Schoonheidsbehandelingen voor honden: luxe of nodig?

Schoonheidsbehandelingen voor honden: luxe of nodig?
Toegegeven, je kan ver gaan in het verzorgen van je hond. Toch is een goede verzorging geen overbodige luxe. Wanneer je je hond op frequente basis onder andere borstelt, zal hij een gezonde huid en een glanzende vacht hebben zonder parasieten. Bovendien versterk je de band met je hond door de extra aandacht die hij krijgt.

Het is perfect mogelijk om je hond zelf te verzorgen, maar het spreekt voor zich dat ze in een professioneel hondensalon over een uitgebreider aanbod beschikken. Wanneer je hond een vacht heeft die regelmatig getrimd moet worden kan je bijvoorbeeld beter bij een hondensalon terecht. Daarnaast hoef je er zelf geen tijd in te steken en kan je er toch gerust in zijn dat je hond in goede handen is.

De verzorging van dichtbij bekeken

Wie nog nooit is langs geweest in een hondensalon weet meestal niet wat hij of zij er precies van moet verwachten. Een “standaard” behandeling omvat om te beginnen een grondige kambeurt. Zo worden knopen en klitten in de vacht uit elkaar gehaald en worden gelijktijdig de dode haren verwijderd. Ook zal de verzorger de vacht van de hond aftasten om te kijken of de hond last heeft van vlooien of teken. Vervolgens zal de hond gewassen worden in een bad.

Indien nodig zal de hond gewassen worden met een speciale vlooienshampoo. Ook de tanden ontsnappen niet aan de poetsbeurt en worden flink geschrobd. De nagels worden geknipt en de oren worden voorzichtig gepoetst. Voorts kan je je hond ook laten “stylen” met allerhande hondenaccessoires.

Hoe vaak je hond verzorging nodig heeft

Hoe vaak je je hond moet kammen of wassen hangt vooreerst af van het ras en van de vacht. Het spreekt voor zich dat de ene hond dus meer verzorging nodig heeft dan de andere. Moest je nog geen hond hebben, kan het handig zijn om dit op voorhand in rekening te brengen. Een gekrulde vacht, ook wel “poedelvacht” genoemd vraagt zo’n 6 keer per jaar om verzorging. De honden met de gemakkelijkste vacht zijn de kort-harigen, zij hebben maar 1 keer per jaar verzorging nodig. Dit in tegenstelling tot honden met lange haren, die elke maand aan een bad toe zijn.

Cocker Spaniels behoren tot de “zijdevachten” en zij hebben haast elke dag een kambeurt nodig. Daarnaast worden ze 4 keer per jaar in het hondensalon verwacht. Tot slot zijn er nog de “zachte, gladde vachten”, waar we onder andere de labradors onder kunnen rekenen. Zij komen er vanaf met een wekelijkse borstelbeurt en een bad wanneer het nodig is.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


3 reacties

Marij Timmerman

ik moet onze Rasta toch om de 2 dagen borstelen met een speciale borstel voor krul/fleece vachten om zo vervilting te voorkomen. Het is inderdaad een " ons " momentje al is het borstelen voor meneertje meer een spelletje dan voor mij. EMO 3 Maar ik had mezelf goed genoeg geïnformeerd voor we de stap zette een labradoodle in huis te nemen.

hilde Eysermans-Bogaerts

2 keer per jaar ga ik met mijn Kira naar het wassalon voor te ont wollen en te wassen en alle dagen wordt zij geborsteld en ze heeft het graagEMO 4

Liliane

Onze Wilson een yorkshire terriër met lange haren wordt alle dagen geborsteld en alle weken gewassen met speciale shampoo. Veel onderhoud maar zijn liefde is het 100% waard!


Een reactie plaatsen