Beauceron

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Herdershonden
Land van oorsprong Frankrijk
Fokkers 12 hondenfokkers
Rasverenigingen 1 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

De Beauceron of de herdershond van Beauce komt eigenlijk niet uit de streek van Beauce, maar uit die van Brie (Frankrijk). De Beauceron was (is) een veehoeder en ook waakhond die vooral gebruikt werd door herders en boeren. Het is een volgzame en sneldenkende herder en een goede gezelschapshond. In Frankrijk is de Beauceron al honderden jaren bekend. De Beauceron kreeg zijn naam in 1863. De Beauceron werd vroeger aanzien als een kortharige Briard, ze zouden wel verwant zijn maar toch bestaat de Beauceron al langer. In de 13de eeuw werden er kruisingen door fokkers van België die uit Engeland werd meegebracht. Deze honden werden gekruist met de Deerhound. Bijna een eeuw terug zouden er nog 2 verschillende Beauceron's hebben bestaan, een langharige en een kortharige.Daarna is de Beauceron van vandaag ontstaan.

Een Beauceron opvoeden

Een Beauceron moet zorgvuldig en zeer consequent worden opgevoed. Met een zeer vaste maar nooit harde hand. Wat mag, mag altijd, wat niet mag, mag nooit. Goed gedrag belonen, bij ongewenst gedrag direct vermanen. Met de stem is meestal genoeg. Nooit te hard aanpakken, maar wel altijd meteen reageren en dat geldt ook voor de huisgenoten.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Beauceron? Kijk dan op onze Beauceron opvoeden pagina.

Uiterlijk

Hoogte : 63,5-71 cm Gewicht : 45-55 kg

Aard

De Beauceron is schrander en oplettend. Hij heeft uithoudingsvermogen en is bestand tegen allerlei weersinvloeden. Een Beauceron kan soms eigenwijs zijn en heeft veel behoefte aan beweging en contact met zijn baas. Een Beauceron heeft een herdershondkarakter, is dus alert en op de baas gericht. Hij is echter niet speciaal gefokt op waak- en verdedigingskwaliteiten. De Beauceron kan ook wel hard, af en toe onafhankelijk en dominant zijn. Hierdoor hebben ze een baas nodig die goed in zijn schoenen staat.

Beweging

De Beauceron kan in een kennel leven, maar je mag hem niet vergeten voldoende aandacht en liefde te geven en zeer veel beweging geven. De Beauceron is geen hond die blij is met een driedaags ommetje, hij heeft lange wandelingen nodig. Hij moet zich kunnen afreageren en lopen, spelen of apporteren, dit doet hij zeer graag. Het is ook verstandig om hem een bezigheid of een werkje te geven. Je kan met hem gaan sporten, zoals agility of gehoorzaamheid enz. Bij agility of flyball mag je wel geen kampioen verwachten, hiervoor zijn er andere rassen voor geschikt, zoals de Border Collie bij agilitie of flyball.

Erfelijke ziekten

Heupdysplasie kan in het ras voorkomen. Er wordt geadviseerd om de fokdieren aan een gedragstest te onderwerpen. Fokdieren in België ondergaan een DNA test om de authenticiteit te waarborgen. Heupdysplasie; afwijking die veroorzaakt wordt doordat de heupkop niet goed past in de heupkom. Hierdoor zit de heupkop min of meer los en kan overmatig schuren of uit de kom schieten.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.