen van het ellebooggewricht. Er zijn 3 soorten: LPA Los Processus Anconeus, LPC Los Processus Coronoideusof OCD Osteochondrosis dissecans. Als gevolg van beide aandoeningen hebben honden die deze ziektes hebben vaak last van osteoarthritis; ontstekingen van de betreffende gewrichten wat kan leiden tot kreupelheid.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.