Vijf benodigdheden voor een goede hondenverzorging

Vijf benodigdheden voor een goede hondenverzorging

De verzorging van de vacht en nagels van je hond zijn echt essentieel voor een gelukkige viervoeter. Om je hond tip top verzorgd te houden zijn er enkele dingen die je zeker nodig zult hebben. Hieronder vind je de vijf voornaamste benodigdheden voor de verzorging van je hond.


Borstels en kammen

Er zijn vier verschillende soorten borstels.
 

  • Borstels van varkenshaar variëren in hardheid en zijn geschikt voor elk vachttype
  • Borstels met plastic pinnen zijn ideaal voor honden met een middellange tot lange vacht
  • Borstels met ijzeren pinnen of klittenkammen zijn ideaal voor tijdens de rui
  • Vlooienkammen kan je gebruiken bij honden die last hebben van kriebelbeestjes
     

Een schaar

In de dierenwinkel kan je scharen speciaal voor honden kopen, maar niet alle honden hebben nood aan een geregelde knipbeurt. Rassen met middellang haar kunnen een trimbeurt op zijn tijd wel een keertje gebruiken, andere rassen, zoals bijvoorbeeld de poedel en de shiz-tzu hebben vaker een knipbeurt nodig. Kortharige rassen hoeven nooit geknipt te worden.
 

Nagelknippers

Het is ook belangrijk af en toe de nagels van je hond bij te knippen. Er zijn verschillende soorten nagelknippers die elk op hun eigen manier werken. Eén type knipt een beetje als een schaar, een ander, de guillotine genaamd, wordt over de nagel geplaatst en nog een andere werkt eerder als een soort slijpschijf. Let er bij het knippen op dat je niet het levende gedeelte van de nagel, waarin bloedvaten en zenuwen zitten, mee knipt.


Hondenshampoo

Hondenshampoos werken hetzelfde als de shampoos die wij gebruiken, maar ze bevatten geen zeep. Je vindt ze in allerlei geurtjes en met een resem aan verschillende plantenextracten. Er zijn ook speciale shampoos voor honden met schilfers of voor honden met een bepaalde allergie. Als jouw hond last heeft van allergieën kan je dierenarts je daarover advies geven.
 

Oorzorg

De oren van de hond worden vaak vergeten. Het is nochtans van groot belang dat je ook de oren van je lieveling goed verzorgt, omdat hij anders te kampen kan krijgen met lastige oorinfecties. Bij de dierenspeciaalzaak of bij de dierenarts kan je speciale oorreinigers kopen om het oor mee uit te spoelen en schoon te maken. Daarna kan je speciale watten gebruiken om overtollig oorsmeer voorzichtig uit het oor van je hond te verwijderen. Gebruik hiervoor nooit gewone wattenstaafjes.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


2 reacties

AnneMarie van Krimpen

fijn dat het artikel is aangepast,
het zou alleen nog beter zijn als de nieuwe informatie ook duidelijker was.
het zou nog beter artikel worden als er zou staan dat je neit zelf aan het "knutsel"moet met scharen en borstels, want de meeste problemen die wij trimsters hebben zijn met vachten waar zelf aan geknoeid is.
laat het knip/kam/pluk werk over aan een gediplomeerd iemand, die dit voor haar werk doet.

ook zou ik nooit adviseren om de nagels van honden zelf maar te gaan knippen, dit leverd zo ontzettend veel problemen op en als het echt niet meer lukt na de zoveelste poging, komt een hond die het helemaal neit meer ziet zitten in de trimsalon en wij(hondentrimsters) mogen het dan weer oplossen.
ga EERST naar een goede trimsalon om advies te vragen voordat je zelf aan de slag gaat.

Ik ben misschien wel heel kritisch, maar wij(trimsters) hebben vaak honden op de trimtafel waar de vacht hopeloos verknoeid is of waar het gedrag van de hond hopeloos is omdat er thuis al zoveel aan de vacht gedaan is dat de hond het nu helemaal niet meer ziet zitten.

nogmaals ga met een pup naar een goede gediplomeerde hondentrimster en die kan je alle adviezen geven die je nodig hebt, en ook zij kan het voor de pup leuk maken op de trimtafel.


Bieke Van Gijsegem

maar toch goed artikeltje om toekomstige eerste-honden-eigenaars erop te wijzen dat er nog iets meer is om in de gaten te houden, dan wandelen en met je hond pronken...


Een reactie plaatsen