Kleine Münsterländer

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Type spaniëls
Land van oorsprong Duitsland
Fokkers 4 hondenfokkers
Rasverenigingen 1 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

Omdat de kleine Münsterlander in groten getale op de Lüneburger Heide werd gehouden voor de jacht op gevederd wild (vooral op kwartels), wordt hij ook wel heidewachtel of kwartelhond genoemd. Münsterlanders kunnen worden ingezet als staande en als drijvende hond en kunnen wild zowel opsporen als apporteren. De kleine münsterlander wordt tegenwoordig vooral als huis- en begeleidingshond gehouden. Hij lijkt zich dan heel goed te voelen, zolang hij echter voldoende beweging krijgt en genoeg te doen heeft. Hij is lief en vriendelijk voor kinderen en kan met een goede training zelfs een goede waakhond worden, al is dat doorgaans niet zo'n sterk punt bij jachthonden. De kleine münsterlander heeft als reu een schouderhoogte van 52 a 56 cm, teven zijn 50 a 54 cm hoog. Het lange haar golft, maar ligt dicht tegen de huid en is wit met bruine vlekken.

Een Kleine Münsterländer opvoeden

De Kleine Münsterlander heeft veel afwisselende training nodig, want het zijn intelligente dieren die zich snel vervelen en daarom uitdaging nodig hebben. Krijgen ze die, gecombineerd met voldoende beweging, dan zijn het ideale werk- en huishonden. Een Heidewachtel heeft een duidelijke baas nodig, die zoals gezegd een afwisselende training met krijgen, die wel duidelijk en consequent wordt gegeven. Doordat het ras, zoals elke staande hond, zelfstandig van aard is, zal hij de leiding overnemen als de baas niet duidelijk tegen hem is. Hij heeft geen harde aanpak nodig, maar wel een leider die zich duidelijk opstelt.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Kleine Münsterländer? Kijk dan op onze Kleine Münsterländer opvoeden pagina.

Uiterlijk

Grootte: reu 52-56 cm, teefje 50-54 cm (meettolerantie van 2 cm) Gewicht: ca. 24 kg Kleur: wit met bruine vlekken en platen

Aard

Deze Kleine Münsterlander of Heidewachtel is een vrolijke, zorgeloze hond die zich zowel op de jacht als in de achtertuin op z'n gemak voelt. Zijn natuurlijke aanleg voor apporteer-werk is duidelijk aanwezig.

Beweging

De Kleine Münsterlander is een zeer energieke en gedreven hond die absluut veel beweging en uitdaging nodig heeft. Krjgt hij dit niet, dan zal hij snel verworden tot een nerveuze en ongezeggelijke hond.

Erfelijke ziekten

Geen erfelijke ziektes bekend.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.