Thai ridgebackdog

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Jagende oertypen met pronk
Land van oorsprong Thailand
Fokkers 2 hondenfokkers
Rasverenigingen 0 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

De Thai Ridgeback is een oud ras dat reeds beschreven wordt in oude geschriften in Thailand van 350 jaar geleden. Waarschijnlijk bestaat dit ras al vierhonderd jaar in oostelijk Siam (nabij de grens met Cambodja). Waar nu precies dit ras vandaan komt is niet geheel duidelijk. In Phu Quoc, een eiland in de golf van Siam werd dit ras door westelijke hondenliefhebbers het eerst ontdekt in de 19e eeuw toen het eiland werd gekolonialiseerd. Om achter de precieze herkomst van de Thai Ridgeback te komen werd genetisch materiaal gebruikt en werd vooral onderzoek gedaan naar de "ridge", de streep haar op de rug van de hond dat in tegengestelde richting groeit. Er werd gekeken naar lengte en aantal kruinen in deze streep. Het bleek dat de honden die in Thailand voorkwamen de langste ridge hadden met wel 14 kruinen, terwijl de honden uit Vietnam en Phu Quoc Island minder lange ridges hadden en met minder kruinen. Daarom werd aangenomen dat de honden uit Thailand zich gedurenden de langste tijd hadden kunnen ontwikkelen en werd derhalve Thailand als land van oorsprong aangehouden. Daarmee is de naam Thai Ridgeback ("Ridge" slaat terug op de streep op de rug en "Thai" op het land van oorsprong) verklaard. Vooral in het oostelijk gedeelte van Thailand werd dit ras gebruikt voor de jacht op het hert, de tapir en vogels. Meestal had deze jacht plaats in de dichte jungle. Naast de jacht werd de hond ook gebruikt als waak-hond en geleidehond van "carts", het gebruikelijke transportmiddel in die periode. Vanwege de slechte verbindingen en transport mogelijkheden binnen Thailand (zeker in het oostelijk gedeelte) bleef het oorspronkelijke type lange tijd behouden omdat kruisingen minder gemakkelijk plaats vonden. Niettemin werden ook deze gebieden geciviliseerd, werden bossen gekapt en wegen gebouwd waarmee een einde kwam aan de taken van de Thai Ridgeback. Nu wordt het dier vooral als gezelschapshond gebruikt en is het een aangenaam dier in huis. Pas in 1993 werd dit ras door de FCI erkend. Naast de Thai Ridgeback hebben we ook een tweede ras dat een dergelijke 'tegendraadse' haarstreep op de rug bezit : de Rhodesian Ridgeback.

Een Thai ridgebackdog opvoeden

De Thai Ridgeback heeft een zeer consequente opvoeding nodig. In het nest al wordt soms dominant gedrag van pups gezien naar andere pups, maar ook naar volwassen honden. Dit soort gedrag dient direct te worden gecorrigeerd.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Thai ridgebackdog? Kijk dan op onze Thai ridgebackdog opvoeden pagina.

Uiterlijk

De Thai Ridgeback is reu is 56-61 cm, de teef 51-56 cm. Het gewicht van de Thai Ridgeback is 20-25 kg. Kleur: De kleuren van de Thai Ridgeback zijn kastanjebruin, zwart, zilver en blauw.

Aard

De Thai is een lieve aanhankelijke hond. Lief en zelfs erg voorzichtig met kinderen. De trouw van een Thai is onvoorwaardelijk, mits je zijn trouw "verdient" hebt. Je zult je tegenover de Thai moeten bewijzen. Als je goed voor de hond bent, zal de hond goed voor jou zijn en voor je door het vuur gaan. Het zijn natuurlijk niet voor niks geweldige waakhonden! Tegenover vreemden kan de Thai wat gereserveerd zijn. In onze ogen een prima eigenschap. De hond kijkt het allemaal eerst eens even aan voordat ie zich bloot geeft. Al met al een speelse, zachtaardige hond. Veel beweging is een must voor deze honden! Ze zijn enthousiast en spontaan. Maar "met een kop". Oftewel, ze kunnen heel erg eigenwijs zijn. Voed je de hond echter op met vaste regels en geef je duidelijk aan wie de roedelleider is, is er niets aan de hand en zal de hond zijn plaats binnen het gezin zonder meer accepteren.

Beweging

De Thai Ridgeback is gek op rennen en actief bezig zijn, maar zal zich ook gemakkelijk aan wat minder beweging aanpassen. Thai Ridgebacks zijn goede eters. Hou hun figuur in de gaten !

Erfelijke ziekten

Geen erfelijke ziektes bekend.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.