Retina Dysplasie bij de Cavalier King Charles Spaniel

Retina Dysplasie bij de Cavalier King Charles Spaniel
De Cavalier King Charles Spaniël heeft een hoger risico op bepaalde ziekten. Uit een enquête is gebleken dat maar liefst 40 procent van deze Spaniëls lijdt aan een erfelijke oogziekte, namelijk de retina dysplasie.

Wat is Retina Dysplasie?

Elke hond krijgt naarmate hij ouder wordt een slechter zicht. Deze aandoening is echter al aanwezig voor de geboorte en is de ergste oogziekte waaraan een hond kan lijden. Het is een aangeboren netvliesafwijking waarbij er plooien in het netvlies aanwezig zijn.

Er bestaan twee vormen:

  • De focale vorm: het aantal plooien is beperkt.
  • De totale vorm: het aantal plooien is zeer uitgebreid.

Als de Cavalier King Charles Spaniël lijdt aan de totale vorm, heeft hij een beperkt gezichtsvermogen.

Oorzaak

De oorzaak is meestal erfelijk maar in een beperkt aantal gevallen kan het ook veroorzaakt worden doordat de moeder herpes of een parvo-infectie opgelopen heeft tijdens de zwangerschap.

Onderzoek

Om te vermijden dat je een hond koopt met deze ziekte, is het belangrijk dat je een hond koopt bij een fokker met een goede reputatie. Een goede fokker zal de hond namelijk eerst laten onderzoeken alvorens hem te laten adopteren.

Ook moeten de ouders van je toekomstige huisdier onderzocht worden aangezien het een erfelijke ziekte is. Honden met de totale vorm mogen niet verder gefokt worden.

Vanaf 6 weken kunnen de ogen onderzocht worden. De kans bestaat echter dat de pup niet blijft stilzitten waardoor ze op de leeftijd van 6 maanden nog eens een controle doen.

Behandeling

Sommige honden kunnen volledig blind worden als ze niet in een vroeg stadium behandeld worden. Bovendien zullen de meeste honden op een bepaald moment in hun leven last hebben van conjunctivitis of bindvliesontsteking.

Was de ogen van je hond regelmatig om ze proper te houden en om het slijm weg te krijgen. Wordt het probleem echter erger? Consulteer dan zeker je dierenarts. Hij zal hoogstwaarschijnlijk een zalfje voorschrijven dat je regelmatig moet aanbrengen. Deze zalf zal het gezichtsvermogen verbeteren en de bindvliesontsteking aanpakken. Behandel je je hond echter niet, kan dit leiden tot ergere permanente oogproblemen.

Heb je verder nog vragen? Stel ze dan aan Inge, onze paraveterinair dierenartsassistente via: Vraag het aan Inge

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


4 reacties

Irene Prinses

Hoe zit dat dan met die uitzendeing van Zembla? Daar kwamen hele andere dingen naar voren. Of heb ik het verkeerd geintepreteerd?

Davy Agten

We wisten niet direct waar je het over had, maar ik heb de aflevering gevonden. Huiveringwekkend! =35939&tx_ttnews[backPid]=1974&cHash=c001f09f63bc89dffd489d09abbdcd8c]De zembla uitzending

Irene Prinses

Dan denk ik zo'n gezond ras is het dus nietEMO 1
Tis toch verschrikkelijk. Ik vind het dierenmishandeling. Hopelijk opent het de ogen ook van mensen die zo'n hondje willen(en weerhoud het ze om voor dit ras te kiezen)

John Reijnen

Davy, ga je weer alleen maar berichten ui de oude doos publiceren?

Er zijn zoveel actuele zaken, zoals bv de gevaren die kleven aan vers voer, broodfokkers die hier een verbod krijgen en met hun hele hebben en houden naar Hongarijen verhuizen en gewoon verder gaan etc etc......


Een reactie plaatsen