Cão da Serra da Estrêla

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Type berghond
Land van oorsprong Portugal
Fokkers 1 hondenfokker
Rasverenigingen 1 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

Hoewel de Cão da Serra da Estrela uit Portugal afkomstig is, stamt hij oorspronkelijk af uit Azië. Berghonden uit Midden- en Zuid-Europa zijn verwanten van de Cão da Serra da Estrela. De Cão da Serra da Estrela werd (wordt) als gebruikshond gebruikt, vooral in Portugal want buiten Portugal komt dit ras maar weinig voor. Zijn taak daar was bv. het beschermen van kudden geiten en schapen tegen wolven enz. (op het platteland). Hij werd (wordt) ook gebruikt voor de bewaking van het erf. Aan zijn zware bouw kan men zien dat dit ras vooral in het gebergte werd ingezet en nog steeds word. Niet alleen zijn bouw maar ook zijn naam wijst hier op, hij is genoemd naar het Estrel-gebergte. De Cão da Serra da Estrela heeft niet zo veel verzorging nodig, alleen tijdens de ruiperiode moet je hem wel een dagelijkse borstelbeurt geven. Tegenover vreemden is hij wantrouwig. Maar aan zijn gezin is hij juist zeer aanhankelijk en gehecht. De estrêla is een sobere hond qua eten die niet erg veel eten nodig heeft, van origine kreeg hij de overblijfselen van de herder te eten en dat was niet erg veel.

Een Cão da Serra da Estrêla opvoeden

Het waakse blaffen kan tijdens de opvoeding van een pup gedeeltelijk afgeleerd worden. Hij werkt graag met de baas. Gehoorzaamheids- of behendigheidstraining vormt voor hem geen enkel probleem; integendeel, hij werkt met veel plezier. Maar… hij moet er zin in hebben. De Estrela past het beste bij een geduldige consequente baas.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Cão da Serra da Estrêla? Kijk dan op onze Cão da Serra da Estrêla opvoeden pagina.

Uiterlijk

Schofthoogte: Reuen: 65-72 cm. Teven: 62-68 cm. Gewicht: Reuen: 40-50 kg. Teven: 30-40 kg. Kleur: Fauve, wolfsgrauw en geel, uniform of gevlekt zijn de enige toegestane kleuren.

Aard

De Estrela is een werkhond. Van nature een echte waker. Hoewel dus een pure gebruikshond, zal hij zich met de juiste opvoeding ontwikkelen tot een lieve, prettige en sociale huisgenoot. Lief en vriendelijk voor iedereen die hem bekend voorkomt en waarmee hij prettige ervaringen heeft. Vooral dat laatste is belangrijk, want een Estrela vergeet niet snel. Hij vertoont geen ziekelijk agressief gedrag. Hij is wel bijzonder waaks. Dat zit er in gebakken. Hij vertoont deze waakzaamheid vaak op een luidruchtige wijze.

Beweging

Hij is niet direct een stadshond omdat hij veel ruimte en beweging nodig heeft om zijn energie kwijt te raken. Als u een kleine tuin heeft, dan kun je beter een ander ras kiezen. Deze hond is echter geschikt voor op een boerderij of een hoeve. Op gebied van beweging zijn grote wandelingen noodzakelijk. Als u eens een keer een dag overslaat gaat hij hier vast niet van dood. Maar zie wel dat het niet te veel voorkomt.

Erfelijke ziekten

Dit is tot nu toe een vrij gezond ras, waarin nog niet veel erfelijke afwijkingen zich voordoen. Toch worden fokkers geattendeerd op heupdysplasie en elleboogdysplasie. Elleboogdysplasie is echter een veel kleiner probleem dan heupdysplasie binnen het ras Heupdysplasie; afwijking die veroorzaakt wordt doordat de heupkop niet goed past in de heupkom. Hierdoor zit de heupkop min of meer los en kan overmatig schuren of uit de kom schieten. Elleboogdysplasie; vergroeiingen van het ellebooggewricht. Er zijn 3 soorten: LPA Los Processus Anconeus, LPC Los Processus Coronoideusof OCD Osteochondrosis dissecans. Als gevolg van beide aandoeningen hebben honden die deze ziektes hebben vaak last van osteoarthritis; ontstekingen van de betreffende gewrichten wat kan leiden tot kreupelheid.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.