Kuvasz

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Herdershonden
Land van oorsprong Hongarije
Fokkers 3 hondenfokkers
Rasverenigingen 0 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

De kuvasz was na de Tweede Wereldoorlog en de Hongaarse Opstand van 1956 bijna uitgestorven. Met de hulp van buitenlandse liefhebbers van het ras kon men deze fraaie hond in het thuisland Hongarije weer gaan fokken. Daar diende de kuvasz niet alleen als herdershond, maar ook als jacht- en waakhond. Het is een rustige en goedige hond, die goed aanvoelt wie hij kan vertrouwen en wie niet. Een liefdevolle, maar consequente leiding is nodig, een echte opleiding niet per se. Ook zonder gerichte training weet de kuvasz wat men van hem verlangt. Hij dient niet alleen over een behoorlijke tuin te beschikken, men moet ook veel met hem wandelen. Hij voelt zich op zijn gemak in familieverband en treedt op als een geduldige speelkameraad voor kinderen, die hij bovendien op betrouwbare wijze beschermt. Zijn zeer diepe stemgeluid laat hij zelden horen. Net als zijn Oosten Zuid-Europese soortgenoten heeft ook de kuvasz zwarte lippen.

Een Kuvasz opvoeden

De Kuvasz heeft een rustige, consequente, evenwichtige en duidelijke opvoeding nodig.. Hij is niet geschikt als éérste huishond. Daarom moet je ook als baas stevig in de schoenen staan. Een te harde opvoeding is niet nodig, integendeel. Het kan de hond schaden. Deze hond voelt zich goed als hij een grote omgeving heeft en het gezin moet niet te veel eisen stellen. Dus het is geen slaafse hond.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Kuvasz? Kijk dan op onze Kuvasz opvoeden pagina.

Uiterlijk

Grootte: 66-75 cm Gewicht: 40-55 kg Kleur: wit

Aard

De Kuvasz is eerlijk, intelligent en evenwichtig. Hij is trouw, moedig, gehard en aanhankelijk maar niet te aanhankelijk. De Kuvasz is waaks dus zal hij zijn huis en het gezin volledig beschermen. Ze kunnen ook dominant zijn. De Kuvasz is zeker geen blaffer, dus als je hem hoort ga dan zeker maar een kijkje nemen.

Beweging

De Kuvasz voelt zich niet zo goed thuis in de stad. Hij heeft een meer dan gemiddelde bewegingsruimte nodig. Heeft u een grote tuin met een omheining, dan kan hij zich hier al goed uitleven. Hij heeft lichamelijk en geestelijk veel ruimte nodig. Als u dit niet heeft zal u met hem grotere wandelingen moeten doen. De Kuvasz heeft de neiging om regelmatig zijn territorium na te zien, kijken dat er geen indringers zijn he.

Erfelijke ziekten

Heupdysplasie en PRA, een erfelijk oofafwijking kan in dit ras voorkomen. Nochtans speelt HD een minder grote rol. PRA: Progressieve Retina Atrofie. Erfelijke oogafwijking die op jeugdige, middelbare of late leeftijd tot blindheid kan leiden. Bij de vorm die op jeugdige leeftijd kan ontstaan blijken de staafjes , soms ook de kegeltjes al direct verkeerd te zijn aangelegd. De pups zijn dan in het nest vaak nachtblind. Bij de vorm die op late leeftijd ontstaat, zijn de staafjes en kegeltjes aanvankelijk normaal aangelegd. De staafjes beginnen op latere leeftijd te atrofiëren en de honden worden op late leeftijd blind (3-8 jaar of later). Heupdysplasie; afwijking die veroorzaakt wordt doordat de heupkop niet goed past in de heupkom. Hierdoor zit de heupkop min of meer los en kan overmatig schuren of uit de kom schieten.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.