Rafeiro do Alentejo

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Type berghond
Land van oorsprong Portugal
Fokkers 0 hondenfokkers
Rasverenigingen 0 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

De Rafeiro do Alentejo stamt af van de Molosser en komt oorspronkelijk uit het zuiden van Portugal, uit de 19e eeuw.De Rafeiro do alentejo werd gebruikt voor het beschermen van de kudde`s en het vee. Daarnaast is het een gezelschapshond. Hij is snel, vastberaden, zelfverzekerd, dapper en betrouwbaar en vertrouwt op zijn instincten. Het is een krachtige, moedige en sobere hond. Consequent zijn bij de opvoeding van de Rafeiro do Alentejo is belangrijk.De Rafeiro Do Alentejo is vriendelijk en trouw aan zijn baas. Hecht zich zeer sterk aan het gezin waar hij bij hoort. Voor kinderen is hij zeer lief. Het is een rustige, indrukwekkende hond die het grootste deel van de dag languit liggend doorbrengt. Begin jaren 80 was het ras bijna uitgestorven en toen hebben een handvol fokkers zich ingespannen om dit ras te redden door gezamenlijk de oorspronkelijke kenmerken te herstellen en het ras te homogeniseren. Niet te vergeten dat tussen 1930 en 1980 zeer goede honden in handen waren van herders, waar zijn oorspronkelijke functie nog volledig benut werd. Rafeiro is het Portugese woord voor "bastaard" of "straathond". In oude woordenboeken betekent het woord echter ook "dapper, sterk, beschermer of groot". Het is dus een grote dappere beschermer. De voorouders van dit ras zijn onder andere de Molossers uit Azië en lokale hondenrassen als de Cão da Serra da Estrela en de Spaanse Mastiff.

Een Rafeiro do Alentejo opvoeden

Met een consequente liefdevolle opvoeding is de Rafeiro do Alentejo vriendelijk en trouw aan zijn baas. Hecht zich zeer sterk aan het gezin waar hij bij hoort en is waakzaam en vastberaden tegenover vreemden. Voor kinderen is hij zeer lief. Deze hond heeft ruimte en vrijheid nodig. Het is een rustige, indrukwekkende hond die het grootste deel van de dag languit liggend doorbrengt.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Rafeiro do Alentejo? Kijk dan op onze Rafeiro do Alentejo opvoeden pagina.

Uiterlijk

De schofthoogte bedraagt voor de Rafeiro do Alentejo reu 66 tot 74 cm en voor de Rafeiro do Alentejo teef van 64 tot 70 cm. Het gewicht bij de Rafeiro do Alentejo reu ligt tussen de 40 en 50 kg. De Rafeiro do Alentejo teef is tussen de 35 en 45 kg. De Rafeiro do Alentejo kent veel verschillende kleuren, al dan niet met vlekken en/of lichte tijgering.

Aard

Uitstekende waakhond, zelfverzekerd en betrouwbaar, bijzonder oplettend gedurende de nacht. Nobele hond, vastberaden tegen vreemden en zeer lief voor kinderen. Een verdedigingshond en geen aanvaller, te herkennen aan zijn zware, diepe blaf die van grote afstand te horen is. Omdat het om een sterke, moedige hond gaat, werd en wordt hij vaak gebruikt voor de jacht op groot wild. Dit ras hecht zich sterk aan het gezin waar hij bij hoort en staat wantrouwend tegenover vreemden. Zodra hij ziet dat het goed is, wordt hij rustig (zelfs bijna onderdanig). Deze hond heeft een sterke baas nodig, die hem consequent en rechtvaardig behandelt. Een inconsequente aanpak kan negatieve gevolgen hebben voor de karaktervorming van deze hond en omdat het een grote en zeer sterke hond is, kan dit gevaarlijke situaties veroorzaken.

Beweging

De Rafeiro do Alentejo is niet geschikt voor een stadsleven, want hij heeft vrijdom, ruimte en lichaamsbeweging nodig.

Erfelijke ziekten

Geen erfelijke ziektes bekend

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.