Drentsche patrijshond

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Type spaniëls
Land van oorsprong Nederland
Fokkers 5 hondenfokkers
Rasverenigingen 1 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

De Drents(ch)e Patrijshond behoort tot de rassengroep van de Continentale Staande Honden van het Spanieltype en is één van de Nederlandse rassen die een vooraanstaande plaats inneemt. Schilderijen uit de 17de eeuw toonden aan dat het ras toen al bestond. Het ras ontstond vanaf de 16de eeuw uit de Spioenen ( ook wel Spanjoelen genoemd ), Staande Honden die via Frankrijk uit Spanje afkomstig waren. In Nederland werden ze Patrijshonden genoemd. In het oosten van Nederland, vooral in Drenthe, werden deze honden raszuiver bewaard en niet ( zoals elders wel gebeurde ) vermengd met buitenlandse rassen. Op 15 mei 1943 werd het ras officieel door de Raad van Beheer erkend, hetgeen sterk bevorderd werd door Mevrouw M.S.C. Baronesse van Hardenbroek en de heren G.J. van Heek Jr. en P.B.V. Quartero. Het ras is het meest verwant aan de Heidewachtel en de Epagneul Français. Op 5 juni 1948 werd de rasvereniging opgericht; de Nederlandse Vereniging "de Drentse Patrijshond". Het is een uitstekende jachthond met uitmuntende eigenschappen en een aangeboren gehoorzaamheid. Dit middelgrote ras is sterk genoeg om zelfs groter aangeschoten wild te apporteren. De Drentsche Patrijshond is een evenredig gebouwde hond, wiens lichaamsbouw kracht toont en tevens het vermogen tot ontwikkeling van een voor de jachthond nodige snelheid.

Een Drentsche patrijshond opvoeden

De Drentsche Patrijshond heeft een consequente en rechtvaardige baas nodig.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Drentsche patrijshond? Kijk dan op onze Drentsche patrijshond opvoeden pagina.

Uiterlijk

De schofthoogte van de Drentsche Patrijshond. De reu is 59-63 cm en de teef 55–60 cm. Kleur: Wit met bruine platen, met of zonder spikkels. Honden met een duidelijke schimmelkleur (mengsel van bruine en witte haren) met of zonder platen, zijn ongewenst. Minder gewenst zijn mantelhonden (dit wil zeggen dat de bruine platen vrijwel de gehele romp van de hond aaneensluitend bedekken). De oren zijn bruin, evenals het haar rondom de ogen.

Aard

De Drentsche Patrijshond is van nature gehoorzaam, trouw, intelligent en veelzijdig. De Drentsche Patrijshond is enorm aanhankelijk en toegewijd aan de baas. Hij is schrander, waaks, gelijkmatig van temperament en lief met kinderen.

Beweging

Ze hebben een groot uithoudingsvermogen. Daarom hebben ze ook veel beweging nodig. Grote onaangelijnde wandelingen zijn zeker de moeite voor de Drentse Patrijshond. Je kan ook met je Patrijshond gaan zwemmen en apporteren, de meeste honden van dit ras lopen hier zeker warm voor. Als hij zijn nodige beweging krijgt blijft hij vast en zeker rustig in huis. Je kan altijd met uw Patrijshond gaan jagen. Een hondensport is ook altijd een oplossing voor zijn energie in kwijt te raken. Zoals flyball, agility of dogfrisbee. Deze hond heeft dus een sportief gezin nodig.

Erfelijke ziekten

- heupdysplasie - p.r.a. =blindheid - cataract - ziekte van willebrands=bloederziekte - epilepsie

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.