Eurasiër

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Aziatische keeshonden
Land van oorsprong Duitsland
Fokkers 1 hondenfokker
Rasverenigingen 0 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

Dit ras is pas in de jaren vijftig ontstaan. Doel bij het fokken was om in deze hond de goede eigenschappen van de chowchow en de keeshond te combineren. Ook de samojeed werd meegekruist. Men wilde dus de ideale hond ontwikkelen. Met de eurasiër streefde men naar een middelgrote hond die sterk, waakzaam (maar rustig), trouw en evenwichtig moest zijn, goed door alle gezinsleden zou zijn te leiden en weinig speciale verzorging zou behoeven. De basisrassen - de chowchow en de keeshond dus - voldeden namelijk niet aan al deze uitgangspunten. De chowchow geldt immers als een eenmanshond die zich maar moeilijk onderwerpt aan andere gezinsleden. En bij de keeshond vormen het gekef, het onrustige gedrag en de felheid nogal eens een probleem. Tot slot dient ook het zwerfgedrag van de samojeed te worden vermeld. Deze voor een gezinshond onwenselijke eigenschappen konden in grote mate worden gecompenseerd, terwijl men de goede trekken van de basisrassen behield en op bepaalde punten zelfs verbeterde. Door de uitgebalanceerde vermenging van verschillende temperamenten geldt de eurasiër als een van de meest geslaagde nieuwe rassen. De vacht van de hond heeft ogenschijnlijk veel aandacht nodig, maar niets is minder waar. De Eurasiër hoeft niet naar een trimmer. Regelmatige borstelbeurten (vooral tijdens ruiperioden) en af en toe een wasbeurt is voldoende qua vachtverzorging.

Een Eurasiër opvoeden

De Eurasier is in doorsnee niet moeilijk op te voeden, al moet de eigenaar wel consequent en duidelijk zijn tegen de hond. Het ras reageert goed op een afwisselende training, waarbij de nadruk wordt gelegd op het belonen van gewenst gedrag. Wordt een Eurasier op een vriendelijke manier, met veel begrip en geduld en beslist niet met harde hand opgevoed, dan haalt u het beste in hem naar boven. Met de juiste begeleiding kan deze hond behoorlijk goed meekomen in sporten als behendigheid en gehoorzaamheid. Het plezier dat u beide hieraan beleefd zou voorop moeten staan. Dit is niet het type hond waarmee u in de wedstrijdsfeer hoog op de ladder zult eindigen.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Eurasiër? Kijk dan op onze Eurasiër opvoeden pagina.

Uiterlijk

Grootte: 48-60 cm Gewicht: 26-32 kg Kleur: alle kleuren zijn toegestaan, behalve wit, wit-gevlekt en leverkleurig Bijzonder kenmerk: ideale huis- en gezinshond

Aard

Eurasiers zijn kalme, evenwichtige en vriendelijke honden. Ze zijn intelligent en redelijk gehoorzaam, maar ze kunnen van tijd tot tijd ook zo hun eigen ideeën op na houden. Ze zijn waakzaam en laten hun stem beslist horen als er onraad is. Toch blaffen deze honden doorgaans weinig. Ze zijn zeer trouw aan hun eigen mensen en maken deel uit van de dagelijkse gang van zaken binnen het gezin. Als kennelhond zijn ze niet geschikt.

Beweging

Een Eurasier heeft redelijk wat lichaamsbeweging nodig. Naast de gebruikelijke sanitaire wandelingen wordt het aanbevolen de hond ongeveer een uur per dag de kans te geven zijn energie te ontladen. Onaangelijnd spelen en ravotten wordt in hoge mate op prijs gesteld, en ook apporteren doen deze honden graag. Ze hebben niet snel de neiging ver van hun baas weg te lopen.

Erfelijke ziekten

Van dit ras zijn geen erfelijke ziektes bekend.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.