Rashonden: Rashond of Rasloze hond (Kruising)? Discussieer mee!

Rashonden: Rashond of Rasloze hond (Kruising)? Discussieer mee!
Dit artikel is niet bedoeld om rashonden en hun fokkers of kwekers in een slecht daglicht te plaatsen. Het is wel de bedoeling om toekomstige hondeneigenaren te wijzen op de mogelijke complicaties bij rashonden.

Voor- en nadelen van een rashond

Het kiezen van een rashond heeft voor- en nadelen. Om een goede keuze te kunnen maken is het aangeraden om jezelf goed te informeren over het ras of de rasgroep van je keuze. Je kan raad vragen via internet, boeken, rasverenigingen, fokkers,… Maar ook een dierenarts kan je wijzen op rasspecifieke eigenschappen van een hond.

Er bestaat helaas het misverstand dat iedere hond met een stamboom gegarandeerd gezond is. Dat is helaas niet altijd het geval. Rashonden zijn met name gefokt (vooral in het verleden) op uiterlijke kenmerken en niet zozeer op gezondheid. Al komt daar wel stilaan verandering in.

Denk aan de verkorte neus en ingegroeide staart van een Engelse Bulldog of het kleine hoofdje van een Cavalier King Charles Spaniël. Deze uiterlijke kenmerken zorgen ervoor dat de Bulldog bijna niet kan ademen en dat de Spaniël pijn leidt doordat de hersenen niet in de te kleine schedel passen.

Rashonden - de voordelen

Rashonden zijn generaties lang gefokt op specifieke eigenschappen. Dit geldt voor zowel uiterlijk als gedrag. De keuze voor een rashond kan bepaald worden door je voorkeur voor bepaalde, specifieke eigenschappen in het gedrag, de aard en/of het uiterlijk van de hond. Dit is dan ook het grote voordeel van een rashond; je kan ongeveer inschatten wat voor een hond je krijgt. Toch is het niet zo simpel als het lijkt. De individuele verschillen binnen één en hetzelfde ras kunnen zeer groot zijn. Zeker wanneer het om een populair, gewild hondenras gaat dat veel gefokt wordt. Maar ook binnen een nest kunnen grote individuele verschillen zijn. En natuurlijk heb je een stamboom nodig als je met je hond aan een show wil deelnemen.

Rashonden - de nadelen

Behalve dat je bij een rashond redelijk kunt inschatten met wat voor een hond je te maken krijgt, kent een rashond ook zijn nadelen. Zo is een rashond zeker duurder in aanschaf dan een rasloze hond. Maar met de gezondheid is het soms slechter gesteld. Veel hondenrassen kennen erfelijke aandoeningen zoals (ernstige) heup, knie of elleboogproblemen, epilepsie en oogziekten. Over het algemeen leven niet-rashonden langer dan vergelijkbare rashonden. Informeer je goed over de voorkomende afwijkingen of ziektes die bij het ras van je keuze voor kunnen komen.

Rasloze honden

Rasloze honden zijn er in vele soorten en maten. De voordelen van een kruising zijn dat de kans op aangeboren afwijkingen / erfelijke aandoeningen kleiner zijn. Ook is een kruising in aanschaf goedkoper dan een rashond. Een kruising is vaak minder ziek en wordt gemiddeld genomen ouder. Een nadeel is dat het in het geval van een pup moeilijk kan zijn zich een goed beeld te vormen van het karakter en het gedrag van de hond. Hierdoor kun je soms niet goed weten of dit aansluit bij de wensen en mogelijkheden van uw gezin. Het gedrag van de vader- en moederhond kan je dan een goede indruk geven wat u kunt verwachten.

Samenvatting

De voordelen van een rashond zijn voornamelijk dat je een betere inschatting kunt maken van uiterlijke- en gedragseigenschappen. Nadeel zijn de hogere kostprijs en een mogelijke mindere gezondheid en levensverwachting. Wat je ook kiest: rashond, kruising of bastaard, je kan er een hele fijne vriend aan hebben.

Wat denk jij er van? Geef gerust je mening.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


42 reacties

Tamara Mouthaan

Dat rasloze honden minder erfelijke afwijkingne hebben is ongelooflijk achterhaald.
Vroeger leefde (rasloze) honden anders en een groot deel liep vrij rond in dorp of stad.
Als er dan een teef loops was, was het altijd de wet van de gezondste reu en sterkte dat die dekken mocht.
Zodus was er een natuurlijk selectie waardoor rasloze honden sterker waren.

Nu zijn rasloze honden van basis afkomstig uit de broodfok waar iedere hond kan en zal nakomelingen krijgen, ongeacht erfelijke ziektes, zwakte,....

Als persoon die zich achter rescue zet van "mijn ras" en mensen help waar nodig, zie ik heel veel honden langskomen met gezondheidsproblemen. aangekocht via broodfok of oepsnestje.

Ik ga iedere dag weer voor een gezond hondenras welk al meerdere generaties officiele gezondheidstesten gebeurt zijn ipv oepsnestjes of broodfok van honden waar de afkomst meer dan bedenkelijk van is.

ik sta verbaast te kijken naar het standpunt van hondencentrum en welke boodschap ze overbrengen naar de buitenwereldEMO 12

annelies willems

Het is een feit dat er veel rassen zijn die overfokt zijn. door inteelt zijn er veel erfelijk afwijkingen op de voorgrond getreden, vaak door de broodfok. toch zijn er veel fokkers goed bezig en proberen de ziektes uit het ras te krijgen. Rasloze honden zijn tegenwoordig vaak een kruising van twee veel voorkomende rassen. rassen met hun veel voorkomende erfelijk aandoeningen. hierdoor is een rasloze hond niet altijd gezonder.
Ik ben het trouwens geheel met de vorige reactie eens.

ps de tekst hierboven is gen mening van hondencentrum maar een tekst om een discussie op gang te krijgen

Tamara Mouthaan

aaa, ok, goed om dat te lezen, thanks Liesje8! EMO 1

AnneMarie van Krimpen

het is een goed ding dat er nu eens flink gekeken gaat worden naar de (ras) honden.
het is zeker een vooruitgang dat alle honden geregistreerd moeten worden en dat ook alle honden een certifikaat daarbij krijgen(rashond of kruizing)
zo zijn alle honden dan te traseren(en dus de fokkers daarvan ook)
fok je slechte honden dan wordt je aangepakt door de wet..... heel simpel.
en pas dan kunnen de rashonden weer gezond worden.
breed fokken is daarbij het sleutelwoord.....

Ik woon in Griekenland, waar helaas veel te veel straathonden zijn. Toen ik besloot om een nieuwe hond te nemen, heb ik een rasloos hondje 'gered'. Meteen daarna kocht ik ook een boxer-pup. Samen groeien ze vrolijk en vrij op, eten en drinken hetzelfde, slapen samen bij mij binnen en krijgen dezelfde verzorging. Helaas heb ik al heel wat problemen gehad met mijn boxer en heb ik al een aantal bezoekjes aan de dierenarts gebracht met haar. Mijn rasloos hondje is daarentegen afgezien van de inentingen nog niet bij een dierenarts geweest. Of dit nu komt doordat de ene rasloos en de ander een rashond is?? Misschien ook wel toeval - maar wel opvallend!EMO 8

Huisman Hesci

Vroeger werden rashonden gefokt voor een bepaald doel
Voor het vangen van ratten, het hoeden van het vee of het bewaken van het erf
Tegenwoordig wordt er merendeel alleen nog voor de show gefokt
Hoe mooier hoe beter
En daar zit nu het probleem omdat er alleen nog maar naar het uiterlijk wordt gekeken

Nanni Foppe

[B]
Niet meedoen aan zgn hypes! ineens waren dalmatiers in na de film 101 dalmatiers populair, en ook de rassen buldog en de golden retriever, en helaas vele andere rassen ( kijk maar op de puppyschool veel de zelfde!) maken dat broodfokkers er zich op storten.
Veel vraag veel aanbod.
Daarom kies ik zorgvuldig een ras op het karakter en de fokker en het NIET populair zijn.
Voor mij zijn bepaalde raskenmerken belangrijk zoals karakterverwachting en gedrag en grootte.
Een rasloze hond zal ik niet snel kiezen om redenen dat ik bepaalde verwachtingen graag zie uitkomen.

Kim Pauwels

Vroeger hadden wij thuis altijd Duitse Herders, de reden is mij onduidelijk aangezien ik nog te klein was om er veel bij na te denken...
Sinds ik echter zelf honden heb moet ik eerlijkheidshalve toegeven dat ik geneigd ben voor een rasloze hond te kiezen (die daarbij nog eens uit een asiel komt) Igor was een kruising van Berner Sennen en Duise herder en is niet gespaard gebleven van een veel voorkomende kwaal bij berners (HD). Hij is ook héél vroeg gestorven. Qua gezondheid durf ik dus niet veel zeggen over het verschil...
Wat voor mij wel de doorslag geeft om naar het asiel te gaan en om voor een rasloze hond te kiezen is gewoon het feit dat er zovéél gefokt wordt en dat er zovéél mensen een hond nemen omdat het "leuk staat" zonder echter na te denken over de gevolgen, de verzorging, mogelijke kosten...
Een rasloze hond is in mijn ogen ook zovéél unieker EMO 1
Ik heb nog geen ogenblik spijt gehad van mijn keuze!

Arne C

als je een voorkeur hebt voor een bepaald ras, en dat ras heeft geen fundamentele problemen om te functioneren als hond (bv. een mops kan bijna niet ademen, da's dus een fundamenteel probleem), en je steunt dus ook geen voortbestaan van rassen die beter zouden verdwijnen (voor hun eigen bestwil), dan zie ik geen reden waarom je geen rashond zou nemen.
indien geen voorkeur, is een kruising evenzeer goed, en op sommige vlakken zelfs beter (gezondheid, leven langer gemiddeld, etc.)
men wil vaak de indruk wekken dat het een nobele daad om een kruising in huis te nemen, maar dat impliceert een minderwaardigheid van kruisingen, en die is onterecht.
tevens kan een rashond er tenslotte toch ook niet aan doen om als rashond geboren te zijn? moet ie dan eerst in de problemen hebben gezeten (veel kruisingen komen uit het asiel) vooraleer een goed nestje te vinden? ik denk en vind van niet. wel vind ik dat, als een dan toch een rashond neemt, je een bij goeie fokker en een degelijke afstamming een hond neemt, deze zijn vaak niet goedkoop, maar als je een goedkope rashond neemt, dan ben je beter een kruising te nemen, aangezien er ook veel rashonden gekweekt worden enkel om ze te verkopen als zodanig, zonder verder veel rekening (of toch te weinig mijns insziens) te houden met andere elementen (genen, karakter, etc.). uiteraard is een hoge kostprijs geen garantie voor kwaliteit, honden zijn tenslotte geen goederen of toestellen, maar levende wezens.

leidy van der velde

Wat zal ik zeggen, de waarheid ligt vast in het midden.ik kan alleen voor mijzelf spreken en dan kan ik zeggen dat ik mijn best doe een heel gezonde lijn te fokken en blijven fokken.
Oogtesten heuptesten gezonde lijnen inbrengen en gebruiken is mijn standpunt en verder vrijheid blijheid mits het eerlijk is naar de dieren toe! Daar ontbreekt het vaak aan en dat doet zeer.

Wilschut Marieke

Of een rasloze hond gezond is, ligt natuurlijk aan de voorouders. Fok je een Franse Bull met een Engelse Bull, dan heb je nog steeds met die korte snuiten te maken. Feit is natuurlijk wel dat je meerdere genen met elkaar mixt, wat genetisch gezien voordeliger is. Ik verbaas mij er persoonlijk altijd over hoeveel mensen zich helemaal inzetten om een ongezond ras voort te zetten; zoals de Engelse Bull. Zag laatst op TV dat ze niet eens meer op de natuurlijke manier kunnen voortplanten! Je kan zelf toch ook wel zien dat zo'n lijfje niet lekker moet voelen voor de hond?

En daar selecteer ik op: de hond moet zichzelf fijn voelen in zijn lijf (dat willen wij toch ook?!) en het moet een hond kunnen zijn, met alle gedragingen die erbij horen. Als je weet dat je een ras aanschaft die bijvoorbeeld gefokt is met beroerde heupen, voor wie neem je de hond dan, voor de hond of alleen voor jou?

Luke Luke

* Kijk bij de aankoop van een rashond naar de stamboom.
Als je in de stamboom van vader en moeder dezelfde kennelnamen ziet terugkomen dan kan je ervan uitgaan dat er mogelijk meer inteelt heeft plaatsgevonden. (De inteelt kan er ook zijn door dat honden in vorige generaties een te grote stempel op het ras gedrukt hebben,wat ook voor inteelt zorgt, dit kan je aan de stamboom niet zien).

*Een tussen oplossing kan erin bestaan dat men een kruising aanschaft tussen 2 gelijkaardige rassen
Bvb Golden retriever x Zwarte labrador
Bvb Groenendaal x Mechelaar
Op deze manier heb je een hond quasi vrij is van inteelt en kan je toch min of meer de grootte, het kakarkter en uitzicht van uw hond op voorhand inschatten.

* Om problemen te vermijden kan men beter de eis invoeren dat fokteven afkomstig moeten zijn van een vader die op oudere leeftijd nog gekeurd en perfect gezond bevonden is (en zonder corrigerende operaties).
Op die manier vallen overervers van gebreken die op relatief jonge leeftijd opduiken, uit de boot.
Bij dominante factoren is dat al na een generatie voor mekaar. Voor recesieve gebreken kan het enkele generaties in beslag nemen.
Met huidige DNA controle op afstamming is dit zeker een haalbaar scenario.

*Om inteelt te voorkomen zou men een eis kunnen invoeren waarbij een Reu maar een beperkt aantal fokkende nakomelingen kan hebben. Zo voorkomt men dat een goede Reu maar al te vaak wordt ingezet en (mogelijke) verborgen erfelijke gebreken al te veel verspreid worden in het ras.

*Mits bovenstaande criteria wordt het fokken van een perfect showdier iets moeilijker maar zolang de regels voor iedereen dezelfde zijn blijft het sportieve karakter van honden showen 100pct intact.


Ayla Heiden

ik heb over het algemeen altijd collie's, maar er nooit problemen mee gehad, daarnaast jad ik ook altijd een rasloze hond..Ik ben met de dieren weinig tot nooit bij de dierenarts, De puppy inentingen krijgen en verder niet en mijn honden zijn nog nooit ziek geweest

Nancy Jorissen

Beste mensen allemaal,

Dit is inderdaad een goede discussie maar ik zit in de positie dat ik wedstrijden gehoorzaamheid speel en daarbij is de regel uit van Sint-Hubertus dat je maar 1 hond mag inschrijven voor het werkboekje per persoon. Nadien moet je een hond met stamboom inschrijven. Ik heb nu mijn tweede hond op mijn vriend zijn naam ingeschreven en dat wordt toegelaten. Maar hierna moet ik een hond met een stamboom.

Soms heb je geen keuze...maar Sint-Hubertus staat natuurlijk wel voor het behoud van de rassen.
Maar ik ben me daarbij wel degelijk bewust van de nadelen...toch bij veel fokkers eerst te gaan kijken voor de aankoop!!

Zijn er nog mensen met ervaring hiermee SInt-Hubertus?

Groetjes Nancy

Ik ben het helemaal met Shiba-love eens.
Wij zijn fokkers van de Jack Russell Terriers. Een nog jong en gezond ras. Wij testen jaarlijks onze ouderdieren op erfelijke afwijkingen, houden ons aan de regels van de RV en van de RvB.Wij socialiseren de puppen, steken er heel veel tijd en energie in. Maar ga eens kijken wat er op Marktplaats staat en wat er in de asielen zit. Allemaal stamboomloze husseltjes afkomstig uit oeps,pret en broodfok en die verkocht worden als zijnde Jack Russells en waardoor dit ras een slechte naam heeft gekregen wat niet nodig zou moeten zijn want het is een geweldig ras.
Wat betreft de erfelijke afwijkingen en ziektes: niemand weet toch wat je er in kruist met de hond van de buren waar de afstamming niet van bekend is dus ook de (erfelijke)afwijkingen niet. In mijn ogen is dat pas onzorgvuldig fokken en gewoon geknoei.
Ook ik ben erg verbaasd over de boodschap die het hondencentrum nu overbengt naar de buitenwereld.EMO 14

Ik heb een rasloos hondje thuis, waarvan de ouders al niet raszuiver waren. Deze hond komt helemaal niet van een broodfokker, maar van de boerderij een zogenaamd "oepsnestje".
Mijn hond is evenoud als de boxer, mechelaar, en golden retriever van bij ons aan de stallen en ik moet zeggen dat mijn hond de enige is zonder artrose, zonder heup- of rugklachten èn die op z'n negen jaar nog steeds frivool rondhuppelt.

De hondjes uit de broodfok zijn geen raszuivere hondjes, maar mensen kopen ze wel in de waan dat ze een ras gekocht hebben en zullen dan misschien daarmee fokken, dit zorgt voor problemen.

Maar ik moet toch zeggen dat het boerenfoxje van op de boerderij, dat per ongeluk gedekt werd door de shnauzer van de buren, enorm gezonde en sterke hondjes op de wereld heeft gezet!!!

Kathleen De Nijs

Ik durf ook niet te zeggen dat rashonden meer ziek zijn dan een kruising.
Ook heb ik niet bepaald echt een voorkeur om een echte rashond aan te kopen.
hier zitten momenteel twee uiteenlopende rassen dwerg pincher en Maltezer, van karakter totaal verschillend maar de beste vriendinnetjes.
Ook grote speelt voor mezelf geen rol.
Wij hebben een dobermann gehad en een gekruiste Newfoundlander met bouvier,
ondertussen de derde dwerg pincher en de Maltezer
Newfoundlander/bouvier en de maltezer zijn eerder lui honden in onze ervaring.
Koppigheid had zowel de kruising als de maltezer, maar beiden heel sosiaal;
Dobermann en Pincher wat onstuimiger , maar dat is juist zo leuk.
Denk dat je het gewoon moet treffen ras of geen, net zoals bij mensen wat gezondheid betreft.
Gedeeltelijk hebben we het zelf in de hand door de goede voeding te geven en verzorging.
Erfelijk niet meegerekend natuurlijk.
Karakter durf ik niet op een ras te plakken, de Mechelaar van men tante was een valse beest terwijl de Mechelaar van broer een doetje is.
Ook bij onze Pinchers heb ik zoveel verschil ontdekt, de oudste was beschermend naar ons toe en voelde zich een reus helemaal niet sociaal naar anderen toe.
De tweede kon dan weer van geen aandacht genieten zonder te vechten als de oudste in de buurt was, maar kon met iedereen omgaan.Beiden heel stoere kereltjes
De jongste en huidige is heel sociaal,een bange meid van het minste dat beweegt springt ze op.
Blaffen hadden ze dan weer wel gemeen, een ganse dag als het moet.

Veerle Robijn

Wij hebben een Enltebucher Sennenhond, een niet vaak voorkomend ras in België. We hebben heel speciaal naar deze hond gezocht en zijn dus automatisch bij een erkende fokker met stamboekhonden terecht gekomen. Wat afwijkingen betreft, hebben wij de stamboekpapieren van de ouderdieren en de attesten gekregen dat beide ouderdieren vrij zijn van oogziektes, HD, hartafwijkingen... De pups worden door de fokkers uitgebreid gesocialiseerd: in huis, de tuin, mensen, andere honden... Wel duurder natuurlijk maar dat hadden we er voor over.
Daartegen kennen we goedkope rasloze honden waar wij onze bedenkingen bij hebben naar gedrag toe en dit omdat deze dieren vermoedelijk uit fokfabrieken komen en veel te vroeg van het moederdier (dat dus onbekend blijft) weggenomen zijn...
Een gouden tip: zorg dat je de fokker, de fokomstandigheden en het moederdier ziet en dan maakt het al dan niet een stamboek hebben niet zo veel uit, denk ik. EMO 11

Marga de Keijzer

Ik ken de vraag. Ik heb nu mijn derde Cavalier King Charles Spaniel. Ze is al oud. Maar heeft ook weer lekkende hartkleppen. Ook heeft ze epilepsie. Maar ze wordt 12 in september, en ja... een pilletje slikken we allemaal wel eens. Tenminste: ik heb er handenvol van. Ouderdom komt ook met gebreken. Doorfokken in ditzelfde ras, daar zijn veel mensen op tegen. Zie cavalierpage.com. Maar kruisen??? Dan heb je geen Cavaliertje meer. En juist dit ras is zo lief en zo makkelijk... Moeilijke vraag. Geen makkelijk antwoord op te geven. EMO 14

Michiel De Pauw

Misschien is het voor sommige interessant om deze reportage van de BBC eens
te bekijken. Het gaat over rashonden (allee uiteraard moet je niet alles over dezelfde kam scheren
maar toch interessant)

BBC Reportage

Meer info over de reportage vind je op:
Pedigree Dogs Exposed (wiki)

Wij hebben een kruising van een Jack russel en een chiwawa , hij is heel sociaal en heel lief net ons babytje , heb geen spijt van een rasloos hondje EMO 4

Hebben een kruising van een jack russel met een chiwawa , hij is zeer sociaal en heel lief net ons babytje !EMO 4

Steve Beschuyt

Ik ben een hobbykweker van mechelse herders met stamboom st hubertus. Dat er problemen zijn met bepaalde rassen is een feit en niet te ontkennen maar dat je dit oplost door kruisingen te kweken dat vind ik nog erger. Met de dna analyse en het voorzichtig kweken van honden zonder erfelijke ziekten denk ik dat je verder staat. Als je een cavalier kruist met een ander ras kan je evengoed de erfelijke ziekten doorgeven aan de kruising die zijn daar zeker niet vrij van. Wat ook nog is dat de rashonden dan zouden verdwijnen en dat een deel van onze geschiedenis van honden zal verdwijnen. Het zijn de mensen die keuren op de shows die moeten de veranderingen doorvoeren geen prijzen meer geven aan de cavalier met het kleinste hoofdje of de duitse herder met de laagstlopende rug waardoor hij bijna niet meer normaal kan lopen. Dit is de oplossing op wereldniveau de mensen die keuren op shows de aanpassingen laten doen om de medische problemen van bepaalde rassen op te lossen en niet meer te verergeren.

Steve Beschuyt

Ik ben een hobbykweker van mechelse herders met stamboom st hubertus. Dat er problemen zijn met bepaalde rassen is een feit en niet te ontkennen maar dat je dit oplost door kruisingen te kweken dat vind ik nog erger. Met de dna analyse en het voorzichtig kweken van honden zonder erfelijke ziekten denk ik dat je verder staat. Als je een cavalier kruist met een ander ras kan je evengoed de erfelijke ziekten doorgeven aan de kruising die zijn daar zeker niet vrij van. Wat ook nog is dat de rashonden dan zouden verdwijnen en dat een deel van onze geschiedenis van honden zal verdwijnen. Het zijn de mensen die keuren op de shows die moeten de veranderingen doorvoeren geen prijzen meer geven aan de cavalier met het kleinste hoofdje of de duitse herder met de laagstlopende rug waardoor hij bijna niet meer normaal kan lopen. Dit is de oplossing op wereldniveau de mensen die keuren op shows de aanpassingen laten doen om de medische problemen van bepaalde rassen op te lossen en niet meer te verergeren.

Marga de Keijzer

Ben het helemaal met je eens dat het geen optie is om nu alleen nog maar zieke rassen te mengen. Zou het ook zonde vinden van het Cavaliertje. Maar er zijn nog heel veel fokkers die de ouderdieren niet volop laten scannen. Wrs. worden de honden dan duurder en raken ze ze niet meer snel kwijt ????????????EMO 5

een rasloze hond is niet per sè gezonder dan een hond met stamboom
ik zelf fok Bearded Collies en het belangrijkste is nog steeds GEZONDHEID en Karakter en daarna komt schoonheid pa s om de hoek kijken
ga op zoek naar een goede fokker en stel vragen maar verwacht dan ook vragen terug
ik verkoop niet aan iedereen
doe ook de nodige gezondheidsonderzoeken laat de honden ook aankeuren

Marga de Keijzer

Ik wordt elke keer weer vrolijk als ik mensen hoor zoals jullie. Maar op het forum van de cavaliertjes zijn nogal wat fokkers die zo fanatiek zijn en die ook niet geloven dat er een cavaliertje is zonder problemen. Mijn andere cavaliertje is 2 jaar terug overleden. Hij kreeg op latere leeftijd de ziekte van Coushin en kon niet tegen de medicijnen. En Jesse hartproblemen als ze 11 is. Ik vindt dit geen zaken waar ik de fokker voor moet aankijken. Maar bij een volgend hondje (cavaliertje?) zal ik zeker ook veel nauwkeuriger zijn bij het zoeken naar een fokker.

AnneMarie van Krimpen

maakthet verschil of je een hobby fokker bent of profesioneel fokker.....
ik denk het niet, want ook hobby fokkers kunnen honden hebben die niet gezond zijn.
wat jammer is, is dat vaak een fokker die meerdere nesten per jaar heeft in een verkeerd daglicht komen....
zolang je als fokker/kweker de gezondheid en karakter voorop stelt maakt het niet of je voor de hobby fokt of dat je fokt als werk

ik zelf ze me als een profesionele fokker(ik heb ongeveer 2 a 3 nesten per jaar) ik fok maar 1 nestje per jaar met 1 teef, doordat ik meerdere teven heb kan ik dus meer nesten fokken.
en verdien ik wel geld mee
ik fok voor brood op de plank maar ben geen broodfokker
ik hou heel goed in de gaten hoe de honden zijn, doe vele testen met de honden voordat ze de fok in gaan, zijn die testen niet goed dan fok ik niet met die hond.
en de hond moet het leuk vinden.... dat vind ik ook belangrijk.
ik doe alles aan gezndheid/socialisatie van de pups en kies ook zorgvuldig de mensen uit die een pup kunnen kopen bij mij.
breed fokken is het sleutelwoord, niet alleen maar kamipoenen in zetten maar ook outsiders gebruiken. zorg voor een brede bloedlijn, en niet altijd de zelfde honden inzetten.....

Marga de Keijzer

Ik denk dat het niet uitmaakt of je het fokken voor je hobby doet of voor je brood, maar broodfokkers hebben de naam dat er geld uit gesleept moet worden. Dat kan bij de Cavaliertjes niet meer. Alleen de echte liefhebbers zijn bereid om er geld voor neer te tellen. Maar ja, zo lang ze voor een paar honderd euri's op marktplaats staan.... Ik denk dat dat de bedoelde broodfokkers zijn. En die mensen maakt het niet uit of een diertje een ziekte heeft, terwijl ze eigenlijk blij mogen zijn dat ze achteraf niet zien hoeveel pijn en narigheid zo'n hondje heeft. Ik val je ook niet aan omdat je fokt voor geld, maar een broodfokker moet zich in elk geval niet meer op Cavaliertjes richten. Ze verknallen het ras. En er is voor een goede fokker inderdaad vaak outcross nodig.

Bieke Van Gijsegem

Best van al is nog, zowel wat mensen als wat honden betreft : welk(e) ras(sen) heeft geen belang. En bij de fokkers zal het ook wel zijn zoals bij de hele gemeenschap van mensen : er zijn er goede bij, en slechte, échte hondenvrienden en oplichters. Best misschien : ogen en oren open, kritisch zijn (niet zozeer tov de honden maar tov de mensen) en... hart volgen.

Bedankt in elk geval, merendeel van de fokkers, dat jullie consciëntieus jullie werk doen.
Daardoor kunnen wij genieten van trouwe, dikke kameraden een heel leven lang.

ik vind gewoon je kunt best een rashond nemen of een kruising maar de hond moet wel gekontroleerd worden op ziektes en erfelijke afwijkingen en zoals hierboven al staat niet alle kruisingen zijn gezond bij ons thuis hadden we dan een rashond gekocht cavalier king charles niet de beste keuze maar toen we de hond hadden gekocht hadden we geen onderzoek gedaan of niks we wisten er helemaal niks vanaf en nu hebben we een hond is inmiddels 10 jaar en die heeft hartruis huidallegie altijd looporen gehad heeft ook te weinig traanvocht bij oren en beetje staar en heeft ook last van nagels die ingroeien dus dan maakt niet niet uit wat voor een ras het zou zijn maar alsjeblieft let op dat het geen probleemras is want dan is het gewoon zielig voor de hond en voor uw zelf

jeanet boeijsma

ik heb al jaren rasloze hondjes of te wel mix rassen.
een rashond hoeft voor mij niet.
rashonden kunnen erfelijke afwijkingen hebben, rasloze daar en tegen niet zo gauw.
iedere hond heeft zijn charme
ik hou van boomertjes.
jeanet

cbor mist

Ik herplaats afgedankte honden, die vaak verwaarloosd en gedragsgestoord zijn, geen vecht- en schoothondjes, omdat die stukgefokt zijn en ik geen gratis zieke honden weg kan geven. Politiek moet de wet wijzigen dat een dier niet als goederen, maar gelijkgesteld wordt zoals kinderen en broodfok verbieden. Alleen gecertificeerde en dus geregistreerde fokkers en aspirant-eigenaars moeten een diploma halen net zoals bij autorijden en een baan krijgen. Ik kom zelf uit Zuid-Amerika en vandaar ook zwerfhonden meegenomen, die zijn door natuurlijke selectie heel sterk. De rasfokkerij kiest de mooiste exemplaren, wat heel vaak inteelt is met alle gevolgen van dien. Als een ras populair wordt dan daalt de kwaliteit van een hond aanzienlijk. Door de bank genomen zijn mixrassen vele malen sterker, maar ik heb in 1980 een hannoveraanse brak uit asiel antwerpen gehaald. Een topexemplaar, wordt dus ook alleen aan jagers verkocht en door specialisten gefokt.EMO 1

Hennie Roest

Ik heb de ervaring dat ik met mijn "ras"honden inderdaad meer bij de dierenarts heb gelopen dan mijn zus en andere familieleden die een vubara (vuilnisbakkersras) hebben (gehad). Drie boxers, Sint Bernhard, Friese Stabij.
alle vier zijn ze niet oud geworden. Boxers: kanker. Sint Bernhard: Hartafwijking. Friese Stabij had artrose
en schildklierkanker. Alle vubara's die ik ken zijn over het algemeen oude hondjes geworden en weinig dierenartsbezoekjes. We hebben nu een kruising van een Cavelier King Charles Spaniel (vader) en een Bastaardje (moeder). Een prachtig en lief hondje. We hopen in ieder geval dat hij ouder wordt dan alle andere die we gehad hebben.
Mijn conclusie: ik hou van heel veel hondensoorten, die allemaal hond voor hond, even lief en leuk kunnen zijn. Ik hoop dat de fokkers hun werk dusdanig zullen verbeteren door te denken aan welzijn en het belang van de honden zelf en niet alleen aan hun portomonee. Hoe meer gezondheid ze kunnen fokken
hoe meer ze er mee kunnen verdienen. Iemand die een hond aanschaft voor het plezier in zijn of haar gezin, wil toch graag een gezonde hond!! Dus als een goede fokker een goede en gezonde hond kan leveren, bouwt hij of zij voor zichzelf alleen maar een goede naam op. Toch!!!!!!!!!!????
(natuurlijk ben ik bewust, dat er mensen zijn die alleen maar op geld uit zijn) Daarom moet je jezelf eerst
altijd goed laten informeren waar je je hond vandaan kunt halen.

ik heb dus wel rashonden, 5 stuks 1 van 14 jaar 1 van 11 jaar , 8jr , bijna 6 jr en 14 maanden lopen
kom alleen bij de dierenarts voor de jaarlijkse entingen
het zijn niet alleen de ras;loze die gezond zijn
zoek naar een goede fokker met de juiste insteliing
sommige mensen willen ook alleen maar kopen bij iemand die koste wat het kost kampioenen fokt
men moet niet veralgemeniseren, gebruik je gezonde verstand bij het aanschaffen van een hond (pup )

Hennie Roest

Natuurlijk, ik wil ook niet beweren dat alleen niet rashonden gezonder zijn dan rashonden hoor, maar als je dan zelf de pech hebt dat je dit dan meemaakt zou je de indruk kunnen krijgen dat het soms wel zo is.
Gelukkig zijn er ook genoeg rashonden die vele jaren oud kunnen worden.
Zo had ik het ook echt niet bedoeld. Sorry dat ik die indruk gegeven heb.

maar als je een rashond hebt ligt het ook aan het ras want de ene hond heeft ook super veel problemen en andere haast niet

erica groot kormelink

Ik heb altijd nog bastaardjes gehad, nooit ziek geweest en wat ik daar ook wel leuk aan vind is dat je altijd een uniek hondje hebt. Nu heb ik een boerenfox uit het asiel gehaald (2 jaar geleden) en volgende week krijg ik dan voor het eerst een rashond erbij, een beagle weliswaar zonder stamboom maar die papieren zeggen me niets, als de hond maar lief is

erica groot kormelink

Ik heb altijd nog bastaardjes gehad, nooit ziek geweest en wat ik daar ook wel leuk aan vind is dat je altijd een uniek hondje hebt. Nu heb ik een boerenfox uit het asiel gehaald (2 jaar geleden) en volgende week krijg ik dan voor het eerst een rashond erbij, een beagle weliswaar zonder stamboom maar die papieren zeggen me niets, als de hond maar lief is

Wilschut Marieke

Ik ben het met streethawk eens dat de keurmeesters veel te wijten is wat betreft het verpesten van de rassen. Zij zouden ook op gezondheid moeten keuren en niet steeds de extremen moeten prijzen.
Het nadeel is dat sommige rassen nu zo ver heen zijn, dat er bijna of geen gezonde exemplaren meer van over zijn. Dan kan het ras er nog zo leuk uitzien en nog zo lief zijn, als zijn outfit ervoor zorgt dat de hond moet lijden, moet je niet meer honden fokken met die outfit. Terugfokken vind ik dan bijvoorbeeld een goed idee. Dat je die gigantische onderbeet weer normaal fokt, of dat te kleine schedeltje wat groter fokt. Hier gaat wel tijd overheen en het kost geld. En uiteindelijk is geld toch weer wat dat soort dingen domineert, al zou dat niet moeten kunnen.
Maar RvB werkt aan dit alles ook mee (als je de uitzending van omroep MAX mag geloven, over rashonden). Zij sluiten hun ogen, omdat ze geld willen blijven verdienen aan het uitgeven van stambomen. Afschuwelijk!
Wat al vaker is gezegd: het maakt niet uit of je een erkende fokker opzoekt, of een hobbyfokker; kijk altijd naar de op zichzelf staande situatie, als je een hond of pup bij iemand wilt kopen.

Wij hadden een Leonberger rashond en die is 12jaar en 2 weken geworden
We hebben ze laten inslapen omdat het nodig was en ook op het avies van de veearts
Dat en een operatie wegens baarmoederontsteking zijn de enigste tussenkomsten van een veearts geweest jaarlijkse controles en inspuitingen niet meegerekend
Maar de Leonbergerclub kijkt de bloedlijnen na alvorens ze hun fiat geven om te kweken wat de gezondheid alleen maar ten goede komt
Alle geluk Leonbergers komen niet voor in een of ander populaire tv reeks waardoor iedereen op stel en sprong zo'n hond moet hebben en broodfokkers aanzet om met alles en nog wat te kweken als het maar geld opbrengt met alle gevolgen vandien

Diane van Velzen

Ik denk dat zowel rashonden als rasloze honden even ziek en ook even gezond kunnen zijn. Wij hebben een kruising rotweiler/berner sennen en op zijn prostaat probleempje na als hij altijd gezond geweest tot nu toe. Een oom en tante van mij hebben een kampioen engelse bulldog gehad. Deze hond hebben ze uiteindelijk op 15 jarige leeftijd in laten slapen. Hij was nog kerngezond, echt nergens last van maar zijn lichaam was gewoon op. Daar Engelse buldoggen over het algemeen maar 9 jaar worden.

Dus wat mij betreft: rashond of niet.... Ik denk dat het niet veel uitmaakt


Een reactie plaatsen