Gammel Dansk Hønsehund

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Continentale voorstaande honden
Land van oorsprong Denemarken
Fokkers 0 hondenfokkers
Rasverenigingen 0 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

De Gammel Dansk Honsehund (of de Old Danish Bird Dog, Old Danish Pointer, Oude Deense Pointer) heeft een naam om nooit meer te vergeten, of om misschien nooit te kunnen onthouden. De waarschijnlijke bijdrage van de Spaanse Pointer (of de Perdiguero de Burgos), die door Zigeuners in Denemarken werd ingevoerd, aan Bloodhound-types schiep de hedendaagse Gammel Dansk Honsehund. Het bewijs dat Bloedhond bloed door zijn aderen vloeit zijn onder andere de zware nek en de superieure neus van dit ras. De 'Oude Deen' wordt vaak gebruikt 'schweisshundwerk', met name voor het opsporen van gewonde herten. Vooral de bijdrage van de heer Morten Bak aan de verdere ontwikkeling van het ras, was bijzonder welkom. Deze Oude Deen is, voor een Pointer te zijn, vrij klein maar zijn grootte en gewicht zorgen ervoor dat hij zich in hoog gras gemakkelijk kan bewegen. Het is een krachtig gebouwde, stoere jachthond. De lengte van zijn lichaam is groter dan zijn schofthoogte. Ook in het land van oorsprong, Denemarken, is het geen veelvoorkomende verschijning meer.

Een Gammel Dansk Hønsehund opvoeden

De Gammel Dansk Hønsehund is vriendelijk en kalm van aard, maar ze zijn ook vastberaden. Door hun zelfstandige manier van werken hebben ze ook een duidelijke en consequente opvoeding nodig. Het zijn erg leuke en attente honden die zeer mensgericht zijn en niet ver uit de buurt gaan tijdens werk of wandeling.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Gammel Dansk Hønsehund? Kijk dan op onze Gammel Dansk Hønsehund opvoeden pagina.

Uiterlijk

De Gammel Dansk Hønsehund reu is 54-60 cm maar liefst boven 56 cm. De Gammel Dansk Hønsehund teef is 50-56 cm maar liefst boven 52 cm. Gewicht van de Gammel Dansk Hønsehund reu is 30-35 kg, die van de Gammel Dansk Hønsehund teef 26-31 kg. Kleur: De Gammel Dansk Hønsehund is bruin met witte aftekening. Spikkels in het wit zijn toegestaan.

Aard

De Gammel Dansk Hønsehund is buitengewoon baasgericht, wat hem tevens tot een aangename gezelschapshond maakt. Het ras is kalm en vastberaden. Opvallend is de zeer stille manier van werken van de dieren: ze kunnen zich zo goed als geruisloos voortbewegen. Hun manier van zoeken vertoont vaak enige gelijkenis met die van een zweethond: hij werkt vaak met het hoofd zeer laag bij de grond. Niettemin wordt over het algemeen de voorkeur gegeven aan honden die werken met het hoofd hoog.

Beweging

De Gammel Dansk Hønsehund vraagt voldoende ruimte en lichaamsbeweging.

Erfelijke ziekten

Geen erfelijke ziektes bekend.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.