Honden centrum

Laatste nieuwe interessante informatie

 • Overgewicht bij honden.

  Davy Agten
  Overgewicht bij honden.
  Overgewicht is een van de grootste gezondheidsproblemen van de 21ste eeuw. Niet enkel worden onze kinderen er steeds vaker mee geconfronteerd, ook bij honden doet zich dit probleem zich steeds vaker voor.

  Wat veroorzaakt dit overgewicht?


  Genen


  Men zou de redenering kunnen volgen dat baasjes hun hond te veel voedsel geven. Dit kan bij sommige honden het geval zijn. Een andere oorzaak echter kan een verstoorde genenhuishouding zijn. Net zoals men bij mensen spreekt over “dikmakende genen” kan ook een hond over deze natuurlijke genen beschikken.

  Daarnaast kunnen de genen verstoord geraakt zijn door selectie. Generaties lang heen hebben fokkers verschillende rassen gecreëerd door het selecteren van honden met specifieke eigenschappen. Door deze selectie werden echter niet enkel de uiterlijke kenmerken overgedragen, maar ook de slechte genen die zorgen voor raseigen gezondheidsproblemen. Zo hebben Golden Retrievers vaker last van heuposteoporose, Dalmatiërs krijgen dan weer vaker te maken met nierstenen en doofheid. Obesitas is hier geen uitzondering op.

  Ongezonde levenswijze


  Net zoals bij mensen, kan een ongezonde levenswijze zorgen voor overgewicht bij honden. Dit overgewicht is dan te wijten aan te veel en vetrijk eten, te weinig beweging of voedsel met een laag proteïnegehalte.

  Afstamming


  Sommige honden eten te veel door hun afstamming. Hierin wordt het onderscheid gemaakt in de manier van eten en de beweging.

  Kauwhonden

  Kauwhonden hebben de neiging om heel snel te eten. Dit stamt af uit zeer oude tijden waarin de hond nog heel dicht bij de wolf stond. 15.000 jaren geleden zouden enkele wolvensoorten ervoor hebben gekozen dichter bij de mens -voedsel dus- te gaan leven. Hierbij was het van belang om snel veel te eten om andere dieren voor te zijn.

  Vele honden hebben deze neiging vandaag nog steeds. Dit zorgt vaak voor problemen met het spijsverteringsstelsel, maar ook voor bezorgde baasjes die hun hond –onterecht- meer eten gaan geven.

  Hoge nood aan beweging

  Sommige honden zijn gefokt om een bepaald werk uit te voeren. Zo werden herdershonden gekweekt om hele dagen schapen te begeleiden. Het is dan ook niet verrassend dat deze werkhonden verdikken indien ze niet zoveel beweging krijgen als ze zouden moeten hebben.

  Hoe kan je dit overgewicht tegen gaan?


  Het is belangrijk om een voedingsschema op te stellen. Bij voorkeur geef je je hond tweemaal dagelijks eten. Hou je hierbij aan de juiste hoeveelheden, aangepast aan het normale lichaamsgewicht.

  Verder is het van belang dat je hond de juiste voeding krijgt. Vermijd in elk geval tafelrestjes.

  Bij schrokkende honden kan het helpen om een tennisbal in de eetkom te leggen of om een pauze-eetkom aan te schaffen om het eten te vertragen.

  Verder is het van belang dat je hond voldoende beweging krijgt.


  Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Als je jezelf registreert kan je bovendien reacties toevoegen en krijg je toegang tot ons forum. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.
geplaatst op tags: hond , Overgewicht hond , Voeding Hond , Obesitas Hond , Dikke Hond
terug naar overzicht

1 reactie

 1. Wimbo1

  rank: 30

  Wat ook vaak gebeurd is, dat mensen een totaal verkeerde hond nemen. Een Sint Bernhard op een flatwoninkje. Het beest krijgt veel te weinig beweging want, moet 4 x per dag een flink stuk uitgelaten worden. Wat dan teveel moeite is. (Ja, het was zo'n leuke pub... Zich soms niet realiseren dat die groeit) Pffff... weet al die trappen op met at inmiddels reusachtige beest dat de lift niet in mag...Dan wordt teveel voedsel gegeven t.o.v. zijn mate van beweging.
  Onze krijgt precies wat hij nodig hebben en iets meer van het een, betekent iets minder van het ander. En zijn gewoon slank... EMO 4
  geplaatst op 09-09-2019 om 10:42
Lees hier de laatste reacties van onze leden op dit artikel. Zelf interesse om te reageren op dit artikel?
Maak snel een eigen account aan! of Meld je hier aan.
Download nu GRATIS:
"De perfecte hond"
even geduld
sluiten x