Mastín español

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Type berghond
Land van oorsprong Spanje
Fokkers 0 hondenfokkers
Rasverenigingen 0 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

Dit uitgesproken grote ras uit de Spaanse bergen kan terugblikken op een geschiedenis van meer dan 4000 jaar, die ons terugvoert naar de Tibetaanse bergen. De grote filosoof Aristoteles maakte al melding van de enorme grootte van dit dier en Marco Polo zag aan het hof van de grootmogol al de kracht en onbevangenheid van deze hond. Beweringen die voor rekening komen van de 'Asociación Espanol del Perro mastin espanol'. De leden van deze club hebben zich tot taak gesteld om dit ras, dat bijna in de vergetelheid was geraakt, weer te vermeerderen. De weinige exemplaren van de mastin espanol (of Spaanse dog) die halverwege deze eeuw nog bestonden, waren te vinden in afgelegen gebieden, waar zij dienstdeden als waak-en beschermingshonden en als veedrijvers. Zij hoedden runderen en beschermden hun baas en diens bezittingen. Zonder angst gingen ze ook de strijd aan met wolven en beren als hun beschermelingen bedreigd werden. In vervlogen tijden zouden deze dappere honden ook hebben gediend als vechthonden en als trek- en lastdieren. Ondanks zijn vreeswekkende uiterlijk is de mastin espanol zeer gesteld op mensen. Hij knuffelt graag. Bij een stevige leiding is hij bijzonder gehoorzaam. Omdat hij zich zeer bewust is van zijn kracht, hoeft hij zich niet te laten gelden. Zijn stemgeluid, dat hij zelden laat horen, is moeilijk blaffen te noemen: het is eerder een soort diep bassen. Al met al zijn het indrukwekkende honden die in bijna alle kleuren zijn te vinden. Naast wolfsgrijze honden komen ze voor in rossig, effen wit, wit met zwarte vlekken, gelijkmatig zwart-wit of rood-wit gevlekt.

Een Mastín español opvoeden

Als u een betrouwbare Mastin Español wilt hebben, moet u deze hond een consequente en evenwichtige opvoeding geven. Uit uw gedrag moet genegenheid spreken, omdat een harde of onrechtvaardige aanpak bij de hond minder prettige karaktertrekken naar boven kan halen. Veel hangt af van het karakter van de baas. Een rustige, stabiele baas heeft de meeste kans een overwicht op een hond van dit ras te krijgen.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Mastín español? Kijk dan op onze Mastín español opvoeden pagina.

Uiterlijk

Grootte: 65-75 cm Gewicht: 50-65 kg Kleur: wolfsgrijs, rossig, effen wit, wit met zwarte vlekken, gelijkmatig zwart-wit of rood-wit gevlekt

Aard

In voorkomen zachtmoedig, intelligent en enorm zelfverzekerd. Tegenover schadelijke (gevaarlijke) dieren en vreemden, en zeer in het bijzonder als hij de kans krijgt om het vee, de terreinen en/of huizen te beschermen en/of te verdedigen, komt zijn vastberadenheid naar voren en kan hij zeer woest uitvallen. Dominant naar andere honden, in de omgang met kinderen is hij vriendelijk, echter mochten uw kinderen met andere kinderen onenigheid krijgen, zal hij niet schromen om tussenbeide te springen. Tegenover de mensen met wie hij samenleeft is hij zachtmoedig. Hij gebruikt zijn krachten gedoseerd, want hij is zich bewust van zijn enorme kracht. Zijn blaffen klinkt rauw, zwaar en diep en is door zijn kracht tot in de wijde omtrek te horen

Beweging

De Mastin Espagnol heeft veel beweging nodig. Meest ideaal is een groot stuk grond om het huis, waar hij zelf zijn lichaamsbeweging kan bepalen. Heeft u dit niet, dan moet de Mastin Espagnol dagelijks lange wandelingen kunnen maken, waarbij hij zijn energie kwijt kan raken.

Erfelijke ziekten

Geen erfelijke ziektes bekend

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.