Otterhound

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Grote lopende honden
Land van oorsprong Groot-Brittannië
Fokkers 0 hondenfokkers
Rasverenigingen 1 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

De Otterhound ( niet te verwarren met de 'Wetterhoun' ) hoort bij Engeland net als cricket en lawn tennis. Het is een oud Engels ras, dat evenals de andere Engelse Lopende Honden, afstamt van de Chien de Saint-Hubert. Hoe oud het ras precies is, is niet bekend. Waarschijnlijk werd vroeger Griffon bloed ingekruist en later ook nog de Harrier en de Bloedhond. De precieze afkomst is onduidelijk. De koning van Engeland Jan zonder Land (1199-1216) had een meute Otterhounds in gebruik. Ze worden Otterhounds genoemd, omdat ze werden gebruikt om in meutes de otterpopulatie onder controle te houden. Otters waren een plaag voor de vissers, omdat hun favoriete voedsel de forel was. Deze hond is volledig aangepast aan het jagen in ijskoud water; hij heeft een olie-achtige, waterafstotende vacht. Zijn stoere lichaam en de zwemvliezen tussen de tenen zijn ideaal om mee te zwemmen. Omdat er tegenwoordig ook in Engeland niet meer op de otter mag worden gejaagd, hebben liefhebbers van de Otterhound een tentoonstellingsras gemaakt en beleeft dit oeroude ras een revival als huishond. Inmiddels heeft de hond zich redelijk aangepast aan het achtervolgen van wild. Otterhounds zijn over het algemeen minder geneigd om tijdens de jacht op hol te slaan, wat een Foxhound wel doet.

Een Otterhound opvoeden

Consequent opvoeden is bij de Otterhound belangrijk. Het is aan te bevelen een cursus gehoorzaamheid met de Otterhound te volgen.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Otterhound? Kijk dan op onze Otterhound opvoeden pagina.

Uiterlijk

Schofthoogte van de Otterhound reu is 67 cm, die van de teef 63 cm. Kleur: Alle erkende brakkenkleuren zijn bij de Otterhound erkend. Niet toegestaan: lever en wit, wit met duidelijk gescheiden zwarte en tankleurige vlekken.

Aard

Otterhounds hebben een vriendelijk, vrolijk, speels karakter. Ze hechten zich sterk aan "zijn" mensen en is rustig in huis en zwemt graag. (ook in modderige poelen) Een Otterhound heeft net als alle andere brakkenrassen veel beweging nodig om aan zij jachtpassie tegemoet te komen. Pas wel op met loslopen in drukke gebieden. Als de Otterhound een speur in de neus krijgt, is hij moeilijk meer te houden.

Beweging

De Otterhound heeft erg veel beweging nodig. Bovendien is een omheinde tuin, gezien zijn karakter, een noodzaak.

Erfelijke ziekten

Geen erfelijke ziektes bekend.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.