Wandelen met je hond

Wandelen met je hond
Honden zijn een heerlijke metgezel, afleiding en zeurkous (af en toe) tijdens een wandeling. Ze zijn klaar om te wandelen wanneer jij wil wandelen maar zullen je in de sloot lokken en altijd net de moeilijkste weg kiezen. In het begin als je met je hond gaat wandelen, zal je zien dat zijn route er heel anders uit ziet als de route die jij voor ogen had. Daarom moet je er goed op letten dat jij met de hond gaat wandelen en niet de hond met jou.

Honden Training

Voed je hond goed op en volg enkele gehoorzaamheidscursussen. Als je nog geen hondenschool hebt kan je die vinden tussen onze hondenscholen. Op die manier voorkom je dat hij tegen iedereen opspringt die hij onderweg tegenkomt, mensen begint te likken, eten steelt van van picknickend koppel en joggers en fietsers achterna rent. In veel bossen en natuurgebieden waar honden los mogen lopen, wordt wel verwacht dat ze uitstekend luisteren. Een goed getrainde en afgerichte hond komt netjes terug als zijn baas hem roept. En dat is een must als je gaat wandelen. Tip: Je Hond Opvoeden

Aangelijnd wandelen


Als je je hond aan de lijn houdt kan hij niet weg lopen en kan hij geen problemen veroorzaken. Er zijn verschillende leibanden in de handel die ervoor zorgen dat je controle hebt over je hond, zonder dat hij er last van heeft. (En dus geen slipketting). Je hebt bijvoorbeeld een soort harnas, terwijl anderen liever uitrekbare leibanden gebruiken om de hond toch een beetje vrijheid te geven.

Zijn honden toegelaten op de plaats waar jij wil wandelen?

In sommige parken zijn geen honden toegelaten. En sommige georganiseerde wandelingen raden het meenemen van een hond ook af. Terwijl andere organisaties je verplichten om de hond aan de leiband te houden. Kijk dus eerst na of je viervoeter welkom is.

Hondenpoep

Ruim hondenpoep niet alleen in gebieden op waar een opruimplicht geldt of in gebieden waar veel mensen lopen en/of kinderen spelen. Maar, uit fatsoen, ruim je het best altijd op. In een bos of in de vrije natuur moet dit natuurlijk niet.

Eten en drinken

Zorg dat je altijd water voor je hond en jezelf bij hebt. Je kan je handen gebruiken om een waterkommetje voor hem te maken, maar er bestaan ook opblaasbare kommetjes. Ze nemen weinig plaats in en zijn zeer handig. Een beetje (kracht)voer voor onderweg is ook altijd welkom.

Rust op tijd

Neem na elk uur wandelen tien minuutjes rustpauze. Je hond en je voeten zullen je dankbaar zijn.

Nog enkele tips:

  • Start pas met lange tochten als de hond één jaar of ouder is. Op jongere leeftijd is je hond namelijk nog niet volgroeit.
     
  • Wandel niet alleen over graspaden en andere zachte wegen. Laat je hond ook op asfalt en dergelijke wennen, zodat hij voldoende eelt krijgt op de voetzolen. Controleer ook regelmatig zijn voetzolen.
     
  • Bij meerdaagse tochten, wandelingen in rotsachtige gebieden of onder barre weersomstandigheden is raden we aan om de voetzooltjes in te smeren met vaseline (bescherming). Er zijn in de handel ook speciale ‘sokken’ te krijgen om de voetzolen te beschermen.
     
  • Zorg dat u eerste hulp spullen bij u heeft, zowel voor uzelf als voor de hond. Denk bijvoorbeeld aan een tekentangetje.
     
  • Bij twijfel over de gezondheid van uw viervoeter, kunt u het beste contact op nemen met een dierenarts.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


6 reacties

Charissa Buekenberghs

idd ik kan niet wachten tot da men woefkes een jaar zijn EMO 3

wij doen lange wandelingen met onze poedelroedel
Meestal op plaatsen waar we een goed uitzicht heeft en al van in de verte kunnen zien of er iemand nadert, met of zonder hond
..Zo kunnen we hen loslaten .maar zodra er iemand nadert, met of zonder hond worden ze teruggeroepen en aangelijnd ..
We verwachten dat andere hondenbegeleiders hetzelfde doen..

De meeste mensen doen dat ook en kruisen ons met vriendelijke groet EMO 8

Wimbo Wimbo

Zoals jullie weten hebben we twee honden en dat is toch iets heel anders dan één hond(je) uitlaten kan ik je verzekeren. We hadden eerst Brown die alle routes nu uit zijn hoofd kent. En kan ze ook los lopen. Wacht netjes bij de oversteekplaats tot ik hem zeg, dat we weer verder gaan. So far, so good. Toen kregen we Banjer... Tja, wild, speels, niets gewend en niet opgevoed. Een "hand full." wist niet wat uitlaten was. Laat staan een riem om zijn nek...Maar de aanhouder wint en langzaam wende hij aan zijn harnas, de riem, het uitlaten. Netjes opgevoed d.m.v. commando's en af en toe een duwtje in de goede richting. Brown heeft een brede lederen (speciaal voor Podenco's) en een Flexi oprolautomaat.
Banjer is een geval apart. De voornoemde brede band trekt hij over zijn kop af want zijn kop is even dik als zijn nek... Dus dat werkte niet. Harnas dan maar. Ging goed, maar is met een harnas (Julius K9) niet te corrigeren. Blijft trekken. Dus de slip-ketting (uiteindelijk). Hadden we bij Brown ook gedaan en na een half jaar liep hij prima mee, geen getrek meer, want die kon er ook wat van! Hij trok mijn vrouw compleet omver, want hij is abnormaal sterk. Banjer ook trouwens, mijn vrouw kan hem geen baas en moet ik af en toe alle zeilen bijzetten. Maar er zo langzamerhand wordt het minder. Hij is ontzettend nieuwsgierig en vliegt van het een naar het ander en dan trekt hij. Misschien gaan we het nog eens beleven dat ie rustig naast ons blijft lopen...

Uitlaten op de fiets. Gaat bij Brown uitstekend, wil er - zeker in het begin - als een speer vandoor maar dat rem ik af. Als we in de landerijen fietsen mag ie los. Niet van de riem bedoel ik, maar dan mag hij gaan. Hij haalt de 65 km/u als ie los zou lopen. Ach, dat haal ik ook wel maar dan in drie uur... EMO 4 Lekker rustig kruisen, dat houden we wel een poosje vol!
Banjer moet eerst maar wat ouder en rustiger, ik waag het nu nog niet... Maar op de fiets: altijd een bidon water bij me! Verder een oude handdoek en hondensnoepjes, altijd handig.

sterk energieke honden, zo te horen...ja wandelen met je podenco's zal niet zo simpel zijn ...

sterk energieke honden, zo te horen...ja wandelen met je podenco's zal niet zo simpel zijn ...

rudy blereau

Beste, even een "correctie" op je artikel "Wandelen met je hond". Wat betreft de opruimplicht van hondenpoep: sinds enige jaren valt dit in Vlaanderen voor alle vleesetende dieren niet meer onder het gemeentelijk politiereglement (wel het aanlijnen van huisdieren) maar wel onder het Vlaamse Afvaldecreet. Geloof het of niet, maar dit stipuleert dat op alle plaatsen (dus niet enkel het openbare domein, maar ook de privédomeinen) alle uitwerpselen van vleesetende dieren onmiddellijk dienen EMO 8opgeruimd te worden! Indien dit niet gebeurt en iemand doet aangifte, zal de politie een PV moeten opmaken en doorgeven aan de rechtbank (milieumisdrijf!). Extreem gezien: indien 's nacht een vos (vleeseter!) door je tuin heeft gelopen en er wat achtergelaten heeft dien je dit op te ruimen. Stel je maar voor dat je moeilijke buur aangifte zou doen.


Een reactie plaatsen