Braque d'Auvergne

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Continentale voorstaande honden
Land van oorsprong Frankrijk
Fokkers 0 hondenfokkers
Rasverenigingen 0 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

De Braque d' Auvergne ( of Bleu d' Auvergne, Auvergne Pointer ) behoort tot de rassengroep van de Staande Honden van het Brak-type. Al jaren bestaat het idee dat de Braque Français veranderd is onder invloed van zijn omgeving of door behendige selectie. Een andere, eveneens interessante suggestie is, dat hij van Malta kwam. Dit volgens een hypothese die gebaseerd is op het eenvoudige idee dat leden van de Orde der Maltezers, waar ook Franse ridders eens deel van uitmaakten, deze honden terug meenamen naar Frankrijk, toen de Orde in 1798 werd opgeheven. Helaas ontbreekt voor beide mogelijkheden van oorsprong overtuigend bewijsmateriaal. Maar de Braque d' Auvergne laat deze onwetendheid niet aan zijn hart komen; het is en blijft een verfijnd ras met uitstekende mogelijkheden. Deze 'Bleu' heeft een relatief mager uiterlijk, hoewel het een middelgrote en zeer krachtige hond is. Het is een taaie hond met behoorlijk lange benen. Een gelijkenis met de Pointer valt niet te ontkennen. Het is een sterke en actieve hond, met een fantastisch reukvermogen. Deze Braque d' Auvergne is een echte jachthond : met zijn neus in de lucht zoekt hij systematisch het veld af. Hij blijft dicht bij de jager, dringt door in het kreupelhout en gaat te water. De eerste rasstandaard van deze hond werd gepubliceerd in 1965.

Een Braque d'Auvergne opvoeden

Een consequente opvoeding, met een vriendelijke maar duidelijke aanpak. De Braque d'Auvergne is makkelijk te trainen door het enorme enthousiasme. Dat is tegelijk de reden dat de hond soms iets afgeremd moet worden.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Braque d'Auvergne? Kijk dan op onze Braque d'Auvergne opvoeden pagina.

Uiterlijk

De Braque d'Auvergne reu is 57-63 cm en de teef 55-60 cm. Het gewicht van de Braque d'Auvergne is 25-35 kg. Kleur: De kleur van de Braque d'Auvergne wordt omschreven als blauw gespikkeld. Dit wil zeggen een hond met een witte ondergrond die opvallend veel schimmeltekening heeft, kleine spikkels dus. De kleurvariant zwartschimmel komt ook voor. Soms heeft de Braque d'Auvergne kleine zwarte platen, zwarte aftekening aan het hoofd is gewenst en heeft de voorkeur.

Aard

Een sterke en actieve hond met een uitstekende neus. De Braque d'Auvergne is een jachthond in alle opzichten. Hij is baasgericht en gaat niet ver weg, is had voor zichzelf en zwemt graag. Hij is temperamentvol en heeft een groot uithoudingsvermogen.

Beweging

De Braque d'Auvergne is een zeer temperamentvolle hond met een groot uithoudingsvermogen. Hij heeft voldoende ruimte en veel lichaamsbeweging nodig.

Erfelijke ziekten

Geen erfelijke ziekte bekend.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.