Griffon nivernais

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Middenslag lopende honden
Land van oorsprong Frankrijk
Fokkers 0 hondenfokkers
Rasverenigingen 1 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

De Griffon Nivernais ( of de Chien de Pays ) behoort tot de hondenrassen van de Lopende Honden. Waar de Nivernais zijn draadharige vacht vandaan heeft is niet precies bekend, maar hij erfde deze waarschijnlijk door een verwantschap aan de Herders uit het Oosten. De populaire bewering is dat het moderne ras een directe afstammeling is van de Chien Gris de St. Louis, die 800 jaar geleden door Frankrijk zwierf. Er heeft eens een kleinere soort bestaan, die bekend was als de Griffon Nivernais de Petit Taille, maar deze soort bestaat nu niet meer. Het ras heeft bijgedragen aan het genetisch beeld van de originele speurhonden. Ze werden speciaal gefokt voor het jagen op wilde zwijnen, alhoewel ze ook voor de jacht op wolven werden gebruikt. Tegenwoordig worden deze flinke, onafhankelijke en enthousiaste jagers in een aantal landen gebruikt voor de jacht op verschillende prooien, waaronder zelfs beren. De Griffon Nivernais heeft een wollige, ruwe vacht, die een stevig goed gespierd lichaam bedekt. Hij heeft een 'ruig' uiterlijk, dat nog versterkt wordt door de draadharige baard en snor. Hoewel hij qua uiterlijk op de Spinone Italiano of de Otterhound lijkt, is dit nog steeds een unieke hond.

Een Griffon nivernais opvoeden

De Griffon nivernais heeft een consequente opvoeding en een vastberaden baas nodig.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Griffon nivernais? Kijk dan op onze Griffon nivernais opvoeden pagina.

Uiterlijk

De schofthoogte voor reuen bedraagt 55 tot 60 cm en voor teven 53 tot 58 cm. Het gewicht bedraagt ongeveer 25 kg. De kleur : bij voorkeur wolfsgrijs of blauwgrijs, grijs als wild zwijn, bleekzwart, of peper en zout kleurig, met tan aftekeningen op de wangen, boven de ogen, op binnenkant en onderkant benen, of geelbruin met een mengsel van zwarte en witte haren, waardoor een donkere zweem ontstaat.

Aard

De onwankelbare gehardheid en de duurzame vacht zorgen ervoor dat de Griffon nivernais zich aan iedere omgeving kan aanpassen. Het is een moedige, actieve en sterke jager, die met liefde zijn dagelijkse kost verdient. Hoewel het ras nu rustiger en sneller is dan vroeger, is hij nog steeds robuust. Zijn voortreffelijke neus en opmerkelijke stem verklaren ook waarom hij zo populair is bij jagers. Hij kan zeer aanhankelijk en een goede gezelschapshond zijn. Een aandachtspunt : hij kan niet goed tegen warmte.

Beweging

De Griffon Nivernais is geen hond die in de stad kan leven. Hij voelt zich enkel buiten op het land thuis, waar hij veel beweging kan krijgen.

Erfelijke ziekten

Geen erfelijke ziektes bekend.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.