Spelen met je hond: Hondenspelletjes

Spelen met je hond: Hondenspelletjes
Makkelijke en leuke hondenspelletjes bevorderen goed gedrag. Maar denk eraan, je moet het spelletje zo in elkaar steken dat je hond wint. Mijn ervaring leert dat een succesvolle hond een gelukkige, trotse hond wordt en de kans dat zo een hond voor problemen zal zorgen, is miniem. Speel dus met je hond. Het is goed en leuk voor jou en hem.

Behendigheidsspelletjes

De meeste honden vinden behendigheidsspelletjes leuk en de hond volgt al doende jouw instructies. Maak hindernissen van materiaal dat je al in huis hebt : kartonnen dozen om over te springen, een laken over een aantal halve hoela hoops zodat je een tunneleffect krijgt, een brede plank ondersteund door een aantal stevige (cement)blokken om over te wandelen,… Eenvoudige hindernissen kunnen gemaakt worden uit PVC buizen en scharnieren. Zorg gewoon dat iedere constructie die je maakt stabiel en veilig is.

Leer de hond een speelgoedje te zoeken dat jij verstopt hebt. Plaats de hond in een sit (zit)/stay (blijf)-positie en verstop dan het voorwerp. Keer dan terug en stuur de hond weg met een ‘zoek’-opdracht. Veel honden kan je gedurende een half uur of zelfs langer bezig houden met dit spel.

Zoek !

Je hond leren om een voorwerp te zoeken, is een oefening die geen einde kent.  Zoals ik eerder al vertelde, eens je hond de basis van het ‘zoek’-commando kent, oefen je met een afzonderlijk voorwerp. Zoals bijvoorbeeld ‘Zoek de krant’. Oefen dit totdat je hond iedere keer weer de krant haalt. Dan vervang je de krant door een ander voorwerp, bijvoorbeeld een bal. Zeg ‘Zoek de bal’. Iedere keer je hond doet wat je vraagt, beloon je hem uitvoerig. Herhaal de oefening gedurende 15 minuten per voorwerp en besteed niet langer dan een half uur per oefensessie. Na een tijdje zal je 2 voorwerpen kunnen neerleggen, de krant en de bal in dit voorbeeld. Geef dan de opdracht ‘Zoek de krant’. Als je hond effectief de krant haalt, beloon je hem uitvoerig. Brengt hij de bal, zeg dan ‘Nee, zoek de krant’. Het kan zijn dat je even moet meelopen in de richting van de krant om hem te leiden naar het voorwerp dat jij bedoelt. Het lijkt misschien dat dit langzaam gaat, maar geloof me, je zal pas slagen na een periode van oefening, geduld en consistentie. Vermeerder geleidelijk aan het aantal verschillende voorwerpen dat je op de grond legt en geef het ‘Zoek…’-commando.

Na een tijdje kan je 5 (of meer) verschillende voorwerpen in het gras leggen, je zet je hond in de ‘sit’ (zit)-positie op zo’n 10 m van de voorwerpen en dan vraag je hem ‘Zoek de krant, de bal, je leiband, de afstandsbediening, etc’. Leer je hond ‘Zoek de sleutels’ en zo heb je een extra hulp in nood.

Denk eraan dat je kalm moet zijn, consistent in het geven van commando’s en dat je regelmatig moet oefenen, want het duurt toch wel even vooraleer je hond het juiste voorwerp keer op keer zoekt en brengt. Maar als je er een spelletje van maakt, zal je meer plezier beleven, vooral als je ziet hoe goed je hond nieuwe dingen leert. En –redelijk egoïstisch- je geniet natuurlijk van de verbazende blikken van je vrienden als zij zien hoe gehoorzaam jouw hond is. Dit is echt een heerlijk spel om met je hond te spelen.

Verstop en zoek

Eens je hond de namen van verschillende voorwerpen kent, kan je het spel leuker maken door de verschillende voorwerpen te verstoppen en dan het ‘zoek’-commando te geven.

Ik stel voor dat je dit spelletje ‘verstop en zoek’ begint met snoepjes tot je hond de spelregels beet heeft. Als het consistent snoepjes vindt, kan je overschakelen naar een ander voorwerp. Een leiband bijvoorbeeld, een tennisbal of de krant. Je laat je hond eens aan het voorwerp ruiken en dan laat je hem toekijken als je het voorwerp verstopt. Na één of twee keer kijken, zal hij het spel wel snappen. Vanaf dan leg jij de nadruk op dat ene voorwerp tot hij het verband kan leggen tussen de naam en het voorwerp. Het is leuk voor de hond, en leuk voor jou, vooral als hij het voorwerp vindt. Denk eraan dat je ruimschoots mag belonen als je liefste schat het goed doet.

Het emmerspel

Dit heb je nodig :

  • 3 kleine, identieke emmers met ongeveer een halve liter inhoud - (je kan ook lege koffiemokken gebruiken)
  • Een hondenkoekje
  • Een leiband en oefenhalsband

Dit moet je doen :

  1. Breng je hond in een ‘down (lig)/stay (blijf)’-positie in de keuken
  2. Wandel vervolgens naar de woonkamer en plaats de emmers naast elkaar, met de open zijde op de grond (ondersteboven dus). Laat ongeveer 30 cm ruimte tussen iedere emmer.
  3. Leg een hondenkoekje onder één van de emmers.
  4. Ga terug naar je hond, geef hem je ‘los’-commando en wandel met hem naar de emmers.
  5. Vraag ‘Zoek het koekje’
  6. Moedig je hond aan aan de emmers te ruiken. Als hij enthousiast reageert bij de emmer waar het koekje onder ligt, beloon hem dan uitvoerig. Duw de emmer om en laat hem het koekje pakken.
  7. Herhaal dit hele proces door het koekje van plaats te veranderen.

Eens je hond het spel door heeft, kan je het moeilijker maken door de afstand tussen de emmers te vergroten. Je kan ook meer emmers plaatsen.

Je kan je hond ook leren om een actieve aanduiding te geven wanneer hij het koekje onder de emmer vindt…zoals aan de zijkant van de emmer krabben, of blaffen. Je kan je hond ook leren dat hij naast de emmer met het koekje gaat zitten.

Aanvankelijk zal je zien dat je hond waarschijnlijk naar de emmer gaat waar het koekje vorige keer onder verstopt lag. Til de emmer niet op tot je hond het exemplaar aangeeft waar het koekje werkelijk onder ligt.

Voila, enkele manieren om fijn met je hond te spelen.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


10 reacties

debby Martijn

inderdaad leuke spelletjes! de zoek truc hebben we al gedaan, maar die met de emmertjes ga ik zeker en vast uit proberen!

Charissa Buekenberghs

Ik heb vandaag 2 grote boeken geleend in de bibliotheek. eentje met 100 spelletjes en eentje met 50 spelletjes EMO 4 Geen verveling dus! EMO 4

Joanne Gysselle

Hahah Leuke spellen ik heb dat emmer spelletje geprobeerd EMO 1 ... En hij had hem gevonden!!!1EMO 4EMO 4EMO 4

Charissa Buekenberghs

super! EMO 4 ja Forru kan nu buigen en Renzo rollen EMO 3 echt tof EMO 3

Mathilde Cuvillier

super! de zoek-truc had ik al eens gedaan, hij had het na 2 keer al helemaal door!

Veerle Robijn

Dat van die omgekeerde bloempotten heb ik al eerder uitgeprobeerd en met succes. Jenne gaat al liggen wanneer hij de bloempotten tevoorschijn ziet komen!!!! En verveling zal hiermee niet vlug toeslaan!EMO 1

Aniron Minuial

De emmers is hier geen succes... Onze Shiva gaat gewoon met de emmers zelf op wandel, die vindt ze veel leuker dan wat er onder zit! EMO 3

_cindytjuh_ _cindytjuh_

ik heb ooit eens z'n spelletjes gespeeld met een oude rotweiler van 10j
ze moest ook het snoepje vinden dat verstopt zat onder iets ( waar het juist onder zat is me wel een grote vraag ) ze had geen zin om haar neus te gebruiken en ze duwde alles om met haar poot en na twee keer had ze er geen zin meer in dus eigenlijk had het geen nut dat ik haar zo bezig hield ze keek liever tv of ze lag liever in het zonneke te luieren
zo zie je maar dat iedere hond verschild EMO 3

Wimbo Wimbo

Ik heb een soort wip in de tuin gemaakt van hout, een plastic emmertje en nog het e.e.a. De bedoeling is, dat de hond met zijn poot op een knop drukt, waarna er van boven (2 meter) een snoepje naar beneden valt. Dus drukken, snoepje valt; zoek snoepje. En ik moet zeggen: binnen 3 x wisten ze precies hoe het werkte.

Verder een pvc pijp in de grond geslagen die ong. 5 cm uit de grond steekt. In dat stuk een gaatje geboord, touwtje en doorheen van cm of 60; touw vastbinden en aan het touw een half dun kauw staafje in de pijp gooien. Hij ziet het me erin doen.... Achtereenvolgens zijn neus erin, past niet. Zijn poot erin: idem. Tja, en toen... Denk, denk, denk... Ahaa!!! trekt het touwtje er uit met zijn poot en wil het kauwstaafje pakken, laat het touw los en dat valt weer terug, kauwstaafje ook. En nu? ehhh.... hij denkt verder. Ahaa! Trekt het touw er met zijn poot weer een stukje uit, zet zijn poot op het eruit getrokken stukje touw, trekt vervolgens aan de rest van het touw, zet zijn poot erop enz. totdat het kauwstaafje met de bek te grijpen is. Zo, buit binnen... EMO 1 Dat deed Brown, nauwkeurig gadegeslagen door Banjer, die het trucje meteen door had. Hoezo, kopieergedrag... Verde hebben ze de meest lol met de goedkoopste dingen. Pijp van overall geknipt, een paar knopen erin gelegd en daar hebben ze de hele dag lol mee. En alle speelgoed dat piept. Zijn ze helemaal hoteldebotel van! Alleen hebben ze altijd binnen een uur dat piepje eruit gesloopt....

Dorien Beije

Je kan ook brokjes in de kamer verstoppen. Eerst in het bijzijn van de hond leg je een brokje achter een tafelpoot en geef het commando ‘Zoek’. Begrijpt de hond het commando zet hem dan in de gang, verstop het brokje en laat hem zoeken. Begin eenvoudig en maakt het moeilijker om het brokje ergens onder of boven te verstoppen. Je kan ‘warm’ en ‘koud’ gebruiken. Veel plezier.


Een reactie plaatsen