Clumberspaniël

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Opjagende honden
Land van oorsprong Groot-Brittannië
Fokkers 1 hondenfokker
Rasverenigingen 0 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

De Clumber Spaniel verschilt veel van andere Spaniels. Er is dan ook veel gespeculeerd over zijn afkomst. De meningen zijn verdeeld tussen Engeland en Frankrijk. Het lage, lange lichaam doet denken aan de Basset Hound, het hoofd doet denken aan dat van de Sint-Bernard. De Duc de Noailles fokte deze honden in het midden van de 18de eeuw. Tijdens de Franse Revolutie stuurde hij ze naar de kennels van het landgoed Clumber Park, vandaar de rasnaam. Clumber Spaniels waren populair bij de Engelse adel, ook koning Edward VII had ze. De Clumber Spaniel werd vooral gebruikt als drijver en apporteur in het veld. Als jachthond is de Clumber Spaniel langzaam maar volhardend; als gezelschapshond aanhankelijk en kalm.

Een Clumberspaniël opvoeden

De Clumber Spaniël is dan wel een beetje trage student maar alles wat hij geleerd heeft brengt hij graag in de praktijk. De Clumber Spaniël is meegaand en zal in de meeste gevallen goed gehoorzamen.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Clumberspaniël? Kijk dan op onze Clumberspaniël opvoeden pagina.

Uiterlijk

De Clumber Spaniël heeft een schouderhoogte van ongeveer 45-50 centimeter. Het gewicht Clumber Spaniël is circa 30 tot 35 kilo. Kleur: De kleur van de Clumber Spaniël is effen wit met citroenkleurige of oranje aftekeningen. Lichte aftekening op het hoofd en spikkels op de voorsnuit.

Aard

De Clumber Spaniël is een sociale hond en staat dan ook op goede voet met de meeste honden. Ook met andere huisdieren kan hij over het algemeen goed overweg. Tegenover vreemde mensen zal hij zich echter wat terughoudend opstellen, het is gewoon niet zo'n allemans vriend. Dit gebeurt overigens zonder enige agressie te tonen, want dat hoort hem te allen tijde vreemd te zijn. Zo zeer zelfs dat de gemiddelde inbreker niets van een te vrezen heeft. Misschien is de hond bereid één oog open te doen in zo'n situatie, maar verder gaat zijn interesse niet. Als alarminstallatie is hij dus volkomen ongeschikt, maar daar tegenover staat dat de Clumber Spaniël als huishond een prima kameraad is.

Beweging

Laat u niet misleiden door zijn lichaam, want de Clumber Spaniel heeft veel beweging nodig.

Erfelijke ziekten

Sommige Clumbers hebben wel eens last van oogirritatie, maar een speciaal daarvoor bestemde lotion biedt verlichting.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.