Dandie Dinmont-terriër

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Kleine terriërs
Land van oorsprong Schotland
Fokkers 0 hondenfokkers
Rasverenigingen 2 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

Zijn fraaie naam dankt de Dandie Dinmont terriër aan de Engelse dichter Sir Walter Scott (1771-1832), die in zijn roman 'Guy Manering' (1814) het leven beschrijft van boer Dandie Dinmont en diens zes kleine graafhondjes. Eigenlijk heette deze boer Davison, maar na de verschijning van het boek werd hij Dandie Dinmont genoemd, net als zijn honden. Aan de oorsprong van dit ras zouden Oud-Schotse ruwharige terriërs, otteren, dashonden en ook de welshterriër hebben gestaan. Aanvankelijk bestonden er grote verschillen in het uiterlijk van deze kleine terriër. Pas toen in 1876 de Dandie Dinmont Club werd opgericht en er een standaard kwam, ontstond uniformiteit. De Dandie Dinmont terriër lijkt sterk op de ruwharige teckel. Zijn schouderhoogte is 20-28 cm, zijn gewicht ongeveer 8 kilo. De vacht van de hond is ongeveer 5 cm lang, vormt op de kop een zijdeachtig pruikje en is op de rug stugger dan aan de onderzijde. De vacht van de Dandie Dinmont terriër is peper-of mosterdkleurig. De peperkleuren variëren van blauwig-zwart tot licht-zilvergrijs. Het waardevolst zijn de kleuren daartussen. De mosterdkleurige hondjes variëren in tint van roodbruin tot crème. Onderkant, poten, voeten en ook de kop zijn lichter gekleurd dan de bovenkant. Op de borst is meestal een wit vlekje te zien. De staart van deze hond is vrij kort en wordt met een lichte boog naar boven gedragen. De staart heeft dezelfde kleur als de rug, alleen de punt is lichter. Met zijn grote donkerbruine ogen kan de Dandie Dinmont u heel onschuldig aankijken, al is hij vrij ondeugend! Hij probeert altijd zijn zin te krijgen. Niettemin is het een heel lieve en aanhankelijke hond. Als jachthond kan deze terriër bijzonder veel temperament en moed aan de dag leggen. Zonder aarzelen raast hij de holen van dassen en vossen in. Ook gooit hij hoge ogen bij het opsporen van groter wild.

Een Dandie Dinmont-terriër opvoeden

De Dandie Dinmont Terriër heeft een duidelijke opvoeding nodig, want ze zijn buitengewoon slim en eigenzinnig en nemen makkelijk een loopje met de baas. De Dandie Dinmont Terriër is buitengewoon aanhankelijk en moeten daardoor duidelijk leren dat af en toe alleen zijn niet erg is, want ze kunnen hiertegen protesteren door pruilen, jammeren en overdreven aanhanelijkheid.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Dandie Dinmont-terriër? Kijk dan op onze Dandie Dinmont-terriër opvoeden pagina.

Uiterlijk

Grootte: 20-28 cm Gewicht: 8 kg Kleur: peperkleurig (zwart tot zilvergrijs) of mosterdkleurig (roodbruin tot crème)

Aard

De Dandie Dinmont Terriër is een sportieve, zelfstandige, vastberaden, eigenwijze en toegewijde hond. Hij heeft iets "menselijks", zowel in zijn uiterlijk als in zijn karakter. Als men tegen hem praat, lijkt het net alsof hij alles begrijpt en sommige Dandies praten zelfs terug. Zijn blaf doet bovendien een veel grotere hond vermoeden. Het is ook een zeer waakse hond, die luid blaffend eventueel bezoek aankondigt. Laat U zich niet door zijn maat misleiden: Dandies moeten echt wel weten wie er de baas is, want dikwijls proberen ze je te slim af te zijn. De Dandie Dinmont is ook sociaal (mits goed opgevoed), op vrijwel een voorbeeldige manier. Hij zoekt geen ruzie met honden die hij tegenkomt. Het moet wel "klikken" met andere huisgenoten (honden) anders kan hij zijn mannetje staan, de grote tanden in zijn bek en de stevig ontwikkelde kaken kunnen heel wat schade veroorzaken. Hun grote gehechtheid aan de baas of bazin maakt ook, dat ze het alleen gelaten worden maar moeilijk kunnen verkroppen. Ze zullen misschien niet gaan "huilen" van verdriet, maar wel hun ergernis luchten op wat zoal voorhanden is aan stuk te bijten artikelen. De Dandie is buitengewoon geschikt als familiehond. Hij is aanhankelijk, op het overdreven af, leergierig en opgewekt. Kort samengevat: een Dandie is een hond die alles in huis heeft om het anderen naar de zin te maken: hij is sierlijk, aanhankelijk en schelms.

Beweging

De Dandie Dinmont heeft een gemiddelde behoefte aan beweging. Hij past zich aan het gezin aan.

Erfelijke ziekten

Geen erfelijke ziektes bekend

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.