Honden centrum

Laatste nieuwe interessante informatie

 • Retina Dysplasie bij de Cavalier King Charles Spaniel

  Davy Agten
  Retina Dysplasie bij de Cavalier King Charles Spaniel
  De Cavalier King Charles Spaniël heeft een hoger risico op bepaalde ziekten. Uit een enquête is gebleken dat maar liefst 40 procent van deze Spaniëls lijdt aan een erfelijke oogziekte, namelijk de retina dysplasie.

  Wat is Retina Dysplasie?


  Elke hond krijgt naarmate hij ouder wordt een slechter zicht. Deze aandoening is echter al aanwezig voor de geboorte en is de ergste oogziekte waaraan een hond kan lijden. Het is een aangeboren netvliesafwijking waarbij er plooien in het netvlies aanwezig zijn.

  Er bestaan twee vormen:

  • De focale vorm: het aantal plooien is beperkt.
  • De totale vorm: het aantal plooien is zeer uitgebreid.

  Als de Cavalier King Charles Spaniël lijdt aan de totale vorm, heeft hij een beperkt gezichtsvermogen.

  Oorzaak


  De oorzaak is meestal erfelijk maar in een beperkt aantal gevallen kan het ook veroorzaakt worden doordat de moeder herpes of een parvo-infectie opgelopen heeft tijdens de zwangerschap.

  Onderzoek


  Om te vermijden dat je een hond koopt met deze ziekte, is het belangrijk dat je een hond koopt bij een fokker met een goede reputatie. Een goede fokker zal de hond namelijk eerst laten onderzoeken alvorens hem te laten adopteren.

  Ook moeten de ouders van je toekomstige huisdier onderzocht worden aangezien het een erfelijke ziekte is. Honden met de totale vorm mogen niet verder gefokt worden.

  Vanaf 6 weken kunnen de ogen onderzocht worden. De kans bestaat echter dat de pup niet blijft stilzitten waardoor ze op de leeftijd van 6 maanden nog eens een controle doen.

  Behandeling


  Sommige honden kunnen volledig blind worden als ze niet in een vroeg stadium behandeld worden. Bovendien zullen de meeste honden op een bepaald moment in hun leven last hebben van conjunctivitis of bindvliesontsteking.

  Was de ogen van je hond regelmatig om ze proper te houden en om het slijm weg te krijgen. Wordt het probleem echter erger? Consulteer dan zeker je dierenarts. Hij zal hoogstwaarschijnlijk een zalfje voorschrijven dat je regelmatig moet aanbrengen. Deze zalf zal het gezichtsvermogen verbeteren en de bindvliesontsteking aanpakken. Behandel je je hond echter niet, kan dit leiden tot ergere permanente oogproblemen.

  Heb je verder nog vragen? Stel ze dan aan Inge, onze paraveterinair dierenartsassistente via: Vraag het aan Inge

  Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Als je jezelf registreert kan je bovendien reacties toevoegen en krijg je toegang tot ons forum. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.
terug naar overzicht

4 reacties

 1. goldenretriever

  rank: 736

  Davy, ga je weer alleen maar berichten ui de oude doos publiceren?

  Er zijn zoveel actuele zaken, zoals bv de gevaren die kleven aan vers voer, broodfokkers die hier een verbod krijgen en met hun hele hebben en houden naar Hongarijen verhuizen en gewoon verder gaan etc etc......
  geplaatst op 17-09-2018 om 10:34
 2. Irene2222

  rank: 1439

  Dan denk ik zo'n gezond ras is het dus nietEMO 1
  Tis toch verschrikkelijk. Ik vind het dierenmishandeling. Hopelijk opent het de ogen ook van mensen die zo'n hondje willen(en weerhoud het ze om voor dit ras te kiezen)
  geplaatst op 19-01-2011 om 11:35
 3. davy

  rank: 14

  We wisten niet direct waar je het over had, maar ik heb de aflevering gevonden. Huiveringwekkend! =35939&tx_ttnews[backPid]=1974&cHash=c001f09f63bc89dffd489d09abbdcd8c]De zembla uitzending
  geplaatst op 18-01-2011 om 20:54
 4. Irene2222

  rank: 1439

  Hoe zit dat dan met die uitzendeing van Zembla? Daar kwamen hele andere dingen naar voren. Of heb ik het verkeerd geintepreteerd?
  geplaatst op 18-01-2011 om 12:42
Lees hier de laatste reacties van onze leden op dit artikel. Zelf interesse om te reageren op dit artikel?
Maak snel een eigen account aan! of Meld je hier aan.
Download nu GRATIS:
"De perfecte hond"
even geduld
sluiten x