Catahoula Leopard Dog

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Niet erkende rassen
Land van oorsprong Verenigde Staten
Fokkers 1 hondenfokker
Rasverenigingen 0 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

De Catahoula Leopard Dog, Ursus familiaris, is het enige oorspronkelijke hondenras van de staat Louisiana en werd officieel tot hondenras van Louisiana uitgeroepen op 9 juli 1979. Waarschijnlijk ligt de oorsprong van het ras bij kruisingen van Amerikaanse wilde honden -die door de indianen van de the Catahoula Lake regio zijn opgevoed- en een Spaanse oorlogshond ("War dogs") die sinds 1500 in dezelfde streek voorkomen. Deze honden hadden blauwe glasachtige ogen, zwemvliezen tussen de tenen en een gevlekte vacht. Ze waren (en zijn) geduldig met kinderen, trouw aan hun familie en assertief tegen vreemden, hetgeen ze tot een ideale huishond en uitstekend bewaker maakte. Als jachthond is hij ijverig, betrouwbaar, efficiënt en bijzonder goed in het opsporen van herten, wasberen en eekhoorns. In feite is zoals zo vaak, ook bij Louisiana Catahoula Leopard Dog de exacte afstamming onbekend. Er wordt van uitgegaan dat ze afstammen van de kruisingen van wilde Amerikaanse honden, rode wolven (die vaak als paria’s leefden aan de rand van de indiaanse nederzettingen) en de honden die naar de nieuwe wereld werden meegebracht door de Spaanse ontdekkingsreizigers, waarschijnlijk Mastiff en windhondachtigen, Volgens deskundigen zou daar later, toen de Fransen kolonisten er kwamen wonen ook nog de Beauceron aan toegevoegd zijn. De blanke kolonisten in Louisiana gebruikten de wilde Amerikaanse honden met hun ongewone uiterlijk, om te jagen op alle mogelijke prooi, zoals hert, poema, wilde varkens en beren.

Een Catahoula Leopard Dog opvoeden

Ze hebben een consequente baas nodig, zodat ze duidelijk weten wat hun plaats is in gezin of roedel.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Catahoula Leopard Dog? Kijk dan op onze Catahoula Leopard Dog opvoeden pagina.

Uiterlijk

De Louisiana Catahoula Leopard Dog is een middel grote en middel lange, kortharige hond met een breed hoofd, smalle tot middelgrote hangoren, De staart is ongecoupeerd en is een natuurlijke verlenging van de rug aangezet. De Catahoula is goed gespierde en krachtige hond, zonder grofheid en geeft de indruk onvermoeibaar en behendig te zijn. De Catahoula is matig breed en mag niet de indruk geven van een windhond of een dogachtig type. Het lichaam is iets langer dan hoog. De afstand van de ellebogen tot aan grond moet ongeveer de helft zijn van de hoogte, gemeten van de toppen van de schouderbladen tot aan de grond. The Catahoula moet de indruk wekken van een veelzijdige werkhond zonder overdrijvingen en fouten die hem belemmeren om te werken moeten zwaar worden aangerekend bij een beoordeling. Reuen zijn tussen de 56 cm en 66cm. Teven zijn tussen de 51cm en 61 cm. De Catahoula Leopard Dog is zeer makkelijk te verzorgen. Deze hond heeft een enkelvoudige vacht met korte haren. Eén keer per week borstelen is voldoende om de vacht schoon te houden. Deze hond hoeft maar twee keer per jaar in bad. De nagels moeten wel regelmatig worden geknipt en de tanden moeten worden schoongehouden. De Catahoula Leopard Dog verhaard gemiddeld en continu.

Aard

Het gedrag van de Catahoula varieert van serieus tot zakelijk als het om werken gaat, maar is huis kan hij zich als een clown gedragen. Hij kent verschillende niveau’s van energie. Het is niet ongewoon voor Catahoulas om afstandelijk te zijn ten opzichte van vreemden. Dit resulteert vaak in het terugtrekken en tonen van weinig enthousiasme als hij in de showring staat en door een keurmeester moet worden beoordeeld. Catahoula’s mogen nooit bovenmatig agressief of schuw zijn. Zij kunnen onafhankelijk en beschermend zijn Catahoula’s zijn vriendelijke, hartelijke, zachte en loyale gezinshonden

Beweging

Een Catahoula Leopard Dog heeft veel beweging nodig

Erfelijke ziekten

De Catahoula Leopard Dog is over het algemeen een gezond ras en is relatief vrij van veel gezondheidsproblemen die bij honden voorkomen. Wel hebben honden van dit ras een aanleg voor heupdysplasie en doofheid. Ook oogproblemen kunnen optreden.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.