Honden centrum

Berghond van de Maremmen en Abruzzen (20585x bekeken)

maak een widget

Raskenmerken Berghond van de Maremmen en Abruzzen

Davy Agten

Foto 's Berghond van de Maremmen en Abruzzen

foto: Maremma foto: Berghond Van De Maremmen En De Abruzzen

Video's

Berghond van de Maremmen en Abruzzen Berghond van de Maremmen en Abruzzen Berghond van de Maremmen en Abruzzen Berghond van de Maremmen en Abruzzen

Algemeen

 • Groep:Herdershonden
 • Land van oorsprong:Italië
 • Algemeen voorkomen:De Berghond van de Maremmen komt, zoals al in zijn naam staat aangegeven uit de streken Maremma en Abruzzen in Italië. De Maremma is een streek aan de kust gelegen ten noorden van Rome; de Abruzzen is een gebergte ten oosten van Rome.

  Het ras is reeds 2000 jaar oud en komt van oorsprong uit Azië. Er zijn verschillende meningen over hoe de hond van Azië naar Europa is gekomen. Waarschijnlijk is het ras meegekomen met herders, toen die vanuit het oosten naar het westen trokken. Vast staat wel, dat alle witte herdershonden (Tatra, Kuvasz, Pyrenese Berghond enz.) tot dezelfde soort, nl. de berghonden behoren. Ze werden en worden gefokt en gebruikt om de kudde schapen te beschermen en te verdedigen tegen aanvallen van wolven, beren en andere rovers.

  Met dank aan www.maremma.nl
 • Kindvriendelijkheid:
  • 4
 • Hondvriendelijkheid:
  • 3
 • Gehoorzaamheid:
  • 3
 • Kan alleen zijn:
  • 4
 • Heeft beweging nodig:
  • 3

Training Berghond van de Maremmen en Abruzzen

Als de Maremma het nut niet inziet van uw commando's zal hij deze ook niet zomaar doen. Dus hij is zeker geen slaafse hond.

Dit wil niet zeggen dat hij uw commando's niet begrijpt, hij is hier intelligent genoeg voor. Dus je kunt hem aardig wat aanleren als hij dit echt wil.

Je moet hem opvoeden met veel respect en een zachte aanpak, maar je moet wel consequent zijn.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Berghond van de Maremmen en Abruzzen? Kijk dan op onze Berghond van de Maremmen en Abruzzen opvoeden pagina.

Uiterlijk

Schofthoogte:
Reu 65-73 cm. Teef 60-68 cm.

Gewicht:
Reu 35-45 kg. Teef 30-40 kg

Aard

De aard van de Maremma is kalm, goedmoedig, bedachtzaam, maar fel tegen vijanden van zijn kudde. Hij is een goede waker over huis en bewoners, aanhankelijk voor de baas, maar altijd wantrouwend ten opzichte van vreemden. Een Maremma is ook zelfbewust en eigenwijs en hij heeft derhalve een consequente, maar niet een harde opvoeding nodig, wilt u tenminste geen problemen binnen uw ‘roedel’ verwachten.

Het ras is van nature gefokt en gebruikt als bewakings- en verdedigingshond van schaapskuddes. Ook nu nog wordt het ras in Italië hiervoor gebruikt. In Amerika en Australië is het ras in de 80-jaren met succes geïntroduceerd om schaapskuddes tegen coyotes en andere rovers te beschermen.

In vergelijking met andere ‘echte’ herdershonden is een Maremma rustiger, goed bestand tegen slechte weersomstandigheden, afstandelijk, onafhankelijk, waardoor hij zijn werk zonder mensen beter kan uitvoeren. Hij heeft een relatief slecht ontwikkeld jachtinstinct, zodat hij niet achter de dieren zal jagen die hij moet beschermen. Een werkende Maremma leeft tussen de schapen en beschouwt de schapen, of iedere andere diersoort die hij moet beschermen, als zijn roedelgenoten.

Hoewel de Maremma als gezelschaps- en familie hond gezeglijker is dan zijn werkende soortgenoot, neemt dat niet weg dat in het algemeen de Maremma omschreven kan worden als rustig, afstandelijk en argwanend ten opzicht van vreemden, aanhankelijk voor zijn baas, eigenwijs en zelfstandig.

Wat de hond beschouwt als behorende tot zijn roedel zal hij beschermen. Een Maremma is dus niet gehoorzaam in de gebruikelijk zin van het woord. De hond moet immers bij de schapen blijven en niet bijvoorbeeld zijn baas achterna lopen. Een Maremma patrouilleert langs en door zijn kudde en onderneemt actie als hij denkt dat dat nodig is. Voor het bewaken hoeft een Maremma dus nauwelijks afgericht te worden; hij weet het zelf immers beter dan wie ook.

Het betekent niet dat een Maremma niet kan leren gehoorzamen. Hij zal snel leren om te zitten en te liggen op commando, maar hij zal nooit de slaafse gehoorzaamheid tonen zoals bij andere rassen wel gezien wordt. Een Maremma is niet onderworpen en afhankelijk, en hij zal altijd bedeesd en afwachtend zijn ten opzichte van vreemdelingen. Het betekent ook niet dat een Maremma geen leiding nodig heeft. U kunt uw leidersrol echter niet te allen tijde afdwingen, maar een goede relatie ontstaat eerder op basis van wederzijdse vriendschap en veel geduld. Wanneer u dus een gezeglijke en onderdanige hond zoekt, die meteen uw commando's en bevelen opvolgt, is deze hond niets voor u.

Beweging

De Maremma heeft veel ruimte nodig dus geen appartement maar wel een grote tuin. Driemaal daags het ommetje om gaan is zeker niet voldoende. Maak grote wandelingen door weer en wind. Hij is echter geen kennelhond.

Ze zullen (als ze kunnen) een uurtje op eigen wandel gaan. Dit ligt in hun aard, ze zijn het gewoon om veel kilometers af te leggen.

Erfelijke ziekten

Heupdysplasie en elleboogdysplasie kunnen voorkomen net als cryptorchide; het niet volledig ingedaald zijn van één of beide testikels.

Heupdysplasie; afwijking die veroorzaakt wordt doordat de heupkop niet goed past in de heupkom. Hierdoor zit de heupkop min of meer los en kan overmatig schuren of uit de kom schieten.

Elleboogdysplasie; vergroeiingen van het ellebooggewricht. Er zijn 3 soorten: LPA Los Processus Anconeus, LPC Los Processus Coronoideusof OCD Osteochondrosis dissecans.
Als gevolg van beide aandoeningen hebben honden die deze ziektes hebben vaak last van osteoarthritis; ontstekingen van de betreffende gewrichten wat kan leiden tot kreupelheid.

Fokkers

Verenigingen

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de site verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Als je jezelf registreert kan je bovendien reacties toevoegen en krijg je gratis toegang tot ons forum. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.

Ledenfoto's van de Berghond van de Maremmen en Abruzzen

Er zijn 1 hond van het ras Berghond van de Maremmen en Abruzzen

Download nu GRATIS:
"De perfecte hond"
even geduld
sluiten x