Wil je een hond aanschaffen?

Wil je een hond aanschaffen?
Het kopen van een hond mag geen bevlieging zijn. Sta even stil bij de veranderingen en de verantwoordelijkheid die het met zich mee brengt. Een hond kan gemiddeld tussen de tien en vijftien jaar oud worden. Hij zal zijn hele leven verzorgd moeten worden en vraagt veel tijd en aandacht in de vorm van spel en wandelingen.

Hem in de zomer uitlaten is natuurlijk leuk, maar ben je ook bereid om op een natte zondag op te staan en de kou te trotseren? Bovendien kost een hond veel geld, er zijn kosten aan voeding, dierenarts, speeltjes, behuizing, pension, enz. Jaarlijks worden veel honden in asielen of terug bij de eigenaar opgenomen. Bij sommige honden wordt zelfs euthanasie gepleegd. Denk dus eerst goed na voor je een hond koopt.

Kies een hond die bij je past

Vaak kijken de mensen vooral naar het uiterlijk van een hond. Maar het karakter van het ras is veel belangrijker. Er bestaan honderden hondenrassen, ieder ras heeft zijn eigen karakter. Zoek een soort hond wat bij je levensstijl past. Ben je van plan grote wandeltochten te maken, dan kan je beter een grotere hond kopen. Maar denk er aan, deze honden hebben nood aan training en beweging om hun energie kwijt te kunnen. Geef je ze te weinig beweging, zoeken ze zelf iets om hun energie kwijt te kunnen zoals knabbelen aan alles wat ze tegen komen en overmatig blaffen.

Zoek je eerder een speelkameraad voor jonge kinderen? Koop dan een familiehond. Denk er ook aan dat in de verzorging ook een verschil zit. Er is een verschil tussen een langharige hond en een kortharig ras. Informeer je altijd eerst voldoende naar het karakter en de vereiste verzorging van de hond. Kan je wat hulp gebruiken? Probeer dan eens onze hondentest. Of kijk eens tussen de hondenrassen.

Een pup of een volwassen hond?

Veel mensen kiezen voor een puppy. Het voordeel is dat je hem van jongs af aan kan opvoeden en zien opgroeien. Denk er wel aan dat een jong hondje veel aandacht en een correcte training nodig heeft. Als je de opvoeding verwaarloost kunnen gedragsproblemen optreden.

Wanneer je kiest voor een volwassen hond is het belangrijk dat je je voldoende informeert. Vraag naar zijn verleden, de problemen die hij eventueel heeft en vooral de reden waarom de vorige eigenaar de hond wegdeed. De beste keuze is een hond uit het asiel. Ze zijn veel goedkoper, ze zijn in orde met alle inentingen en zijn voorzien van een identificatiechip.

Medewerkers van een asiel kunnen je goed voorlichten over het gedrag van de hond. Denk goed na, neem geen hond met problemen uit het verleden uit medeleven.

Een reu of een teef?

Reuen zijn vaak dominanter, zwaarder en groter dan een teef van hetzelfde ras. Teven zijn vaak aanhankelijker en daardoor gemakkelijker op te voeden. Ze worden echter twee keer per jaar loops. Deze loopsheid duurt 21 dagen.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


4 reacties

ja, inderdaad, de keuze van een hond is héél belangrijk, wees gerust daar is altijd een hond die in je familie
past. Reeds 30 jaren heb ik een hond gehad, een paar jaren zelfs meer dan een, en door fouten te maken leer
je wel. Tegenwoordig is er ook meer informaties te krijgen bij de aanschaf van een pet!
Een goede raad, luister naar degene die er iets van weet, zelfs bij ons in de buurt, zijn de keuzes niet juist!

Wimbo Wimbo

Momenteel hebben we twee Podenco's en dat volstaat. Nóg een erbij: nee. Veel te druk.. Dit zijn honden die aandacht nodig hebben, veel beweging en af en toe een harde hand. D.w.z. ze proberen je uit en dan is nee gewoon nee. En niet de volgende keer ja doen... Ze zijn nu erg gehoorzaam, maar dagen elkaar (en daarmee de baasjes) soms aardig uit. En dan horen ze ineens niks meer, terwijl er met hun gehoor als zodanig helemaal niks mis is... als je begrijpt wat ik bedoel. Verder velen ze geen andere (vreemde) hond die langs het huis loopt en blaffen hem/haar dan weg. Territorium verdedigen. Ach, moet kunnen. Dus, nog een hond erbij? 3 x nee.
We hebben ons vóór de aanschaf erg goed ingelezen en hier en daar gevraagd naar bepaalde zaken. Dus kwamen we uitstekend en goed beslagen ten ijs. Zouden overigens meer mensen moeten doen... Want ik krijg af en toe de indruk, dat men eerst het instructieboekje maar eens had moeten lezen!

Wat trouwens erg veel voorkomt bij ons in het dorp, dat men de honden maar raak laat schijten op de stoep en de mensen de rotzooi niet opruimer. Ergerlijk voor mede honden eigenaren!!

over de aanschaf van een hond ùoet men sowieso nadenken

Past het ras bij je levenswijze..heb je genoeg tijd enz...
Ja dat is zo
Maar.....een goede fokker zoeken is een must ander ben je de rijkdom van de DA

En daar wringt het schoentje
Wij willen ons nog een pupje aanschaffen en ...pfff hebben al twee jaar gezocht naar een goede fokker (en denken we toch ) en hebben nu een degelijke fokker in het oog...

Louis - Feuggelen

Voor je een hond aanschaft ga dan eerst naar een hondenschool die mensen kunnen u al goed op weg helpen om een keuze te maken.
Schaf het boek: " anti honden boek" aan daarna krijg je een je wel een juiste kijk bij de aanschaf van een hond.


Een reactie plaatsen